2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kétszázat is meghaladja az elkülönítettek száma

Kedden kilenc személy került otthoni elkülönítésbe Nyárádkarácson községben, miután egy gyűlésen egy helyiségben tartózkodtak egy koronavírussal fertőzött személlyel. A hatósági ellenőrzés fokozódott, a község polgármestere nyugalomra és elővigyázatosságra inti a lakosságot.

A Maros megyei prefektusi hivatal szerdán közölte, hogy Nyárádkarácson községben az önkormányzatnál dolgozó kilenc közalkalmazott otthoni elkülönítésbe vonult, miután egy koronavírussal fertőzött személlyel kerültek érintkezésbe. A polgármesteri hivatalban maradt nyolc személy el tudja látni a szükséges teendőket. A megyei katasztrófavédelmi bizottság döntése szerint alaposabb rendőri ellenőrzést vezettek be a községben, folyamatban van a járványtani vizsgálat. A megyei közegészségügyi igazgatóság szerint az utóbbi időben jelentősen megnőtt a koronavírussal fertőzött és az otthoni elkülönítésbe került személyek száma Nyárádkarácsonban és Hagymásbodonban.


Komolyan kell venni a figyelmeztetést

Múlt pénteken tartotta ülését a községi vészhelyzeti bizottság, ekkor kerültek kapcsolatba a bizottság tagjaként jelen levő helyi családorvossal – tudtuk meg az ugyancsak otthoni elkülönítésben levő Ferenczi György polgármestertől. Hétfő este derült ki, hogy az orvos vírustesztje pozitív lett, ezért, miután az értesülést megerősítették, a községvezető kedden közölte a megyei hatóságokkal, azután az ülésen részt vett hét személy és egyikük családtagja otthoni elkülönítésbe kényszerült. Még nem tudni, hogy hol fertőződött meg az orvos, de tény, hogy számos olyan személy fordult hozzá, akik potenciálisan fertőzöttek lehettek. Egyébként a községvezetés már egy hónapja felfüggesztette a közvetlen ügyfélfogadást, miután látták, hogy a lakosság egy része nem veszi komolyan a figyelmeztetést, a rendfenntartók pedig nem tudják kézben tartani a helyzetet.

Bár pontos számokat nem tudott mondani, a polgármester úgy tudja, a kétszázat meghaladja a községben az otthoni elkülönítésben levők száma, már halott is van. Értesülése szerint a községi rendőrök erősítést kaptak, és bár nincs karanténban a helység, komolyan ellenőrzik a községbe belépőket és a távozókat, ugyanakkor a helyieket és az átutazókat is figyelemmel követik. 

A polgármester úgy véli: nem lehet és nem szabad félelemben élni, viszont be kell tartani a hatósági rendeleteket, előírásokat, mindenki legyen óvatos, tartson távolságot az embertársaival való találkozáskor, lehetőleg használjon védőmaszkot, kesztyűt, de a legfontosabb, hogy ne egymásnak adjunk tanácsot, hanem hallgassuk meg és fogadjuk meg a szakemberek tanácsait. Vannak, akik kezdetben nem vették komolyan a figyelmeztetéseket, ezért alakulhatott ki ez a helyzet, de mindenki tehet a fertőzés megfékezéséért. A községben uralkodó hangulatról csak annyit tudott mondani: vannak, akik természetüknél fogva hamarabb megijednek, és vannak, akik félelmet tudnak kelteni. Ő azt hiszi, hogy a borús idő után napsütés következik, ez a helyzet is lejár, csak nem mindegy, hogy milyen eredményekkel. A községben működnek az üzletek, egy zárt be, egyrészt, mert már előzőleg is fontolgatták, másrészt, mert az illető család egyik tagja is otthoni elkülönítésbe került.

Ferenczi György azt kívánja a lakosságnak, hogy Jézus Krisztusnál keressen békét, menedéket, hogy a húsvéti ünnep áldott legyen, hiszen a húsvéti áldozat győzte le a halált, ezért nekünk is oda kell figyelnünk egymásra, hogy szeretetben, békében ünnepelhessünk.


Másnak is vannak személyiségi jogai

A helyi Fazakas Miklós a mezőgazdasági ágazatban dolgozik, termel, ezért nem sokat tud a községben uralkodó állapotokról. Panaszkodik ugyan, hogy mennyire negatívan érintette személyesen őt és családját is a világjárvány, de úgy látja, hogy országos, megyei és helyi szinten későn kaptak észbe a felelősök, nem voltak tisztában a helyzet súlyosságával, vagy pedig nem tudtak mit kezdeni vele. Ugyanakkor messzemenően nem ért egyet azzal, hogy személyiségi jogokra hivatkozva nem közlik a hatóságok, még helyi szinten sem, hogy kik a fertőzött vagy lehetséges fertőzött személyek, kikre kellene figyelni, kit kellene kerülni az utcán vagy jelenteni, ha megszegi az otthoni elkülönítési tilalmat. Így nagy az esélye, hogy tudtunk nélkül érintkezünk fertőzött személlyel, hiszen nagyon sokan fertőződhetnek meg és gyógyulhatnak meg úgy, hogy közben tudomásuk sincs róla. Erre a jóval nagyobb méretű tesztelés vagy akár a szúrópróbaszerű mérés is megoldást jelentene, ha a politikai és közigazgatási felelősök erre fel volnának készülve. Nem csak azoknak vannak személyiségi jogaik, akik megfertőznek másokat, hanem azoknak is, akik egyesek felelőtlen vagy nemtörődöm hozzáállása, viselkedése miatt betegednek meg – ecsetelte véleményét a községbeli lakos.

   A községházán dolgozók fele kedd óta otthoni elkülönítésben van

Fotó: Gligor Róbert László (archív)