2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egymást követik a tervek és a munkálatok

Miközben számos önkormányzat beruházási terveit vagy kereteit megnyirbálta a tavalyi és idei költségvetés csökkenése, addig Koronkában egyelőre nincs ilyen gond. A beruházásokra el van különítve egy (nem csekély) összeg, amelyből fedezni tudják, ami be van tervezve – derült ki, amikor Takács Szabolcs István polgármesternél efelől érdeklődtünk. 

    Idővel egységes arculatot kapna minden utca
 Fotó: Gligor Róbert László


Számos beruházás van folyamatban vagy tervben az idénre a községben, az erre elkülönített költségvetési összeg 16 millió lej. Elő van készítve tizenkét nagyobb beruházás, ezek között van víz- és csatornahálózat-bővítés, utcakorszerűsítés és -szélesítés, aszfaltozás, járdaépítés, a csapadékelvezetők kiépítése ott, ahol az utcák keskenyek, és csak így lehet helyet nyerni (például a Koronka panzió mögötti részen).

Aláírt szerződése van az önkormányzatnak csatorna- és vízhálózat építésére az Erdő utcában, amihez hamarosan hozzálátnak. A Segesvári úton, Ákosfalva irányában van egy szakasz, ahol nincs bevezetve a víz és a csatorna, hamarosan aláírják a szerződést az elvégzésére.

Egységes arculatot szeretnének

Egy folyamatban levő munkálat révén a sáncokat kibetonozzák, egyforma bejáróhidakat építenek, ahol az úttest keskeny, ott 1-1,5 méterrel kiszélesítik és fedett sáncokat is kialakítanak. Ezt a helyi költségvetésből fedezik, hét utcát érint mintegy 6 kilométer hosszúságban. Elég nagy felfordulással jár, az emberek kezdetben nem örülnek neki, de mire elkészül, megváltozik a véleményük. Ezzel a munkával a falu háromnegyed részén már végeztek, teljesen megváltoztatja a település arculatát – mondta el a polgármester.

Egy másik szerződés is alá van írva egy kolozsvári céggel, hasonló munkálatokat végeznek a közeljövőben az Új utca és az iskola között a Tholdalagi Mihály utcában. Ahol a sáncbetonozások, új hidak építése nincs belefoglalva a tervbe, ott egy másik terv keretében oldják meg azt. 

Legalább tucatnyi elképzelés, szükséglet megvalósításán dolgoznak, és legalább ugyanennyi tervben van – sorolja a polgármester


Elkezdik a csatornázást Bósban

Hamarosan Székelybósba is eljut a vezetékvíz. Régi tervük a víz- és csatornahálózat kiépítése a Koronkához tartozó faluban, pályázatot is készítettek rá, de nem kaptak támogatást, így most a község költségvetéséből látnak hozzá a 6 millió lejes beruházáshoz. A kivitelezési versenytárgyalásra négy cég jelentkezett, hamarosan szerződést kötnek. A bósi hálózatok és a Koronkával összekötő vezetékek megépítése 6 kilométert jelent, és a polgármester reményei szerint két hónapon belül elkezdik. Ez több fronton történne, hogy mihamarabb befejezzék, hiszen a falu lakóinak is igénye van a mai kor szolgáltatásaira. Ha minden háztartáshoz elér az infrastruktúra, az nagy előrelépést jelent a település életében.

Igyekeznek mindenhol egyformán kiépíteni az infrastruktúrát, jelenleg Koronkában 90 százalékban vannak készen vele. Az új lakónegyedben (a Koronka panzió mögött) sok magánutca van, amelyeket nem adtak át a községnek. Itt a házak építésekor a beruházók valamilyen szinten kiépítették a víz- és csatornahálózatot, ezt viszont az Aquaserv egyelőre nem vette át, és csak addig szolgáltat, ameddig a hálózata terjed.

További szerződéseket kötöttek

Aláírták a szerződést, folyik az iskolai kispálya felújítása, ahol új aljzatbetont, új műgyepet és kerítést kap a létesítmény. Azonban vannak visszás helyzetek is, amikor a pénz megléte nem feltétlenül hozza a várt eredményt. Például az új lakónegyedben van olyan utca, ahol már háromszor is kiírták a közbeszerzési eljárást, mégsem jelentkeznek cégek az aszfaltozásra, a sáncok kibetonozására, új bejárati hidak építésére, pedig a beruházás értékét is növelték.

Meghirdetik a közbeszerzést a közvilágítás korszerűsítésére is, szeretnék az utcai lámpákat LED-égős testekre cserélni. A terv és a költségvetés megvan, már csak idő kérdése, hogy mikor kezdenek hozzá. A Leader programon nyert az önkormányzat egy kisebb összeget, amelyből Bósban is épül egy műfüves kispálya. Az összegbe bepótolnak a helyi költségvetésből is, mert jó minőségű munkát szeretnének elkönyvelni. Pályázatot nyújtottak be a Backamadarasra vezető községi út korszerűsítésére is, de nem jártak sikerrel, így ez még várat magára.