2021. január 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Többször kellett bővíteni az ágyszámot a segesvári kórház Covid-részlegén

Rendkívül nehéz, mozgalmas évet zárt a segesvári városi kórház, amelyben tavasz óta – Covid-háttérkórház lévén – több száz fertőzöttet láttak el. A legnehezebb időszakokban, amikor drasztikusan megnőtt az esetszám a megyében és országos viszonylatban is, Segesváron telt házzal üzemelt a Covid-részleg, volt úgy, hogy néhány óra leforgása alatt kellett növelni az ágyszámot, hogy fogadni tudják a pácienseket. Most valamelyest csökkent a fertőzöttek száma, de most is teljes gőzzel dolgoznak, ugyanis oltóközpont üzemel az egészségügyi intézményben. A járványhelyzetről, a személyzet beoltásáról, valamint a nehéz időben sem szünetelő fejlesztésekről dr. Katona Tanaszi Saroltával, a kórház menedzserével beszélgettünk.


dr. Katona Tanaszi Sarolta


A segesvári kórházat már tavaly tavasszal, a járvány kitörését követően bekapcsolták háttérkórházként a fertőzött betegeket ellátó Maros megyei körforgásba, és azóta folyamatosan fogadja a megyéből, illetve az ország különböző részeiről érkező betegeket. Közel egy év elteltével a Covid-részlegen dolgozó személyzet igen fáradt, kimerült, ennek ellenére több ízben számoltak be a segesvári kórházban kezelt fertőzöttek arról, hogy példaértékű emberséggel viszonyultak hozzájuk ottlétük alatt, és mennyire sokat jelentett nekik, hogy a szakszerű egészségügyi ellátást minden esetben bátorító, kedves szavak kísérték, hiszen az ott dolgozók tudták, hogy a betegséggel járó testi tünetek mellett a legtöbb páciensen eluralkodott a félelem, a pánik.

Magas gyógyulási arány

Segesváron kezdetben elsősorban fertőzésgyanús pácienseket fogadtak, hogy tehermentesítsék a megyeszékhelybeli Covid-kórházakat, majd ahogy egyre nőtt a betegszám, és a vásárhelyi kórházakban kezdtek betelni a helyek, a segesvári kórházban is növelni kellett az ágyszámot mind a Covid-kórtermekben, mind az intenzív terápiás részlegen. A járvány kitörése óta több száz beteget láttak el, köztük más megyékből átszállítottakat is, akik közül sokan súlyos állapotban kerültek oda, ellenben igen magas a kórházban a gyógyultak aránya, a közel egy év alatt tizenöt pácienst veszítettek el – tájékoztatta lapunkat dr. Katona Tanaszi Sarolta menedzser.
Érdeklődésünkre, hogy rendelkeztek-e megfelelő számú személyzettel, hogy a megnövekedett betegforgalom közepette helyt tudjanak állni, a kórház vezetője elmondta, amint lehetőségük nyílt rá, bővítették a személyzetet, a Covid-részlegre is alkalmaztak, de új munkaerőt elsősorban a nem Covid-osztályokra vettek fel, ugyanis a koronavírus-fertőzöttek ellátása fokozott kockázatot jelent, tapasztalt személyzetet igényel. Többek között szakorvosokkal, rezidens orvosokkal bővítették a csapatot, nyolc orvostanhallgató is érkezett, akik besegítenek a koronavírus-fertőzöttek ellátásába. Ugyancsak a Covid-részlegen dolgozók munkáját segítik a rezidens orvosok, a nehéz időszakban öt belgyógyász, valamint fertőző betegségekre szakosodott rezidens orvost helyeztek ki Segesvárra. Az elmúlt év vége felé, amikor a betegek száma jelentősen megnőtt, óriási szükség volt a munkájukra. Ugyanakkor a meglévő egy intenzív terápiás orvos mellé sikerült még egy szakembert alkalmazni, illetve a Maros Megyei Sürgősségi Kórház több ATI-s orvosa vállalta, hogy besegítenek az ügyeletek ellátásában.

Valamelyest csökkent a betegek száma

A kórház menedzsere rámutatott, tavaly áprilisban húsz ággyal kezdték fogadni a koronavírusos betegeket a tüdőgyógyászati részlegen, valamint több kórtermet tartottak fenn a fertőzésgyanús pácienseknek a kórház fertőzőosztályán. Ezt követően, a nyár folyamán, valamint ősszel, amikor jelentősen megnőtt a betegszám, a fertőzőrészlegen is fogadták a koronavírusos betegeket, negyvenötre emelték a számukra fenntartott ágyak számát, illetve alig két hónappal ezelőtt, a belgyógyászati részlegen is mintegy tíz ágyat különítettek el a fertőzötteknek. Dr. Katona Tanaszi Sarolta megjegyezte, előfordult, főleg az elmúlt év utolsó három hónapjában, hogy „telt ház” volt a segesvári Covid-részlegen is, ezért rekordgyorsasággal, egyik napról a másikra kellett megoldást találni a várakozó betegek elhelyezésére, volt úgy, hogy huszonnégy óra alatt kellett növelni a kórház befogadóképességét, újabb ágyakat elhelyezni, illetve elvégezni az elkülönítési munkálatokat, hogy fogadni tudják a kórházi ellátásra szorulókat.
Mint mondta, az ATI-részleget már áprilisban felosztották Covid- és non-Covid-részre. A súlyos állapotban lévő, fertőzött személyek számára hét ágy áll rendelkezésre, nyolc ágyat pedig az egyéb egészségügyi problémák miatt intenziv terápiás ellátásra szoruló pácienseknek tartanak fenn. Kezdetben egy intenzív terápiás orvos dolgozott a kórházban, aki vállalta, hogy a nehéz időszakban Segesvárra költözik, a családjától távol, mivel sok esetben vittek akár a fővárosból is rendkívül súlyos állapotban lévő pácienseket, akiket intubálni kellett. Jelenleg két intenzív terápiás orvos dolgozik a Covid-részlegen, egy másik a non-Covid osztályon, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház több ATI-szakorvosa besegít az ügyeletezésbe. A kórház vezetője hozzátette, volt időszak, amikor az országban egyedül a segesvári kórházban volt szabad intenzív terápiás ágy, ahol fogadni tudták az intubált betegeket. Megesett, hogy például a fővárosból, családostól kerültek hozzájuk betegek, akik aztán gyógyultan tértek haza. A kórházmenedzser rámutatott, gyakran tapasztalták, hogy sokan túl későn fordulnak orvoshoz, csak akkor, amikor már súlyosak a tünetek, addig nem veszik komolyan a fertőzést, abban bíznak, hogy otthon vitaminokkal kikezelik magukat.
Dr. Katona Tanaszi Sarolta szerint jelenleg valamelyest csökkent a betegszám, az intenzív terápiás részlegen a hét ágyból ötöt foglalnak el fertőzöttek, és kissé jobb a tendencia az esetek súlyosságának tekintetében is, míg nemrég még a hét, intenzív terápián fekvő páciensből öt szorult intubálásra, jelenleg hétből kettő az arány. A fertőzötteknek fenntartott mintegy negyven ágyból a napokban tíz volt foglalt.

Folyamatos a fejlesztés

Most, hogy kissé csökkent a betegszám, próbálják elvégezni a tervezett felújításokat. A neurológiai részleget szeretnék felújítani, itt festésre, valamint az áramhálózat cseréjére kerül sor. Nemrég felújították a nőgyógyászati részleget, illetve más osztályokon is kisebb-nagyobb korszerűsítéseket, átalakításokat végeztek. Ugyanakkor példaértékű, ahogyan az utóbbi hónapokban a nehéz időszakban is sikerült a kórház vezetőségének folyamatosan fejlesztéseket eszközölni, és számos performáns berendezéssel hatékonyabbá tenni a betegellátást. Civil szervezetek, cégek adományaként több ízben kapott a segesvári kórház a betegek ellátásban létfontosságú egészségügyi felszereléseket, illetve a helyi polgármesteri hivatal támogatásával saját forrásokból is több korszerű berendezést beszerzett. Egyebek mellett digitális röntgenkészüléket, hordozható EKG-készülékeket, légzéssegítő beren- dezéseket, a betegek élettani funkcióit követő gépeket.
A minisztériumtól két ATI-ágyat kaptak, emellett ötöt vásárolt a kórház saját alapjaiból és a segesvári önkormányzat anyagi támogatásával.
Dr. Katona Tanaszi Sarolta kifejtette, százezer euró értékben különböző gépekkel bővítették a kórház felszereltségét, ugyanakkor két pályázatuk van folyamatban, uniós alapokból 7 millió euró értékben szeretnének a Covid-részlegre újabb berendezéseket vásárolni.

A kórház személyzetének közel fele már beoltatta magát

Maros megyében első körben a megyei sürgősségi, valamint a megyei klinikai kórház mellett a segesvári kórházban is oltási központot alakítottak ki, az óév utolsó napján kezdődött el az egészségügyi személyzet beoltása. Dr. Katona Tanaszi Sarolta szerint eddig a személyzet mintegy negyvenöt százaléka kapta meg a vakcinát, a kórház személyzete mellett pedig a városbeli egészségügyi dolgozók, többek között családorvosok, magánklinikák alkalmazottai, ugyanakkor a továbbiakban az oltás második szakaszának lebonyolításában is oroszlánrészt vállal a kórház.