2020. január 17., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Éjszakai telefonos riasztás

Csütörtökön nem sokkal éjfél előtt éles hangú telefonüzenet riasztotta a Marosvásárhelyen lakókat is, miszerint Csejden medvét láttak, majd negyedórára rá újabb RO-ALERT-riasztás érkezett, hogy a marosvásárhelyi Szabadi úton is medveveszélyt jelentettek. Bár ebben az időszakban ismét tesztelik a telefonos figyelmeztető rendszert, a csütörtök éjjeli riasztás nem tesztelés volt, valóban bejelentés érkezett a 112-es segélyhívó számra, hogy a fent említett két helyszínen nagyvadat láttak – erősítette meg lapunknak tegnap a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség sajtószóvivője. 

Már csütörtökön éjjel, az üzenetek érkezése után sokan háborogtak a közösségi oldalon a késői riasztás miatt, hiszen sok helyen alvó kisgyerekeket zavart fel az éles hangjelzés, a néma üzemmódra állított készülékek is megszólaltak. 

A marosvásárhelyieket is riasztották, hogy medvét láttak a Marosszentgyörgyhöz tartozó Csejden, majd negyedórára rá újból megszólaltak a készülékek, a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség ezúttal a megyeközpontban, a Szabadi út környékén fennálló veszélyre figyelmeztette a lakosságot. 

Az éjszakai riasztás okozta bosszúság mellett sokakat az is megzavart, hogy mivel az utóbbi időben tesztelték a rendszert, azt gondolták, a csütörtök éjjeli üzenetek is csupán gyakorlatnak számítanak. 

Cristian Virag, a katasztrófavédelmi felügyelőség sajtószóvivője lapunknak  elmondta, valós volt a veszély, bejelentés érkezett a 112-es segélyhívó számra, hogy az említett két helyen medvét láttak, ezért küldték a figyelmeztető üzeneteket mindazoknak, akiknek a telefonjuk képes az ilyen típusú üzenetek fogadására, illetve adott a  beállítási lehetőség. Kérdésünkre, hogy a marosvásárhelyieket miért riasztották a csejdi medveveszély miatt, a szóvivő rámutatott, a rendszer a helyszín öt kilométeres körzetében lakókat értesíti automatikusan. Mint mondta, nem érti, miért háborognak az emberek, azok, akiket nem érint, tudomásul veszik, és nem foglalkoznak  a riasztással, viszont azoknak, akik a  közvetlen közelben tartózkodnak, sokat jelenthet  a figyelmeztetés. 

A RO-ALERT országos telefonos figyelmeztető rendszer lényege, hogy a várható szélsőséges időjárás, árvíz vagy egyéb katasztrófa esetén telefonos írott üzenetben értesítik a lakosságot, a medveveszélyről is tájékoztatnak.

Cristian Virag hozzátette, a következő időszakban ismét tesztelik a vészhelyzetek jelzésére kidolgozott országos rendszert, így a napokban és a jövő héten is érkezhet üzenet a megye lakóihoz, viszont fontos tudni, hogy amikor tesztelésről van szó,  az üzenetben ezt hangsúlyozzák, és nincs szükség óvintézkedésre.

Pánik a Csejden és Tófalván garázdálkodó medve miatt

A Marosszentgyörgyhöz tartozó két településen egy-két hete pánikhangulat uralkodik, éjszakánként medve garázdálkodik az udvarokon. A helyiek szerint a mintegy hat-hétszáz kilósra tehető nagyvad a faluközpontban lévő portákra is behatolt, állatokat vitt el. 

Bíró Jenő csejdi lelkipásztor lapunk érdeklődésére elmondta, először Tófalván látták, egy portán letépte a bádogkerítést, és úgy hatolt be az udvarra, ahonnan egy disznót, egy másik gazdaságból pedig egy kecskét vitt el. Csejden a faluközpontban lakó idős családtól, valamint a falu romák lakta részén egy tizenkét gyerekes család udvaráról egy-egy disznót ragadott el. A lelkipásztor szerint a falu környékén, az erdőszélen láttak ugyan eddig is medvét, viszont arra, hogy a falu központjába, az emberek udvarára merészkedjen, még nem volt példa. 

Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere rámutatott, az önkormányzat az első tófalvi eset után lépéseket tett a település lakóinak a biztonsága érdekében, minden éjszaka a csendőrök a rendőrökkel, valamint a helyi rendőrökkel  járőröznek, és fény-, illetve hangjelzésekkel próbálják távol tartani a vadat. Ugyanakkor szórólapokat osztanak Csejden és Tófalván, így próbálják felhívni a lakók figyelmét, hogy ha medvét látnak, ne próbálják  elijeszteni, hanem azonnal riasszák a hatóságokat. Az emberek védelme tehát az elsődleges szempont. Miután a szakemberek egyértelműen megállapították, hogy valóban medvéről van szó, elindították a  dokumentáció összeállítását, hogy a környezetvédelmi szaktárcától kérhessék a nagyvad kilövését vagy elköltöztetését. A polgármester hangsúlyozta, bár a Hargita megyei tapasztalatok okán nem túl derűlátóak,  mindent megtesznek azért, hogy megsürgessék az eljárást.