2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ifjúsági törvény módosítását és az ifjúsági stratégia kidolgozását tűzte ki célul Novák Eduárd miniszter.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium célja egy olyan ifjúsági ökoszisztéma létrehozása, amely a fiatalok igényeire és érdekeire összpontosít, hangzott el az Országos Ifjúsági Tanács ülésén, amelyen Novák Eduárd ifjúsági és sportminiszter, valamint Oltean Csongor államtitkár is részt vettek.


Novák Eduárd miniszter „A fiatalok képezik országunk jövőjét, ezért létfontosságú, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk számukra, velük együtt egyeztetve, dolgozva. Prioritásunk az ifjúsági stratégia kidolgozása a 2021–2027-es periódusra, és az ifjúsági törvény módosítása” – mondta az RMDSZ-es miniszter. Hozzátette, szeretné, hogy átlátható, modern, egyszerű, a fiatalok valós igényeire válaszoló törvényt dolgozzanak ki. Az ifjúsági stratégiát egyéves cselekvési terv egészíti ki, ehhez igazítják a költségvetést, a prioritásokat és célkitűzéseket pedig évente tárgyalják újra.

Az idei év feladata a meglévő finanszírozási lehetőségek mellé európai uniós alapok lehívása  az ifjúsági infrastruktúra – táborok, sportlétesítmények, ifjúsági, kulturális központok – fejlesztése érdekében.

„El akarjuk érni, hogy minél több fiatal férjen hozzá a döntéshozatali folyamatokhoz romániai és európai szinten is, ugyanakkor szeretnénk erősíteni és fejleszteni a vállalkozói szellemet, hogy minél több fiatal elindíthassa saját vállalkozását, hogy új munkahelyeket tudjunk létrehozni, csökkentsük a társadalmi egyenlőt- lenségeket. Ugyanakkor egy mesterképzés kidolgozásán is gondolkodunk az ifjúság számára, és természetesen nagyon fontos a hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi integrációja és felzárkóztatása is” – fűzte hozzá Novák Eduárd. (RMDSZ-tájékoztató)