2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Tompa Miklós Társulat előadásai

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermi stúdióterében április 30-án, szombaton 19 órától Henrik Ibsen-darabot, a Nóra/Indoor című színművet játsszák a Tompa Miklós Társulat művészei. Rendező: Keresztes Attila. 3-án, kedden 19 órától Keresztes – Szabó – Demény – Apostolache Egy római tragédia című zenés vígjátéka látható a Nagyteremben Keresztes Attila rendezésében. 4-én, szerdán szintén 19 órától Molnár Ferenc – Kellér Dezső – Zerkovitz Béla A doktor úr című zenés vígjátékát lehet megtekinteni a Nagyteremben. Rendező: Keresztes Attila. Jegyeket a nagytermi jegypénztárnál (telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalon lehet vásárolni. 

Get up and sing! – vendégkoncert a Nemzeti Színházban





A Gyulafehérvári Caritas Superar kórusa koncertezik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében május 2-án, hétfőn 16.45-től. A koncerten több mint száz gyerek lép fel. A Caritas Superar kórusa egy szocio-muzikális intervenciós program keretében 2018-ban jött létre a Caritas és az ausztriai Superar, Verein zur Förderung der Musik együttműködésével. Három megyében tíz pedagógus foglalkozik a hátrányos helyzetű gyermekekkel a helyi és kombinált kórusokban. A Caritas – Superar program művészeti koordinátora: Elana Andrews, zenei kíséret: Ila Gábor, Molnár Ede, Vaughan Roberts. A belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött, erre a 0726-163-233-as telefonszámon, illetve az esemény Facebook-oldalán van lehetőség. A koncert kiemelt partnere a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. A Superar gyermekkórust a helyszínen, illetve a Caritas online adományozói felületén lehet támogatni.

A Stúdió Színház műsora

Április 30-án, szombaton 19 órától a Stúdió Színházban Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című darabját lehet megtekinteni Szabó-Székely Ármin fordításában. A dalszövegek és az Énekes szövegei Ungár Júlia fordítása alapján készültek. Rendező: Harsányi Zsolt, előadják a II. éves magiszteri színész szakos hallgatók. Május 2-án, hétfőn déli 12 órakor a Levél utcai Stúdió 2-ben a Ké(s)z dolgok című produkciót adják elő a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem II. éves bábszínész szakos diákjai. Rendező, osztályvezető: Novák Ildikó. 3-án, kedden 19 órakor a Stúdió Színházban Urs Widmer Top Dogs című darabját játsszák Kotte Edit és Nóti Judit fordításában, Sebestyén Aba rendezésében a II. éves magiszteri színész szakos hallgatók. 4-én, szerdán 19 órától a Stúdió 2-ben a Gardénia van műsoron. Rendező: Patkó Éva. Szereplők: Balló Helga, Bíró Eszter, Nagy Tímea, Stekbauer-Hanzi Réka. 5-én, csütörtökön 19 órától a Grimm-testvérek nyomán készült Félelemkeresők látható a Stúdió Színházban Balázs Zoltán rendezésében. 

Mesejátékok az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban április 29-én, pénteken 18 órától a Kerekerdő közepében című, Zelk Zoltán meséi alapján írt zenés előadásra várják a gyermekeket és felnőtt kísérőiket. Rendező: Barabás Olga. Szereplők: Cseke Péter, Dull János, dalszerző: Cseke Péter. Május 4-én, szerdán 11 és 18 órától a Gabi és a repülő nagypapa című mesejáték látható az Ariel színházban Vidovszky György rendezésében. 6-án, pénteken 9.30-tól és 11 órától A varázstükör című mesejátékot lehet megnézni. Rendező: Sramó Gábor. Jegyet a 0740-566-454-es telefonszámon lehet foglalni naponta 9–13 óra között.

A Függöny a Spectrum Színházban

Április 29-én, pénteken 19 órától a Függöny című darabot játsszák a marosvásárhelyi Spectrum Színházban. A darab P. Kincses Emese regénye alapján készült, rendező: Kincses Elemér. Szereplők: Czikó Juliánna, Szász Anna, Márton Emőke-Katinka, Ruszuly Ervin. Jegyvásárlás a helyszínen, helyfoglalás a 0744-301-875 telefonszámon.

A Boldog nyárfalevél a Maros Művészegyüttesnél

A Boldog nyárfalevél című, Tamási Áron azonos című művéből készült előadást lehet megtekinteni május 4-én, szerdán 19 órától a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes művészeinek előadásában az együttes kövesdombi székhelyén. Rendező: Török Viola, koreográfus: Varga János, zeneszerző: Kelemen László. Az előadásban fellép Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész. Helyfoglalás a 0757-059-594-es és a 0744-301-875-ös telefonszámon.

Rendkívüli filmzenehangverseny

Április 29-én, pénteken 19 órától újra ismert filmzenék csendülnek fel a Kultúrpalota nagytermében a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Concert Band nevű együttesének előadásában. Vezényel Remus Grama. A nagyérdemű a Csillagok háborúja, Az utolsó mohikán, a Harry Potter, A keresztapa, A gyűrűk ura és más híres filmek zenéiből hallhat összeállítást.  

Négykezes zongoraest

Május 3-án, kedden 19 órakor négykezes zongoraestre várják a klasszikus zene kedvelőit a Kultúrpalota nagytermébe. A nagyérdemű Andreea Spînu és Damiel Ciobanu zongorajátékát hallgathatja. Műsoron: Dvořák-, Schubert-, Bach-, Rahmaninov-, Liszt-, Brahms- és Sztravinszkij-művek.

Fesztiválnyitó szimfonikus hangverseny

Május 5-én, csütörtökön 19 órakor szimfonikus hangversennyel kezdődik az LI. Marosvásárhelyi Zenei Napok koncertsorozata. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Mihai Cojocaru vezényli, zongorán kísér Daniel Ciobanu. Műsoron: Bach-, Haydn- és Mozart-művek.  

A tánc világnapja Marosvásárhelyen

A tánc világnapján, április 29-én, pénteken 16 órától a Maros Művészegyüttes és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány nagyszabású eseményt szervez Marosvásárhelyen, a Színház téren.  19 órától a Maros megyei EMKE, a Maros Művészegyüttes és a Marosszék Kulturális Egyesület szervezésében, a Napsugár néptáncegyüttes és a Sopronból érkező Pendelyes együttes közreműködésével kerül sor néptáncelőadásra a Maros Művészegyüttes kövesdombi székhelyén. A belépés díjtalan.

Rügyfakasztó Gyöngykoszorú Erdőcsinádon

Április 30-án, szombaton 27. alkalommal tartják meg a Rügyfakasztó Gyöngykoszorú néptánc-, népzene- és népdaltalálkozót Erdőcsinádon. Idén a megye húsz településéről több mint 500 táncos érkezik, és mutatja be táncát, viseletét. A találkozó szombat délben a résztvevők felvonulásával kezdődik, és éjfélig tartó táncházzal zárul. Főszervező az erdőcsinádi református egyházközség presbitériuma. 

Városnéző séták a műemléki világnap alkalmából

A Maros Megyei Múzeum a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája programmal közösen városnéző sétákat szervez április 29-én, pénteken és 30-án, szombaton a műemléki világnap alkalmából. Pénteken Oniga Erika A református kollégium tanári lakásai címmel tart idegenvezetést (indulás 17 órakor a Bolyaiak szobra előtti parkból). Szombaton délelőtt 11 órától Orbán János a Pusztuló örökség a Szentgyörgy utcában című vezetett sétára várja az érdeklődőket (találkozó a 2. szám alatti postaépület előtt), erre a programra aznap 17 órától román nyelven is sor kerül.

Minifesztivál a Jazz&Blues Clubban

Április 28-án kezdődött, és 29-én, pénteken zárul a Jazz &Blues Clubban a mini zenei fesztivál. Pénteken 19 órától Kalapács József (Bunker), a Djabe (Jazz Club), Dánielfy Gergő és az Utazók, a Konyha, a No Sugar (Piano terem) lépnek fel.

Marosvásárhelyen a Szomszédnéni

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat. Ez alkalomból Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs május 4-én, szerdán 18 és 20 órától Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotában mutatja be vadonatúj humorestjét. Jegyek a Kultúrpalota jegypénztáránál 35 lejért kaphatók. 

Györkös 100 

Ezzel a címmel szervez kiállítás- és rendezvénysorozatot az EMKE Kolozsváron működő Györkös Mányi Albert Emlékháza, névadója, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulóján, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségével. A kolozsvári nyitóeseményt követően május 3-án, kedden 18 órakor Marosvásárhelyen, a Maros Megyei Múzeum régészeti és történeti osztályának várbeli kiállítóterében nyílik kiállítás az emlékház gondozásában levő olajfestményekből, illetve magán- és köztulajdonból származó, az emlékév kiállításaira felajánlott alkotásokból. A tárlaton az Álomképek. Betekintés Györkös Mányi Albert életművébe című, háromnyelvű, hatvan színes reprodukciót tartalmazó katalógus és a Györkös Mányi Albert metszetei című album is megtekinthető lesz. A kiállítás június 30-ig lesz látogatható hétköznapokon 9–16, szombaton 9–14, vasárnap 9–13 óra között.

Neagoi Zsófia egyéni kiállítása

A Maros Megyei Képzőművészek Egyesülete szervezésében Neagoi Zsófia festményeiből nyílik kiállítás április 30-án, szombaton délelőtt 11 órakor az egyesület marosvásárhelyi, Köztársaság utca 9. szám alatti Egyesülés (Unirii) kiállítótermében. A tárlat május 12-ig látogatható. 

Pataki Hajnal fotókiállítása 

A Bernády Ház emeleti galériájában Pataki Hajnal csíkszeredai fotográfus képeiből nyílt kiállítás. Az Otthon – itthon című egyéni tárlat elsősorban a táj, a természet csodálatos látványával váltja ki a nézők elismerését. A fotóművész mindenekelőtt a szülőföld szépségeit örökíti meg felvételein, de sok fotója készült külföldön is. A mostani kiállítás előtt a Budapesti Unitárius Egyházközség kiállítótermében övezte nagy érdeklődés Pataki Hajnal bemutatkozását. 

Idősodrásban

Ezzel a címmel nyílt meg Kozma Rozália marosvásárhelyi textilművész egyéni kiállítása a Bernády Ház földszinti galériájában. A tárlat átfogó képet nyújt az alkotó munkásságának utóbbi két évtizedéről, olyan munkákat is bemutatva, amelyeket eddig nem láthatott a közönség. Dekoratív és gondolatgazdag műveknek örülhetnek az érdeklődők, monumentális kárpitok, újító és hagyományos textíliák, installációk és minitextilek sorakoznak a falakon.  

Casoni Ibolya festményei

Casoni Ibolya festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Divatház előcsarnokában lévő felújított galériában.  


Közlemény 3 órával korábban

A gázár emelésének előjele 3 órával korábban

Erről jut eszembe 3 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 3 órával korábban

Hírek 3 órával korábban

Széltündér, libbenő 3 órával korábban

Három a feszt! 3 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató