2021. január 20., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A megváltozott időjárási és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell számolniuk a járművezetőknek. A tél küszöbén rövidülnek a nappalok, és a párás, ködös, esős idő megnehezíti a közlekedést. Ezért a járművezetők számára fontos az őszi közúti közlekedésre való felkészülés, mellyel a balesetveszélyes helyzetek elkerülhetők. 

Ősztől tavaszig fokozott figyelemmel és megfelelő vezetéstechnikát alkalmazva kell közlekedni a közutakon, ugyanakkor a balesetek elkerülése érdekében a rendőrségi közlemények elővigyázatosságra intik a gyalogosokat is. A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumiabroncs kifogástalan állapota. A köd, a szitáló hó, a csúszós utak mindennapossá válnak, ezért a hirtelen fékezés balesetveszélyes lehet. Mivel rövidebbek a nappalok, a járművezetőknél hamarabb jelentkezik a fáradtság, csökken a reakcióidő, ezért több alkalommal érdemes pihenőt tartani. A pára, a köd rontja a távolságbecslő képességet, ugyanakkor a hó, illetve csapadék fárasztja a szemet, ezért a közlekedési eszközök, útjelzők elkerülhetik a gépjárművezető figyelmét. Nagyobb követési távolságot tartva, csökkenteni kell a sebességet, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, és egy esetleges rossz manőver esetén a hibák könnyebben korrigálhatók.


Ködlámpa és rövid fény 

A ködös időben használni kell a ködfényszórókat és a hátsó helyzetjelző ködlámpákat. A hátsó ködlámpák révén időben észrevesznek a mögöttünk érkezők, amennyiben azonban oszlopban halad a gépkocsisor, a hátsó ködzárófény zavarhatja a mögöttünk haladó gép- kocsivezetőt, ezért azt ajánlott lekapcsolni. A fények rendkívül fontosak, mivel rossz látási viszonyok közepette azáltal válhat a gépjármű láthatóvá a közúti forgalomban. A ködlámpákat a rövid fénnyel egyidejűleg kell használni. A csúszós utakon a kanyarodással egy időben nem ajánlott a fékpedált nyomni, lehetőleg a motorféket kell használni. 

A nagyobb távolságra utazók ellenőrizzék a gépkocsijuk műszaki állapotát: a fékrendszert, a klímaberendezést, a téli gumikat stb. Nem árt időben tájékozódni az időjárási körülményekről, ugyanakkor a szükséges felszerelések – hólapát, vontatókötél, fagymentesítő zárolajozó, élelmiszer és ital, takaró, melegebb ruhadarabok – nélkül ne induljanak útnak.

Illusztráció

Fotó: Útügyi Igazgatóság