2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Augusztus 10-én kezdetét veszi az immáron nagy hagyományokkal rendelkező, igencsak nívós marosvásárhelyi zenei szemle, a 16. alkalommal sorra kerülő Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál. A Harmonia Cordis Egyesület által szervezett eseménysorozat koncertjeire idén is ingyenes a belépés, az alábbiakban az augusztus 15-ig tartó fesztivál programját és a fellépők rövid életrajzait olvashatják. 

Első nap, aug. 10. 19-22 óra – koncertek, marosvásárhelyi vár: Babţan-Varga Flórián (Ro), Gabriel Guillén (Ve/At), Jérémy Jouve (Fr), Yamandu Costa (Br).

Második nap, aug. 11. 10-13 óra: egyéni mesterkurzusok, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. 10-13:30 óra: Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárverseny, döntő, a Kultúrpalota kisterme: Alexandru Grecu (Ro), Miloš Vuković (Rs), Ovidiu Pintilie (Ro), Jovan Mihajlović (Rs), Bernadett Karácsony (Ro/Hu), Viktor Đuknić (Rs). 16-18 óra: Vasilis Sigletos mestergitár-kiállítás, a Kultúrpalota kisterme. Meghívott: Kostas Sigletos (Gr). 19-22 óra – koncertek, marosvásárhelyi vár: Cassie Martin (Fr), Venti Chiavi Guitar Trio (Hu), Beke István Ferenc (gitár) & Székely Alpár (hegedű), Pusztai Antal Band (Hu/At/Ro).

Harmadik nap, aug. 12. 10-13 óra: egyéni mesterkurzusok, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. 16-18 óra: régihangszer-kiállítás, a Kultúrpalota kisterme. Meghívott: Lőrinczi György (Ro). 19-22 óra – koncertek, marosvásárhelyi vár: Cristina Galietto (It), François-Xavier Dangremont (Fr), Csáki András (Hu), Anton Baranov (Ru).

Negyedik nap, aug. 13. 10-13 óra: egyéni mesterkurzusok, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. 16-18 óra: klasszikus és flamenco gitártechnika-workshop, a Kultúrpalota kisterme. Meghívott: Samuelito (Fr). 19-22 óra – koncertek, marosvásárhelyi vár: Francisco Luís (Pt), Steve Cowan (Ca), Lovro Peretić (Hr), Radu Vâlcu Quintet (Ro).

Ötödik nap, aug. 14. 10-13 óra: egyéni mesterkurzusok, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. 16-18 óra Fingerstyle gitárworkshop, a Kultúrpalota kisterme. Meghívott: Alexandr Misko (Ru). 19-22 óra – koncertek, marosvásárhelyi vár: Marcell Nickmann (Hu), Pavlovits Dávid (Hu), Nejc Kuhar (Si/At), Alexandr Misko (Ru).

Hatodik nap, aug. 15. 16-18 óra: Fretless gitárworkshop, a Kultúrpalota kisterme. Meghívott: Cenk Erdoğan (Tk). 19-22 óra – koncertek, marosvásárhelyi vár: Girán Péter (Hu), Cenk Erdoğan (Tk), Antoine Boyer (Fr), Samuelito (Fr).

Radu Vâlcu Quintet 


Augusztus 10.

Babţan-Varga Flórián (Ro) 13 évesen kezdett el gitározni a Sigismund Toduţă Zenei Főgimnáziumban, jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia mesterképzésén folytatja tanulmányait, gitárt tanít az Instrumentor Egyesület keretében, koncerteket és gitárfesztiválokat szervez a Harmonia Cordis Egyesületen belül és folyamatosan koncertezik. Számos díj nyertese. Vasilis Sigletos mestergitáron játszik, AER hangosítórendszereket és Savarez húrokat használ.

Gabriel Guillén (Ve/At) Venezuelában született és Dél-Amerikában tanult. 1987-ben elnyerte az Antonio Lauro és a Rotary nemzetközi gitárverseny első helyét, majd az osztrák kormány Merit Award díját, a The Kery díjat, az Artinger díjat, az Amigo de Venezuela díjat, a Honors díjat és a Caracas-Avila díjat. Tanít az eisenstadti Joseph Haydn Zeneakadémián és a bécsi Richard Wagner Zeneakadémián. Több mint 34 országban tartott mesterkurzusokat és koncerteket. A RUST Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője.

Jérémy Jouve (Fr) tanulmányait az Ecole Normale de Musique-ban és a párizsi Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse-ban végezte. Csodagyerekként a karrierje 10 éves korában kezdődött, 13 évesen aranyéremmel díjazta a helyi konzervatórium, 16 évesen indult első európai turnéjára, a rangos Amerikai Gitár Alapítvány (GFA) első díját 24 évesen nyerte el Mexikóban. 2003-ban adta ki első szólólemezét. A 2019-ben alapított a Savoie-i Guitare en Alpes Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője. Piros Savarez Alliance és kék Cantiga Premium húrokon játszik. Oktatóként is tevékenykedik.

Jérémy Jouve


Yamandu Costa (Br). A héthúros gitárvirtuóz Brazíliában született. 17 évesen lépett fel először Sao Paulóban, és azóta Brazília egyik legtehetségesebb gitárosaként ismerik. Sajátos zeneszerzői stílust alakított ki magának, ötvözi a dél-amerikai népzenét, a chorot és a szambát. 17 CD-t és 2 DVD-t adott ki. Az évek során világszerte koncertezett.

Yamandu Costa


Augusztus 11.

Cassie Martin (Fr) 5 évesen kezdett el gitározni, eleinte a d’Orléans Konzervatóriumban, majd 2015-től Párizsban tanult. Kilencéves korától számos nemzetközi verseny díjazottja, többek között a Párizsi Gitárfesztivál versenyének első díját nyerte el 2018-ban, ezáltal belekerült az Eurostrings Young Stars programba. 

Venti Chiavi Guitar Trio (Hu). A triót 2014-ben alapította a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának három hallgatója: Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos. Céljuk bővíteni a klasszikus gitártrió-repertoárt, ezért számos átiratot készítenek és játszanak. Számos sikeres koncertet adtak különböző zenei fesztiválokon és koncerttermekben Európában és az Egyesült Államokban. Első lemezük 2018-ban jelent meg Venti Momenti címmel.

Beke István Ferenc & Székely Alpár (Ro). Beke István Ferenc a Gheorghe Dima Zeneakadémia gitár- és kamarazene-tanára, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke. Több díjat nyert országos és nemzetközi klasszikus gitárversenyen, valamint számos hazai és külföldi mesterkurzuson vett részt, kamarahangversenyeket adott számos országban. A marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál és a kolozsvári Novo Generatio Nemzetközi Gitárnapok szervezője. Doktori címet 2011-ben szerzett a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián.

Stummer Márton (Hu) 1991-ben született Győrben, tanulmányait a Richter János konzervatóriumban, a Varga Tibor Zeneművészeti Intézetben és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. Több magyarországi és nemzetközi verseny díjazottja, számos országban koncertezett. Zenei tevékenysége kiterjed a klasszikus, dzsessz és kortárs zenére is. 2020-ban First Step címmel jelent meg a saját kompozíciókból álló lemeze.

Pusztai Antal Band (Hu/At/Ro) 1978-ban született Győrben. Napjaink egyik legtehetségesebb klasszikus- és dzsesszgitárosa. Tanulmányait Frankfurtban, majd Bécsben folytatta. Népszerű személyisége a dzessz- és a klasszikus gitár világának, koncertezett Európa-szerte, Dél-Koreában és Kolumbiában is.

Pusztai Antal


Augusztus 12.

Cristina Galietto (It) Nápolyban született, 7 éves korában kezdett gitározni. Tanulmányait a nápolyi Margherita di Savoia zenelíceumban, a brightoni Blatchington Mill iskolában, a nápolyi San Pietro a Majella és az avellinói Domenico Cimarosa konzervatóriumban folytatta. Számos országos és nemzetközi versenyen nyert díjat. Jelenleg Grazban folytatja tanulmányait. Legújabb lemeze, az Avant l’Aube 2020-ban jelent meg. Alessandro Marseglia mestergitáron játszik.

François-Xavier Dangremont (Fr) 10 évesen kezdett el gitározni a Le Mans Konzervatóriumban, majd bejutott Lille városának Felsőfokú Konzervatóriumába. 2017-ben diplomázott muzikológia, előadóművészet és pedagógia szakon. Pályafutása alatt számos klasszikus gitárversenyen vett részt, és fontos díjakat szerzett különböző nemzetközi versenyeken.

Csáki András (Hu) 1981-ben született Budapesten. 11 éves korától kezdett gitározni. 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Tanulmányait a Southern kaliforniai egyetemen folytatta. Sok rangos versenyen nyert díjat. Szólókarrierje mellett a kamarazenével is foglalkozott. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola professzora. 

Anton Baranov (Ru) 1984-ben született, és tízéves korában kezdett el gitározni. A Szentpétervári Konzervatórium végzettje. Számos verseny győztese, a világ egyik legkimagaslóbb gitárosa. Fellépett a világ leghíresebb koncerttermeiben, köztük a New York-i Carnegie Hall-ban. Az első, Naxos Classicalnek készült felvétele az év egyik legjobb CD-je lett, és elnyerte az American Records Guide Choise díját. Több albumot is kiadott. Max Cuker double top klasszikus gitáron játszik, tevékenységét az amerikai D’Addario húrgyártó cég támogatja.

Anton Baranov



Augusztus 13.

Francisco Luís (Pt) 1988-ban született Portugáliában, és 10 évesen kezdett el gitározni a helyi zeneiskolában. Tanulmányait Portugália fővárosában folytatta, majd az ország legfontosabb koncerttermeiben koncertezett. Tanult a Maastrichti Konzervatóriumban, jelenleg a Den Haag Konzervatóriumban mesterizik. Több mint 20 díjat szerzett országos és nemzetközi gitárversenyeken, közülük 12 első díjat.

Steve Cowan (Ca) kanadai klasszikus gitáros szólistaként és kamarazene-formációban koncertezett Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban és Európában. Debüt- lemezének kiadása után őt tartották az ország egyik legtehetségesebb fiatal gitárosának. 10 díjat nyert országos és nemzetközi gitárversenyeken. A Memorial Universityn, a Manhattan School of Musicban és a McHill University-ben végezte tanulmányait. Gitárt oktat a Schulich Zenelíceumban és a montréali McGill Egyetemen.

Lovro Peretić (Hr) 1995-ben született Zágrábban. Tanulmányait a Zágrábi Konzervatóriumban végezte. Számos országos és nemzetközi verseny díjazottja. Legnagyobb eddigi sikere a 2020-as Eurostrings verseny első díja. Kamarazene-formációkban aktivál, gitár-hegedű duóban is koncertezik, és az Evocación gitártrió tagja.

Radu Vâlcu Quintet (Ro). A kvartett idén egy ötödik taggal bővült, az új felállás így mutat: Radu Vâlcu – gitár, Mihai Balabaş – hegedű, Andrei Petrache – zongora, Răzvan Florescu – ütőhangszerek és Alexandru Badea – dobszett. Az RVQ debütáló albuma Daydream címmel jelent meg. Zenei stílusukat a fusion jazz, a klasszikus zene, a világi zene, illetve az Egberto Gismonti zenéjéből merített inspiráció jellemzi.


Augusztus 14.

Marcell Nickmann (Hu) Budapesten született, 14 évesen kezdett el klasszikus gitáron játszani. A versenyeken szerzett számos első díja lehetőséget biztosított számára, hogy együtt játsszon az osztrák-magyar Haydn Zenekarral. 2016-ban kezdte egyetemi tanulmányait, 2018-tól kezdve a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán tanul. Több kortárs zenei projektben is közreműködött. 2020-ban első díjat szerzett a Szegedi Nemzetközi Gitárversenyen.

Pavlovits Dávid (Hu) a fiatal generáció egyik legkreatívabb személyisége. 17 éves korában kezdett el gitározni, 3 évre rá nemzetközi gitárversenyt nyert Lengyelországban. A szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gitár- és kompozíciós osztályában, majd a Darmstadt Zeneművészeti Főiskolán és a Mainz Gutenberg Egyetemen, valamint a müncheni Musikhochschuleban tanult. Számos jelentős zenei versenyen vett részt. 1999-ben neki ítélték a zeneszerzőknek szánt Kodály Zoltán-díjat. Jelenleg a Szegedi Zeneegyetem tanára. Rendszeresen meghívást kap nemzetközi zenei versenyekre zsűritagként.

Nejc Kuhar (Si/At). Bécsben végezte mesteri tanulmányait. Előadóművészként és zeneszerzőként is számos díjat nyert, fontos kiadókkal együttműködve jelentek meg kottái. Első lemeze a String Modulations címet viseli. Szólóban és hegedű-gitár formációban koncertezik szerte a világban, konferenciákat és mesterkurzusokat tart, valamint meghívott zsűritag különböző országokban megszervezett versenyeken. Az eisenstadti Joseph Haydn Konzervatóriumban és a Bécsi Zeneakadémián tanít klasszikus gitárt.

Alexandr Misko (Ru) modern, fingerstyle akusztikus gitáros. A 22 éves gitárművész világszerte koncertezik, televíziós műsorokban lép fel, és négy szólóalbumot adott ki. A 2015-ös Guitar & Pen Tapping Song című videója több mint egymillió megtekintést ért el, ezért meghívták az amerikai Jimmy Kimmel Live! műsorba. A Billie Jean című dal általa játszott feldolgozása több mint 30 millió megtekintést kapott a Facebookon. 2017-ben kiadta második albumát Beyond The Box címmel. A felvétel első száma, George Michael Careless Whisper című dalának feldolgozása egy hónapon belül több mint 80 millió megtekintést hozott a Facebookon és a YouTube-on. YouTube-csatornáját több mint 600.000-en követik. 2019-ben adta ki Roundtrip című albumát, 2020-ban pedig a kiemelkedő orosz hárfaművésszel, Alexander Boldachevvel lépett fel a New York-i Carnegie Hallban. 12 évesen kezdett el klasszikus gitáron játszani egy magántanárnál, akihez három évig járt szülővárosában, Krasznodarban. Miután megismerkedett az interneten a fingerstyle gitárzene stílusával, önállóan kezdett el tanulni. 4 albumot adott ki, és a világ minden táján koncertezett, tanított, zenét vett fel. 2018-ban a brit MusicRadar magazin neki ítélte az Év Gitárosa címet.

Alexandr Misko


Augusztus 15.

Girán Péter (Hu) 1994-ben született Magyarországon, 8 évesen kezdett el gitározni. Számos hazai és nemzetközi gitárverseny dobogósa, győztese. 2018-ban részt vett a EuroStrings program első évében, ahol a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál kinevezett művészeként lépett fel, és tartott kurzust számos országban. 2017-ben a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatójaként diplomázott. A klasszikus zene mellett flamencót is játszik, melyben nagy szerepet kapnak saját kompozíciói.

Cenk Erdoğan (Tk) Isztambulban született 1979-ben. Az isztambuli Bilgi Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzői Tanszékén első osztályú kitüntetéssel diplomázott. Az Aria filmzenetársulattal együtt komponálta és rendezte az Issiz Adam című film zenéjét, amellyel 2009-ben elnyerte az év filmzene-díját. 2014-ben elkészítette az első oktatási weboldalt a fretless gitározáshoz a www.fretlessguitarlessons.com címen, és elkezdte tanítani a török gitározás módját és saját gitárjátékának technikáit. Négy lemezt adott ki, turnézott világszerte. Producerként, zeneszerzőként és előadóművészként tevékenykedik, filmzenét ír és szólóban, illetve a Cenk Erdoğan Trióban koncertezik.

Antoine Boyer (Fr) a leghitelesebb cigány-dzsessz forrásokból inspirálódott, mindhárom lemeze több díjat is nyert. Klasszikus gitárt is tanult Párizsban, és a klasszikus zene terén is díjakat szerzett. Antoine Boyer és Samuelito 2017-ben megnyerték a Drezdában megrendezett 4. European Guitar Award első díját, felvették első közös albumukat, a Coincidence-t, és azóta az egész világon turnéznak. 2019-ben csatlakoztak az International Guitar Night társulathoz. A TANGRAM nevű zenekar alapítója is.

Samuelito (Fr). Samuel Rouesnel „Samuelito” 1993-ban született, és hétéves korában kezdte tanulmányait klasszikus gitáron a Conservatoire de Caenben, Normandiában. Első alkalommal 16 éves születésnapján lépett fel a Caen Színházban, a koncertet a France Télévisions közvetítette. Ezzel vette kezdetét mára már nemzetközivé vált karrierje.

Samuelito


Túlélhető a kamaszkor! 25 perccel korábban

Enikő receptjei 25 perccel korábban

Gyógyító művészet 1 órával korábban

Közlemény 23 órával korábban

A gázár emelésének előjele 23 órával korábban

Erről jut eszembe 23 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 23 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató