2024. july 7., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kapunyitás áprilisban

Átadásra vár a holtmarosi öregotthon

Tavaly nyáron adtunk hírt arról, hogy rövid időn belül – még 2021-ben – átadásra kerül a Czegei-Wass Alapítvány hozzájárulásával épült, korszerű holtmarosi öregotthon. A járványhelyzet és egyéb, váratlan akadályok miatt azonban erre azóta sem került sor. 

Fotók: Nagy Tibor




Bakos Katinka, az alapítvány és a helyi református egyházközség által 20 esztendeje létrehozott Tulipán Ház gyermekotthon vezetője számolt be az elmúlt fél év történéseiről.
– A pandémia miatt a külföldi támogatónk tavaly visszavonta a felajánlott segítséget. Egy romániai banknál lehetőség adódott szociális célt szolgáló kölcsön felvételére: az igényelt összeget még májusban jóváhagyták, a pénzt azonban csak szeptembertől decemberig utalták a számlánkra. Amíg nem kezdődött el a kölcsön folyósítása, a korábbi eseményekből óvatosságot tanulva, szüneteltettem a munkálatokat. Szeptember–októberben aztán újra belelendültünk, meglett a külső szennyvízrendszer az emésztőgödörrel, a fűtőberendezés, és bebútoroztuk a szobákat. A térkövezésre a csatornahálózat kialakítása után kerülhetett volna sor, de beállt a havazás. Hónapokat vesztegeltünk az időjárás miatt, úgy, hogy közben tudtuk, a bank csak 2021 végéig utal. Februárban folytathattuk végre a munkát. Már a függönyöket kellett volna feltenni a rendbe tett szobákban, amikor két hete – mintha földrengés lenne – hirtelen felpattogzott a padlócsempe a nappaliban és az ebédlőben. A kivitelező szerint nem kellett volna beindítani a padlófűtést, én másban látom a hibát, de most nem is az a legfontosabb, hogy ki tévedett. A lényeg, hogy az érintett helyiségekben a padlózatot teljesen fel kellett szedni. A napokban jön egy szakember, és parkettet tesz a csempe helyére. Így nézett ki még pár hete az ebédlő – mutatta a gyönyörűen berendezett termet mobiltelefonján a Tulipán gyermekotthon vezetője, aki a Czegei-Wass Albert Alapítvány alelnöke is egyben.
Okleveles szakácsokat keresnek
Bakos Katinkától megtudtuk, hogy február elején benyújtották a kérvényt az épület végső átadására. Ha az illetékes hatóság közreműködésével erre sor kerül, további bürokratikus lépések következnek, de mivel minden iratot előkészítettek, áprilisban végre megnyithatja kapuit az öregotthon. A helyeket március 15. után kezdik hirdetni a helyi önkormányzatoknál, egyházközségeknél, illetve kórházakban. 
– Már vannak érdeklődők, főként környékbeli idősek, köztük olyan is, akinek a gyereke külföldön él. Harminchat férőhelyes az otthon, ennyi lakónak tudunk egyszemélyes szobát biztosítani. Ha lesznek házaspárok vagy közeli barátok, akik osztozni szeretnének az életterükön, akkor 42-ig emelkedhet a létszám. Tizenegy szobában tudunk két személyt elszállásolni – tette hozzá az alapítvány alelnöke. Bakos Katinka arról is tájékoztatott, hogy összeállította a lehetséges alkalmazottak névsorát, akiket majd állásinterjúra hív, két, okleveles szakácsra azonban a továbbiakban is nagy szükség van. Az egyik takarítói állást már március elsejétől sikerült betölteni.
– Olyan jelentkezőkre számítok, akik nemcsak a pénzért jönnek hozzánk, hanem azért is, mert segíteni szeretnének. Az itteni munka – akárcsak a gyermekotthonban – nagy alkalmazkodóképességet, rugalmasságot igényel, hiszen idős emberekről van szó, akiket lehet, hogy például etetni kell. Ha sok lakó igényel ilyen jellegű törődést, akkor olyan munkatár-saknak is be kell segíteni étkezéskor, akiknek nem ez a feladatkörük – hangsúlyozta a Tulipán Ház vezetője.



Hálából az egykori segítségért
Bakos Katinka arra is kitért, hogy az öregotthon életébe, például egy ünnepi süteményezésre, a falubeli időseket is szeretnék bevonni. Karácsonykor 47 élelmiszercsomagot osztottak ki a 70 év fölötti, egyedülálló holtmarosiaknak, április 1-jétől pedig szeretnék rendszeressé tenni ezt a támogatást.
– Hetente kétszer kenyeret vinnénk a szóban forgó idősekhez, akik között sok az özvegyasszony. Nem felejtettük el, hogy húsz évvel ezelőtt, amikor az alapítvány mezőgazdasági tevékenységet is folytatott, sokan jöttek a mai 80 évesek közül segíteni. Úgy gondolom, most jött el a mi időnk, hogy megháláljuk, amit tőlük kaptunk – összegzett Bakos Katinka. Beszélgetésünk végén megtudtuk, hogy a Tulipán Ház gyermekotthonban – amelynek nevét az új létesítmény is átveszi – kihasználatlanul áll hat vendégszoba. Amennyiben a megyei gyermekvédelmi igazgatóság jóváhagyja, a háborús övezetből menekült kiskorúaknak biztosítanának ott szállást.

Zöld utat kapott a fickói kultúrotthon felújítása

Fejlesztések a láthatáron

A tavalyi költségvetéshez hasonló összegből – körülbelül 6 millió lejből – gazdálkodhat idén a Felső-Maros mente három hete még 60 centis hóval borított községe. Az elkövetkező évek várható fejlesztéseiről Kristóf József Lóránt polgármesterrel beszélgettünk.

Kristóf József Lóránt 




A harmadik mandátumát töltő községgazda elsőként az országos beruházási társasághoz (CNI) benyújtott pályázatokról tájékoztatott. Az első számú prioritás egy fedett tanuszoda lenne a holtmarosi legelőn, ahol 9 hektár belterületet különítettek el a turisztikai célt szolgáló létesítményhez. A pályázat felkerült a CNI beruházási listájára, majd a helyi önkormányzat értesítést kapott arról, hogy áttérhet a második szakaszra, a tervezésre. Kristóf József kiemelte: arra nem kaptak ígéretet, hogy az uszoda még az idén felépül, a megvalósítás felé vezető első lépéseket viszont megtették.
Szintén a CNI-nél pályáztak a magyarói sportterem létrehozására és a használhatatlanná vált fickói kultúrotthon felújítására. A sportterem szintén az országos beruházási társaság listáján van. 
Szennyvízhálózat, gázvezeték
Mivel a – megyei mestertervvel hosszú éveken át „várakozó üzemmódba” tett – községben nincs kiépülve a szennyvízhálózat, az Anghel Saligny program keretében nyújtott be erre egy 7 millió eurós pályázatot az önkormányzat. 
A gáz bevezetéséhez további négy községgel közösen – a Magyaró mellett Marosvécset, Felsőrépát, Marosoroszfalut és Dédát magába foglaló kistérségi fejlesztési egyesület (ADI) révén – igyekeznek pénzforráshoz jutni. A községek elkészítették előtanulmányaikat, jelenleg a dokumentáció egységesítése folyik. A beruházás megvalósítása minden bizonnyal ez esetben is évekbe telik – vélte Kristóf József.
Tavaly befejeződött a községi utak aszfaltozása. Amint arról a korábbi években beszámoltunk, az infrastrukturális fejlesztésre az országos helyi fejlesztési program (PNDL) keretében nyert Magyaró 6,5 millió lejes támogatást. 
A folyamatban levő munkálatok közül a fickói betonozott sáncok kialakítását emelte ki a polgármester, melynek célja a domboldalról lefolyó víz megfékezése és a Fickó-patakába való bevezetése.
Fogorvosi ellátás a közeljövőben
A múlt évben elkészült a községközponti új fogorvosi rendelő. A hiánypótló létesítményt helyi forrásból hozta létre az önkormányzat a volt kollektív gazdaság épületében. Az elkövetkezőkben a polgármesteri hivatal versenyvizsgát hirdet a fogorvosi állás betöltésére. 
Egy, a tanintézmények felszerelésének bővítését célzó uniós pályázat keretében a községbeli iskolások táblagépet, a tanárok hordozható számítógépet kapnak, egy másik nyertes pályázat révén egyebek mellett tisztítószereket vásárolnak az iskola számára. 
A részben megvalósult beruházások között említette Kristóf József a közvilágítás korszerűsítését. A Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségétől (AFIR) lehívott, elszámolás előtt levő támogatásból 220, LED-égővel ellátott lámpatestet vásároltak, a Környezetvédelmi Alaptól (AFM) további mintegy 280 modern lámpatestre igényelnek anyagi keretet. Szintén a Környezetvédelmi Alaphoz nyújtják be a következő – őszi – pályázati szesszióban a polgármesteri hivatal és a községközponti iskola energetikai haté- konyságának növelésére vonatkozó, már elkészített tervet.
Alig egy órával látogatásunk után telefonon értesített a községgazda, hogy a tanuszodához és a sportteremhez hasonlóan a fickói kultúrotthon felújítása is zöld utat kapott, azaz az illetékes hatóság visszajelzése szerint felkerült a CNI beruházási listájára.

Turizmus mint jövőkulcs

Hétvégi ház, motoros túrák

A magyarói Bezsnei Andor világ körüli motoros kalandjával – kalandsorozatával – írta be a nevét a köztudatba. A különleges utat egy későbbi lapszámunkban mi is felidézzük, ezúttal azonban Andor otthoni arcát mutatjuk be olvasóinknak. 




– Édesapámék Besztercéről költöztek haza gazdálkodni, én már itt, a magyarói farmon nőttem fel – kezdte történetét a legelején a harmincas éveiben járó vállalkozó. – Hamar kiderült, hogy a gazdálkodás nem az én világom, így húszévesen jelentkeztem a francia idegenlégióba. Évek múlva tértem haza, amikor édesanyám súlyos beteg lett, majd elhunyt. A távozása után segítettem apámnak a farmon. Akkoriban 40 állatot tartott, és körülbelül 50 hektár földet művelt meg, mára 120 példányra nőtt az állomány, és kettőnknek 120 hektár területünk van. Nekem azonban a hazatérés után sem szerzett örömet ez a fajta munka, állandó stresszként éltem meg, úgy, hogy már az egészségem is kezdett rámenni. Ekkor jött a motoros világutazás, ahonnan a tervezettnél korábban a pandémia hozott haza. 
Hálón, dámszarvasok közelében 
– Újra visszatértél a gazdálkodáshoz?
– Részben. Apám fejőstehenekkel kezdte az állattartást, de mivel sok volt velük a gond, áttértünk az angus fajta húsmarhákra. A Pro Economicánál nyert pályázati támogatásból két éve 23 állatot vettünk. Jelenleg gazdálkodom, de szeretnék áttérni a turizmusra, én abban látom a jövőt. Magyaró a Maros völgye leglátványosabb szakaszának a bejáratánál fekszik, közel van az Istenszéke, a Görgényi-havasok Zászpás csúcsa, rengeteg, eddig kihasználatlan lehetőség kínálkozik a hegyi turizmus felvirágoztatására, bringaösvények kialakítására, arról nem is beszélve, hogy itt halad el a Via Transilvanica tematikus turistaút. Nyolcvanöt százalékban saját kezűleg építettem egy hétvégi házat a gazdaságunk közepén. Egy farm stílusú, kétszintes, bekerített ingatlan, amelynek emeleti ablakából láthatók az állataink, többek között az a három dámszarvas, amelyeket Désről vettem. A továbbiakban szeretném őket szaporítani. A kulcsosház mellett egy horgásztavam is van, valamint kialakítottam egy oázisszerű, édesvizű, természetes fürdőmedencét, amelynek a vizét a benne lévő kövek és baktériumok tisztítják, tehát nem tartalmaz semmilyen kémiai anyagot. 
– Mekkora a ház, és kiknek ajánlod?
– Egy négyszemélyes család számára ideális szállás egy lazulós hétvégére. Nnem bulizóknak szánom, hanem olyanoknak, akik békés környezetben pihenni vágynak. Modern a konyhai felszerelés – egyebek mellett mosogatógép is van –, a fürdőszobában szobanövényekkel keltek dzsungelhatást. Az alsó szinten egy kihúzható kanapé van, a felsőn halászhálóból kialakított fekvőhely kínál különleges élményt. Ami a ház körüli szórakozási lehetőségeket illeti, két pisztrángos medence is az idelátogatók rendelkezésére áll, de a környéken gombászni is lehet. Májusban szeretném megnyitni a turisták számára a nyaralót. 
A száguldás megmarad
– Mennyire van jelen a motorozás a jelenlegi életedben?
– Ehhez a szenvedélyemhez kapcsolódik egy másik kezdeményezésem, a motoros túrák szervezése. Sok olyan magyarországi ismerősöm van, akiket érdekelnek az ilyen lehetőségek, ez adta az ötletet, és nyárára már össze is állt három csoport. Elsősorban tereptúrákat szeretnék szervezni, ez ugyanis eléggé hiányzik mifelénk, de off-road tréningeket és kalandmotoros túrákat is össze tudok hozni. 
– Hol jelentkezhetnek a további száguldani vágyók?
– A Facebook-, illetve az Instagram-oldalamon. A nevem alapján mindkettőt könnyű megtalálni.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató