2021. március 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kolozsvári Sapientia szervezésében

A Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa támogatásával megvalósuló magyar filmtörténeti vetítéssorozat megnyitóját és első vetítését január 29-én, pénteken 18 órától tartja a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara. A filmhez és a közös beszélgetéshez online biztosítanak hozzáférést az érdeklődőknek egy erre a célra létrehozott Facebook-csoportban.

Januártól minden hónap utolsó péntekén 18 órakor jelentkezik a Sapientia EMTE Média Tanszéke egy-egy magyar filmmel, amelyek vetítését oktató és kutató kollégáik rövid felvezetője előzi meg, és a résztvevők érdeklődésétől függően közös beszélgetéssel zárul a találkozás. A járványhelyzet miatt alapértelmezett módon online szerveződő eseménysorozatról van szó, a filmek és beszélgetések elérési linkjéhez pedig a Magyar filmtörténeti vetítéssorozat a Sapientia EMTE-n nevű Facebook-csoporthoz csatlakozva lehet hozzáférni. Amennyiben a jövőben lazulnak a korlátozások, a szervezők a Kolozsvári Kar aulájában is szeretnének vetítéseket tartani.

Amint azt a szervezők sajtóközleményében olvashatjuk, a vetítéssorozat első állomása január 29-én, pénteken 18 órától lesz, a rövid megnyitó után Mészáros Márta Eltávozott nap (1968) című alkotásával ismerkedhetnek online a nézők. Mészáros Márta első nagyjátékfilmje már bővelkedik az életmű jellegzetes tematikáiban, mint például a szülő–gyerek kapcsolat (vagy ezen kapcsolatok hiánya), az identitáskeresés, illetve a szeretet és a szerelem iránti vágyakozás. A film a magyar beatkorszak egyfajta krónikájaként is funkcionál. A főszerepet Kovács Kati, a korszak egyik legmeghatározóbb énekesnője játssza, a film zenéjét pedig Szörényi Levente szerezte, aki egy jelenet erejéig fel is tűnik a csúcskorszakát élő Illés-együttessel.

Ezenkívül még két alkalommal ölt ünnepélyesebb formát a rendezvény: április 30-án, pénteken, a magyar film napja alkalmából kutatásaikat bemutató műhelykonferenciát és kerekasztal-beszélgetést is szervez a Sapientia Média Tanszéke, ez utóbbit a 90. születésnapját töltő Mészáros Márta rendező munkásságának szentelve. Továbbá a 2021-es Kolozsvári Magyar Napok alkalmával a Filmnapokkal jelentkeznek, és szerdától szombatig a már megszokott programrács szerint – 11 órától gyerekfilmek, 13-tól diákfilmek, 15-től dokumentumfilmek, 18-tól játékfilmek – várják a magyar film legújabb alkotásai iránt érdeklődőket.

A 2021-es évre tervezett program a következőképp fest: január 29. – Mészáros Márta: Eltávozott nap (1968); február 26. – Mészáros Márta: Szép lányok, ne sírjatok (1970); március 26. – Mészáros Márta: Örökbefogadás (1975); április 30. – A magyar film napja. 10–14 óra: Műhelykonferencia a Kutatási Programok Intézete által támogatott Az erdélyi magyar fotó- és mozgóképművészet az analóg–digitális korszakhatáron című projekt eredményeiből. 16-18 óra: Kerekasztal-beszélgetés. Mészáros Márta filmművészete. 18 óra: Mészáros Márta: Kilenc hónap (1976); május 28. – Szabó István: Álmodozások kora (1964); június 25. – Szabó István: Budapesti mesék (1976); július 30. – Szabó István: Mephisto (1981); augusztus 18–21. – Kolozsvári Magyar Napok, Filmnapok: augusztus 18. – Nagy Zoltán: Szép csendben (2019); augusztus 19. – Kocsis Ágnes: Éden (2020); augusztus 20. – Jankovics Marcell 80 éves. Vetítések, kerekasztal-beszélgetés: Jankovics Marcell művészete és a kortárs magyar animációs film sikerei; augusztus 20. – Szabó István: Zárójelentés (2020); augusztus 21. – Felméri Cecília: Spirál (2020); szeptember 24. – Fábri Zoltán: Körhinta (1955); október 29. – Fábri Zoltán: Hannibál tanár úr (1956); november 26. – Fábri Zoltán: Két félidő a pokolban (1961); december 17. – Fábri Zoltán: Az ötödik pecsét (1976). A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.