2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tele a füstölő kolbásszal

Kis karácsony, nagy karácsony, van-e kolbász a padláson? Ha nincs kolbász a padláson, nem ér semmit a karácsony – mondja a dal. S hogy ez mennyire így van, Borbély Márton mezőpaniti füstölője támasztja alá, tele kolbásszal, hússal, májassal, amit karácsonyi menünek szánnak az emberek. 

A füstölőben nagyüzemben folyik a munka, alig győzik. Hétköznap két percre sem lehetett szóba állni a vállalkozóval, sorban álltak az emberek, vagy a már megfüstölt termékeikre vártak, vagy füstölnivalót hoztak. Ezért vasárnap este telefonon kerestük a mestert. Akkor is dolgozott, májast töltött, mert a megrendelők folyamatosan kérik a friss árut. 

– Karácsony előtt mindig nagyon sok a füstölni való, nagy a forgalom – mondja Borbély Márton. – Vasárnap is estig dolgozunk, alig győzzük kiszolgálni az embereket. A tavaly és idén is ugyanúgy vágták a háztáji disznókat, mint eddig, a Covid nem nagyon befolyásolta ezt. A nép kitart a hagyományos disznóvágás mellett. Ha valaki nem tud sertést nevelni vagy vásárolni, az üzletben megveszi a húst, s otthon feltölti a kolbászt. Ragaszkodnak a megszokott, házias ízekhez. 

Karácsony előtt kolbászból kerül a legtöbb füstre, de hús és a disznó csontosabb részeiből is, például oldalas vagy boka. Aztán következik a szalonna, ami huzamosabb ideig áll sóban vagy sólében.

– Honnan érkezik a legtöbb kliens a füstölni való áruval? 

– Legtöbben Marosvásárhelyről jönnek, régi és új kliensek is, de sokan érkeznek a Mezőségről, ahonnan inkább szalonnát hoznak, mert azt otthon nem tudják jól megfüstölni. Erre nagyon vigyáznak a mezőségiek, mert egy évet ki kell tartson. Telefonon hívnak, bejelentkeznek, és hozzák az árut. Leállt egy füstölő a csütörtöki piac mellett, a tulajdonos a klienseit mind ide küldte hozzám. Ezzel is magyarázható, hogy mind többen jönnek.

– Megbírja-e a füstölőkapacitás ezt a nagy mennyiségű hústerméket?

– Kapacitás van, hiszen jó nagy a füstölő, a raktáraim is nagyok, csak a munkaerőhiány jelent gondot. Nem vagyunk már fiatalok. Van egy fiatalember, aki besegít, de nem vagyunk elegen. A fiam egyelőre nem döntötte el, hogy folytatja-e a füstölést vagy sem. Javasoltuk neki, hogy vegye át a vállalkozást, de még fontolgatja, mondván, hogy sok a kliens, nagy a felelősség. Nekem könnyebben megy, mert minden a kisujjamban van, hiszen 40 éve foglalkozom füstöléssel. Este 10 óráig dolgozom, lefekszem, de éjszaka kétszer is felkelek, hogy ellenőrizzem a füstöt, amit az időjárás függvényében kell beállítani. Erre megvan a technológia, nem mindegy, hogy mennyi füstöt kap a termék. 

– Honnan szerzik a fűrészport?

– A füstöléshez bükkfa fűrészport használunk, Szászrégenből vásároljuk, az a legjobb. A bükkfafüst szép színt és jó ízt ad az árunak. 

– A rudakon rengeteg kolbász lóg; soha nem fordult elő, hogy valaki véletlenül a más termékét vitte el?

– Ha minden árut felírunk, felcetlizünk, névvel, dátummal látunk el, nem lehet elcserélni. Pontosan tudjuk, hogy ki hány szál kolbászt hozott, így még ha azonosak is a nevek, nem cseréljük el az árut. 

– Mikor jár le a szezon?

– Ünnepek után. Akkor már kevesebb dolgunk lesz.

– Saját termékei is vannak? 

– Igen, sertéseket tartok, hetente kettőt-hármat levágok, feldolgozom, és így értékesítem. Nagy a kereslet a házias, jó fűszerezésű termékek iránt. 

Fotó: Nagy Tibor 


Számvetés és ünnepi hangulat 

Év végén jártunk a Mezőpaniti Polgármesteri Hivatalban, amikor már ünnepekre hangolódva iskolás gyermekek csoportjai karácsonyi dalokkal, versekkel köszöntötték az önkormányzat dolgozóit. Bodó Előd Barna polgármester így is szakított időt, hogy a község jó híreiről és aktuális gondjairól beszámoljon.


Három kultúrotthon újult meg

– Az önkormányzat célja, hogy a község területén lévő középületeket rendbe tegye. Mivel a községben három kultúrotthon van az önkormányzat tulajdonában: Mezőbergenyében, Csittszentivánon és Harcón, ezek felújítására egy közös projektet állítottunk össze, 500 ezer eurót pályáztunk meg, ezenkívül 100 ezer eurót az önkormányzat vállalt fel. Teljes felújítást végeztünk, az épületek bármilyen rendezvény megszervezésére alkalmasak. Új fűtési rendszert szereltünk, új a villanyhálózat, a nyílászárók, a létesítményeket hangosítóberendezéssel, függönyrendszerrel láttuk el. A projekt részeként a helyi asszonyok székely ruhákat – 21 lány- és 21 fiúruhát – készítettek, amelyeket ki lehet kölcsönözni. Egy helyi hangszerkészítő citerákat készített, hiszen a térségben a citerázásnak hagyománya van, s szeretnénk újraéleszteni a közös muzsikálást. Sajnáljuk, hogy a pandémia miatt nagyobb nyitóünnepséget nem szervezhettünk. A tavasszal kisebb helyi ünnepségek keretében átadjuk ezeket a kultúrotthonokat. Azért, hogy ezeknek a kultúrházaknak gazdájuk, kulturális felelősük legyen, az önkormányzat állást hirdetett, amelyre rövidesen versenyvizsgát szervezünk. Székelykövesden a visszaszolgáltatott egyházi épületben – amelynek egyik szárnyában az óvoda működik – szociokulturális központot alakítunk ki. Mezőpanitban egy új kulturális központot szeretnénk építeni, mert a régi kultúrotthon, ami az egyház tulajdona, tönkrement. Most a tervezésnél tartunk. 

Bodó Előd Barna


Új egészségügyi központ építését tervezik

– Mezőpanitban egy új egészségügyi központ létesítéséről érkezett hír, amelynek látványtervét megosztották. Mit kell tudni erről? 

– A jelenlegi rendelőben három családorvosi és egy fogorvosi rendelő, illetve egy patika működik. A hetvenes évektől ez a rendeltetése, viszont az épület A kategóriás műemlék, 1799-ben épült, a Bethlenektől származik, megtalálható a műemlékvédelmi listán. A célunk az, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat egy új épületbe költöztessük át, s ezt az épületet állítsuk vissza abba a formába, amilyen volt, s alakítsuk ifjúsági központtá. Elkészült a terv, megvan a telek a polgármesteri hivatal szomszédságában. Reménykedünk, hogy lesz olyan támogatási program, hogy ezt a tervezési szakaszban levő projektet meg tudjuk valósítani.  


Minden villanyoszlopra LED-es világítótest kerül

– A község falvainak minden utcájában minden oszlopra LED-es világítótestek kerülnek. Nem minden második oszlopra, ahogy eddig volt. Aláírtuk a szerződést, megrendeltük a lámpatesteket, s az időjárás függvényében rövidesen nekifogunk a felszerelésének. Erre a környezetvédelmi alaptól nyertünk finanszírozást – számolt be a polgármester.

Kántálók


Felénél tart a bölcsőde építése

– Beszéljünk a folyamatban levő projektekről.

– Akárcsak a kultúra területén, az oktatás terén is az a célunk, hogy az önkormányzathoz tartozó iskolai infrastruktúrát rendbe tegyük. Felénél tart a bölcsőde építése, kezdődnek a belső szerelések. Négycsoportos, konyhával, étkezővel ellátott bölcsőde lesz. Folyamatban van a csittszentiváni iskola főépületének a felújítása, bízunk benne, hogy tavaszra elkészül, s a diákok rövidesen visszaköltözhetnek az iskolába. Pályázatot nyújtottunk be a mezőbergenyei iskola teljes felújítására, nagyon jó pontszámot értünk el, reménykedünk, hogy nyertes lesz a projekt. Ha ez a felújítás megtörténik, akkor Mezőpanit községben minden oktatási intézmény fel lesz újítva. Most készül a kivitelezés terve, s reméljük, tavaszra meglesz a közbeszerzés is a sportcsarnok és a tanműhely létesítésére, amely a mezőpaniti iskola udvarán kapna helyet. Folyik a községi parkok kialakítása, jövő évben Bergenyében egy kis parkot és játszóteret hozunk létre. 


Jövő év végén négy faluban kezdődhet el a vízvezetés

– Milyen előkészített projektjeik vannak? 

– A víz és kanalizálás rendszerével folyamatosan küzdünk, nagy, 15 millió eurós beruházás, amit szét kell darabolni. A Saligny-programba is befoglaltunk részeket belőle. Az Aquaservvel folytatott tárgyalások nyomán, 2022-ben szeretnénk kiírni a kivitelezési licitet a mezőbergenyei, a csittszentiváni, a kövesdi és harcói vízellátási rendszerre. Jövő év végén el is kezdődhetnek a kivitelezési munkálatok. Azért csak a vízre, mert a mesterterv keretében 2000 lakosúnál  kisebb települések esetében a kanalizálásról szó sem lehet. A kanalizálási tervbe csak Panit esik bele. 

A bölcsőde


Több utat aszfaltoznak le

– A Saligny-program keretében még mire pályáztak? 

– A község számára hasznos, a falvakat összekötő utaknak a leaszfaltozására. Erre külön projektet adtunk le. Egy másikat a Malomfalva fele vezető út leaszfaltozására, továbbá Marosvásárhellyel közös projektként a besei út leaszfaltozására vonatkozó projektet, amely megyei út volt, és Harcótól, pontosabban a mezőmadarasi letérőtől Remeteszegig vezet. A Maros Megyei Tanácsnak a Mezőpanit községet érintő nagy terve a Marosszentkirály– Nagysármás közötti út teljes felújítása.


A projektek előkészítése komoly háttérmunkát igényel

– Uniós források szempontjából „hét bő” esztendő következik. Egy 30 milliárd eurós tétel lesz elérhető, amellett jön a következő időszak további 50 milliárddal, és még van egy el nem használt 12  milliárdos tétel. Több mint 90 milliárd euró lehívható pénzről beszélünk. Ahhoz, hogy hozzáférjünk ezekhez az összegekhez, a belső csapatunkat kell erősítenünk különböző képzésekkel, a projektjeinket elő kell készíteni. Az is fontos, hogy költségvetési szinten is támogassák az önkormányzatokat, hogy az önrészt tudják biztosítani. Ez nagy kihívás a következő időszakban. Sok tervezést, nem látványos háttérmunkát, előkészületet igényel, ami sok energiát leköt, de most van lehetőség rá – fogalmazott Bodó Előd Barna polgármester. 

A Fagyöngy citerazenekar a felújított csittszentiváni kultúrotthonban


Miskolcon is remekeltek 1 órával korábban

Hírek 1 órával korábban

Széltündér, libbenő 1 órával korábban

Három a feszt! 1 órával korábban

Ovisolimpia 2 órával korábban

Szlovénia búcsúztatásával 2 órával korábban

4keréken 2 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató