2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Amint már korábban is írtunk róla, KultúrVásár 2022 címmel összművészeti hetet szervezett a Maros Megyei Múzeum a január 15-i román és a január 22-i magyar kultúra napja alkalmából. A rendezvénysorozat keretében kulturális termékek és tevékenységek cseréjével járulnak hozzá a hagyományos vásárfelfogás és a kultúrák közti párbeszéd változásához. Az idei KultúrVásár a január 15–22. időszakban zajlik Marosvásárhelyen, a rendezvények naponta 11 és 14 óra között lesznek, az eseménysorozat keretében pedig a következő múzeumi terek látogathatók: Kultúrpalota, Toldalagi-palota, valamint a múzeum várbeli épülete. A belépés ingyenes.

Közismert tény, hogy a kereskedelemnek a városok fejlődésében mindig nagy jelentősége volt. Marosvásárhely különböző földrajzi területeknek, az erdélyi síkság gabonatermő és a hegyvidék erdős területeinek találkozási pontján fekszik, és fejlődése a gabonafélék, állatok, fa és kézműves termékek cseréjének köszönhető. A kedvező feltételek a 17-18. században több népcsoport kereskedőit vonzották Marosvásárhelyre, akik a városban telepedtek le. Marosvásárhely fontos kézművesközpont is volt, a helyi mesterek elsősorban vásárokon árulták portékáikat. Ezeken népi kézművesek is részt vettek, akik kiváltságos helyzetben voltak, mert jogukban állt árujukat a vásárokon kívül is értékesíteni. Időtartam alapján több vásártípus létezett: napi-, heti- és éves. Napjainkban a vásár hagyományos értelme megváltozott, helyét a városokban a bevásárlóközpontok vették át. Kikapcsolódási formaként azonban tovább él a vásár intézménye. A karácsonyi, a különféle termékeket népszerűsítő vagy akár a helyi kézművesek és termelők áruit felvonultató vásárok újjáélesztették és átértelmezték a hagyományos vásár fogalmát – írják közleményükben a szervezők.

Az eseménysorozattal kapcsolatosan megjegyzik: a vásár a falvak és városok, egymástól eltérő földrajzi, gazdasági és kulturális vidékek kommunikációjának színtere. KultúrVásár 2022 elnevezésű eseménysorozatával a Maros Megyei Múzeum a vásárok kereskedelmi jellegén túlmutató rendezvényt szeretne létrehozni, amely a közösség vásárfelfogását alapjaiban változtatja meg. A január 22-én záruló héten, amelyet a kultúrák közötti párbeszédnek szentelnek, a román és a magyar kultúra napjáról egyaránt megemlékeznek. Küldetésüknek tekintik továbbá, hogy közelebb hozzák a kulturális örökséget az emberekhez. Előadásokkal, felolvasással, művészeti és régi könyves kiállítással, gyerekeknek szánt színházi előadásokkal és tevékenységekkel, hangversenyekkel és középiskolásokat célzó műhelyekkel szeretnék a kultúrát hozzáférhetővé tenni a nagyközönség és a szakemberek számára is.

A járványhelyzet okozta korlátozások miatt a rendezvényeken előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Foglalni a pr@muzeulmures.ro e-mail-címen lehet a rendelkezésre álló helyek számának függvényében (a terem befogadóképességének 30%-a). A részvétel zöldigazolványhoz kötött. A SARS-CoV-2 vírus ellen beoltott személyek vehetnek részt a második dózis felvétele után számított 10 nap után, valamint a koronavírus-fertőzésen átesett személyek az átesést bizonyító (legkevesebb 15, legtöbb 180 nap régiségű) igazolvánnyal. Az események teljes időtartama alatt kötelező a maszk viselése.

A részletes program a http://muzeulmures.ro/kulturvasar-2022/ oldalon olvasható. 

Fotó: Henn Attila