2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

12 ezer nyugdíjat számolnak át

Az alkotmánybíróság 702/2019-es határozata értelmében – amelyet idén február 10-én közöltek a Hivatalos Közlönyben – országos viszonylatban jelentős számú nyugdíjat kell átszámolni. A Maros Megyei Nyugdíjpénztárnak június elsejéig 12 ezer nyugdíjat kell átszámolnia, eddig több mint 10 ezerrel vannak meg. Az alkotmánybíróság szóban forgó döntése szerint az átszámítás tárgyát azok a dossziék képezik, amelyek tulajdosai 2011. január 1-je előtt előre hozott vagy rokkantsági nyugdíjba vonultak, s korhatáros nyugdíjra csak e dátum után voltak jogosultak. Az ő esetükben nem alkalmazták a korrekciós mutatót a korhatáros nyugdíj megállapításakor, amit az új nyugdíjtörvény szerint a 2011. január 1-jétől nyugdíjba vonulóknak igen. Az átszámítás nyomán a nyugdíjak átlagban 6-7%-kal nőnek. Júniusban körülbelül 5000 nyugdíjas kapja meg az emelt nyugdíjat, a többi júliusban számíthat rá – tájékoztatott Neagoe Eugenia, a nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.


Vállalkozói konzultáció

A Maros Megyei Tanács online kérdőív segítségével méri fel, hogy a Maros megyei vállalkozói szférának milyen nehézségeket és veszteségeket okozott a koronavírus-járvány, és a vállalkozóknak milyen javaslatai vannak a gazdaság újraindításához, milyen lépéseket terveznek a következő időszakban. Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke szerint a következő hónapok egyik legfontosabb feladata, hogy a gazdaságot érintő intézkedéseket hozzanak, helyi és országos szinten egyaránt. A kérdőívre kapott válaszokat elemezni fogják, és szakértők segítségével konkrét javaslatokat fogalmaznak meg, hogy milyen intézkedésekkel, programokkal lehet segíteni a vállalkozókat. Az elemzést és a javaslatokat a megyei tanács a helyi önkormányzatoknak, a kormánynak és a parlamentnek is továbbítani fogja. A kérdőívet több ezer Maros megyei kis-, közép- és egyéni vállalkozásnak küldik ki, az intézmény honlapján is megtalálható. A kitöltési határidő május 31.


Ügyfélfogadás az útlevélosztályon

Május 18-ától újra fogadják az ügyfeleket a marosvásárhelyi útlevélosztályon. Maros megyében egyelőre csak a megyeszékhelyen lehet az elektronikus és egyszerű, ideiglenes útlevélkérelmet benyújtani online időpontfoglalást követően. Az ügyfelek a www.pasapoarte.mai.gov.ro honlapon, valamint a prefektúrák honlapján megtalálható munkaprogram szerint és a www.epasapoarte.ro platform révén kérhetnek időpontot az ügyintézésre. Az útlevélosztály munkarendje – kérelmezés és kibocsátás –: hétfőtől csütörtökig 8.30–18.30, pénteken 8.30–16.30 óra között. A panaszosokat hétfőtől péntekig 9–11 óra között fogadják. A megyében lévő munkapontokon – Szászrégenben, Segesváron, Dicsőszentmártonban – szünetel az ügyfélfogadás


Megnyitották az oroszpiacot

Május 18-ától megnyitották a marosvásárhelyi Hadsereg téri piacot, amely naponta 8-18 óra között várja a vásárlókat. A piac bejárata a Ialomiţei utcában, kijárata a Hadsereg téri kapunál van. Mind az eladóknak, mind a vásárlóknak maszkot kell viselniük, az eladóknak a kesztyűviselés is kötelező. 


15 milliós beruházásra készülnek

Mezőbergenyében, a Bándi utca közelében új köztéri vízcsapot szerelnek, mert a környéken a lakosság vízgondokkal küzd. Az itteni lakosok eddig egy köztéri kútból vitték a vizet, ám ennek minőségi mutatói nem felelnek meg az előírásoknak. A probléma ideiglenes megoldásaként a bergenyei tanácsosok, vállalkozók felajánlották, hogy a munkához biztosítják a munkaerőt, az önkormányzat pedig a szükséges anyagokról gondoskodik. A mezőpaniti önkormányzat a község falvai víz- és csatornahálózati gondjainak megoldása érdekében egy nagyberuházást készít elő 15 millió euró értékben, hogy ezzel végleges megoldás szülessen a község összes falujának vízgondjára. 


Felújítják a szászrégeni stadiont

A Metalul sportpályát 1,4 millió lejes beruházással újítja fel az önkormányzat, partnerségben a Román Labdarúgó-szövetséggel. A felújítást a megrongálódott jegyárusító kabin eltávolításával kezdik, majd teljesen felújítják a pálya infrastruktúráját, 105x68 méteren szintetikus gyeppel látják el, új világítástechnikai berendezéseket szerelnek fel és teljesen új, kétezer férőhelyes lelátót építenek. A stadionnál 85 férőhelyes parkolót alakítanak ki.