2021. június 19., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Termékek, szolgáltatások megkülönböztetésére

Márkanevet jegyeztetett be az országos találmányi és márkahivatalnál (OSIM) a marosvásárhelyi Milvus Csoport. A Nyárád-Küküllő menti Natura 2000 termék márkanevet csak azok használhatják, akik egy bizonyos vidéken élnek, gazdálkodnak, termelnek vagy szolgáltatnak.

A vásárokban ritkán tüntetik fel, hogy helyi-e a termék      Fotó: Gligor Róbert László, archívA Milvus Csoport madártani és természetvédelmi egyesület több projektjében foglalkozott a Nyárád és a Küküllő mente természeti értékeinek azonosításával, tudatosításával, értékesítésével. Eközben született meg az ötlet, hogy ezeket márkanévvel lássák el.

Az ötlet onnan származik, hogy ha kimegyünk egy piacra, nem látjuk vagy nem tudjuk azonosítani a helyi termelőket, lehet, hogy viszonteladók uralják a teret, akik éppen azelőtt vásárolták meg a terméket egy áruházból vagy egy másik viszonteladótól – mondta Kelemen Katalin, aki nagyon sokat dolgozott a terven. A cél az, hogy segítsék azokat a termelőket, akik Natura 2000 természetvédelmi területen élnek, hogy érezhessék ennek előnyeit is, ne csupán azokat a megszorításokat, amelyeket sok esetben rájuk ró a törvénykezés. 

Maga a kezdeményező sem érti hogy miért, de a bejegyzési folyamat három évig tartott, az OSIM háromszor is – nevetséges okok miatt – elutasította a szervezet bejegyését, és csak sokára sikerült átvinni akaratukat, és iktatni a kétnyelvű márkanevet. Mivel most már jogi alapja is van a kezdeményezésnek, elkezdték a név népszerűsítését, igényelni lehet rá a használati jogot.

Bárki igényelheti

A márkanévvel ellátott termékek arról biztosítják a vásárlót, hogy egy olyan terméket tart a kezében, amely természetvédelmi területen jött létre, és előállítása során tekintettel voltak a természeti értékek megőrzésére. Az igénylés egyik alapfeltétele, hogy aki ezt a nevet és a vele társuló jelképrajzot (logót) használni szeretné, annak ezen a természetvédelmi területen kell élnie, vagy itt kell legyen bejegyett vállalkozása, szolgáltatása, vagy termékeit ezen a területen fellelhető alapanyagokból kell előállítania, kézművesek esetén pedig ha az alapanyag nem létezik ezen a területen, legalább helyi motívumokkal kell díszítenie az előállított terméket. Bárki igényelheti a márkanév használati jogát, aki megfelel a természetbarát termelésről szóló minimális követelményeknek, kezdve a nagytermelő gazdaságoktól és cégektől a falusi öregasszonyokig, akik csupán néhány terménnyel és egy termelési lappal mennek ki a piacra.

Az igénylőkkel a szervezet szerződést köt egy évre, így azok termékeik azonosítására címkén, táblácskákon, szatyrokon használhatják a márkanevet. Az első évre az igénylés ingyenes, a másodiktól kezdődően – a gazdaság nagyságától függően – minimális összeget kell fizetni érte, hiszen vannak adminisztratív költségek a márkanév népszerűsítése terén. A szerződést évente meg kell újítani, aki pedig nem tesz eleget a vállalt kötelezettségeknek, azzal nem hosszabbítanak megállapodást.

A márkanév és rajz kialakításában a két térség közigazgatási társulásai is segítettek, a rajz elemei a két térség jellemzőit jelenítik meg: a kibédi hagyma, nyárádmenti alma, murok (sárgarépa), makfalvi kerámia, bözödi, jobbágytelki szalmakalap és a nyárádszeredai Bekecs együttesre utaló táncospár szerepel benne.


Minimális feltételek

A márkanév használatát igénylőnek a következő közigazgatási egységek valamelyikének területén kell élnie vagy termelnie: Ákosfalva, Alsóbölkény, Alsóköhér, Backamadaras, Balavásár, Bonyha, Csatófalva, Csíkfalva, Dános, Dicsőszentmárton, Dózsa György, Erdőszentgyörgy, Erzsébetváros, Etéd, Farkaslaka, Gyulakuta, Havad, Kóródszentmárton, Makfalva, Mikefalva, Nyárádgálfalva, Nyárádkarácson, Nyárádmagyarós, Nyárádszereda, Nyárádremete, Parajd, Szásznádas, Székelyhodos, Székelyvécke, Szováta, Vámosgálfalva. A kérelemben az igénylőnek nyilatkoznia kell a termékekről, szolgáltatásokról, a használt alapanyagokról, földterületről, állatokról, illetve bizonyítania kell, hogy – egy bizonyos nagyságú terület fölött – támogatást kap környezetbarát gazdálkodásra, de arról is, hogy növények esetében nem használ tiltott vegyszereket és nem termel kőzetgyapoton, állatok esetén nem használ tömegnövelő hormonokat, gyógyszereket. A kezdeményezők ígérete szerint egy honlapon elérhető lesz azoknak a névsora, akik a márkanév használatára jogosultak.