2022. szeptember 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Véget ért az első Ákovita pálinkaverseny

Lehet-e kulturális érték a pálinka- és párlatkészítés? Mit jelent 2021-ben az emberek számára a párlat- és pálinkafogyasztás? Hol találkozik a hagyományőrzés a kereskedelmi igények teljesítésével? Ezekre a kérdésekre adott választ a július 1–3-a között első alkalommal Csíkszeredában megszervezett Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny.

A verseny különlegességét és sokszínűségét nemcsak a változatos minták adták. A verseny – mint ahogy azt a neve is mutatja – nemzetközi szintű volt, amivel a szervezők sikeresen bevonzották a Kárpát-medencei magyar vállalkozókat és magántermelőket is.

– Ritkán adódik lehetőség, hogy magyarországi, erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, vajdasági és más külhoni magyar párlatok, pálinkák versenyezzenek az arany minősítésért. Ezzel sikerült elérnünk, hogy közösséget és közönséget teremtsünk a kulturált párlat- és pálinkafogyasztásnak a helyi és határon túli magyarság körében – foglalta össze Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, a rendezvény egyik szakmai főszervezője a verseny hozadékát. 

– Az 1082 mintából összesen 918 kapott bronz, ezüst vagy arany minősítést. A minták nagy száma mindannyiunk várakozását felülmúlta, szinte a duplája volt, mint amire a verseny szervezésekor számítottunk – mondotta Béli Géza, a verseny szakmai elnöke. 

Amennyiben a bírák elegendő ponttal jutalmaztak egy mintát, az díjban, pontosabban minősítésben részesült. Pontszámtól függően a beküldött minták arany, ezüst vagy bronz minősítést kaptak, ami mellett számos Champion díj és különdíj is gazdára talált. 

A záróesemény hétvégéjén a szervezők vásárt rendeztek, ezen pedig szakmai előadásokkal és különböző kulturális programokkal tették népszerűvé a nagyközönség előtt is a minőségi párlat- és pálinkafogyasztás hagyományát, eszmei értékeit.

A díjátadó ünnepségen a szakmabeli meghívottak mellett felszólaltak a három székelyföldi megye elnökei, Péter Ferenc (Maros megye), Tamás Sándor (Kovászna megye) és Borboly Csaba (Hargita megye), valamint az esemény helyi főszervezője, Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila. Fővédnökként jelen volt dr. Nagy István agárminiszter is, aki ünnepi beszédét követően a szaktárca különdíját adta át a zsűri által erre érdemesnek talált pálinkaháznak. 

A díjazottak teljes névsorát – minősítési szintek szerint – az érdeklődők megtekinthetik a http://akovita.ro internetes elérhetőségen. 

A díjkiosztó ünnepséget hivatalosan a Codex régizene-együttes rövid előadása zárta, amit a díjnyertes párlatok kóstolása követett. Az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyt Magyarország Agrárminisztériuma, a Pálinka Nemzeti Tanács, a Hargita Megyei Tanács és Csíkszereda városa támogatták más szakmai szervezetekkel és cégekkel együtt.

Dr. Nagy István magyarországi agrárminiszter átadja a szaktárca különdíját a nyárádszentsimoni Csípán pálinkaháznak

Fotó: Vajda György