2020. január 19., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Havad községnek 4000 hektár földterülete van, ebből mindössze 100–110 hektárt telekeltek. A község nem részese az országos kataszteri és telekkönyvezési programnak, azért nem iratkoztak fel rá, mert egyes településeken birtoklevéllel sem rendelkeznek a földtulajdonosok – tudtuk meg a polgármesteri hivatal illetékeseitől.

Elkészült a legeltetési ütemterv            Fotó: Nagy Tibor


– A községközpontban, Nyárádszentsimonban és Vadasdon 60–70 százalékban vannak kiállítva a birtoklevelek, Rigmányban viszont mindössze 10 százalékban – mondta Osváth Péter gazdasági referens, aki további számadatokkal is szolgált. A községhez 1029 hektár szántóföld, 1056 hektár legelő, 465 hektár kaszáló, 1028 hektár erdő, 12 hektár szőlős tartozik, Vadasdon egy 96 hektáros, kipusztulófélben levő gyümölcsös is van. 

– A rendszerváltás után mindenki tulajdonba vette a földjeit, de ez nem volt írásban rögzítve. Az akkori földmérők szakszerű elemzés nélkül rajzolták be a gazdáknak a területeket, így számos csúszás is előfordult. A földalapú támogatásra leadott 204 igénylés közül 172-nél az elkövetkezőkben teledetekciós kontrollra (a műholdképek és a kérésben szereplő földterület összehasonlító elemzésére) kerül sor, és az egykori pontatlanságok miatt több gazda elveszítheti a támogatást – tette hozzá a gazdasági referens.

Osváth Péter a vadkárokról is említést tett. Havadon tavaly a medve a kukorica- és a zabtermés nagy részét tönkretette, idén pedig egy méhpavilont dúlt fel. Az állatállomány egyébként az elmúlt években drasztikusan csökkent a községben.

– Nem gondoltam volna, hogy valaha a falusi ember üzletből fogja vásárolni a tejet, de sajnos most itt tartunk – jegyezte meg Osváth Péter.