2021. április 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora január második teljes hetében a háromhúros brácsával foglalkozik. A zenei válogatásban is e hangszer, valamint egy ajándékdal is szerepel.


Jámbor István   
Fotó: Pávaifotó
A Kossuth rádió Hajnali – Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora e héten a magyar falusi vonószene egyik különleges hangszerét, a háromhúros brácsát, más nevén a kontrát mutatja be. A hangszer, mint neve is jelzi, húrjai számában tér el klasszikus társától: hangolása
g-d-a. A húrláb, amelyre a húrok fölfekszenek, egyenesre van gyalulva, így a húrok egy síkban helyezkednek el. Ezzel a kontrás egyszerre tudja megszólaltatni mindhármat, ami jellegzetes, sokszor az orgonához hasonlító, telített hangzást eredményez.
Nemcsak a húrok száma, hanem a vonó is különbözik a klasszikus társáétól. A nagyobb igénybevétel és az erőteljesebb használat miatt vaskosabb, táncházas nevén „parasztvonót” használnak. Az egyik leghíresebb mezőségi bandában, a széki Ádám István „Icsán” és fiai alkotta zenekarban az ifjabbik István, Pityu volt a brácsás. Ő azt mondta, hogy a kontrát és a vonót nem szabad tisztítani, így az évek során több milliméteres gyanta és porréteg rakódott rá a hangszerére.
A hangszert szinte csak Erdélyben, ott is csak bizonyos tájegységeken használják, így a műsor zenei válogatásában mezőségi, kalotaszegi és Kis-Küküllő menti bandák játszanak.
Az adás egy különleges, Küküllő menti énekes által előadott ajándékdallal is szolgál hallgatóinak. A felvételen Jámbor István „Dumnezeu”, a híres szászcsávási prímás hallható, amint Mezei Ferenc „Csángáló” egy szál kontrakíséretére énekel.
Pávai István zenetudós ezt írja erről a dalról, amelyet szászcsávási cigányindulónak ismernek arrafelé: „Kiderült, hogy azt a ’dombtetőt’, ahol a csávási cigánytelep van, Gáztetőnek hívják, ugyanis ott vannak valamilyen gázvezetékek. Tehát helyesen: ’A Gáztetőn megfújták a trombitát’. Ez így stimmel is, mert cigányokról szól a dal. Téglavetni meg nem a bányába, hanem Dányánba ment Simon Dénes. Dányán egy (volt) szász falu Csávástól délre.”
A háromhúros brácsa itt is szerepet kap: ügyesen játssza be a harmóniakíséretbe a dallam vonalát.
Szerkesztő-műsorvezető: Pénzes Géza
Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 5.03)
A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/