2020. szeptember 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hamarosan újabb két sportlétesítménnyel gazdagodik Erdőszentgyörgy, a kisváros egy-egy sportcsarnok és uszoda építésére nyert támogatást pályázat révén az Országos Beruházási Társaságtól (CNI).

A sportcsarnok 1445 négyzetméter alapterületű és 11 méter magas belmagasságú lesz, 180 férőhelyes lelátóval, méreteiből adódóan a játékfelület kézilabda, röplabda, tenisz és kosárlabda gyakorlására is alkalmas lesz. A sportolókat négy öltöző fogadja, a csarnokot fűtésrendszerrel és légkondicionáló berendezéssel is ellátják. Az önkormányzat egy 4025 négyzetméteres területet adott át az építés céljára, a beruházás értéke 7.704.153 lej (+héa). 

A tanuszoda értéke 8.921.231 lej (+héa). Erre a célra a város 3100 négyzetméteres területet biztosított, amelyen egy 25 méter hosszú, 12,5 méter széles medence épül, mélysége 1,20 és 1,80 méter között változik. A szabványterv alapján épülő uszoda 10-12 hónap alatt készülhet el. Az önkormányzatnak legkevesebb tizenöt évig kell a létesítményt fenntartania az eredeti célnak megfelelően.

Erdőszentgyörgynek komoly múltja van a csapat- és egyéni sportok tekintetében is, ezt a múltat szeretné feléleszteni az önkormányzat. A labdarúgást évek óta képzett szakemberek oktatják a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia keretében, míg ezzel a fejlesztéssel a sportnevelési palettát szeretnék színesíteni és a lehetőségeket növelni. „Ezért úgy döntöttünk, kihasználjuk a pályázatokat, és uszodát, valamint sportcsarnokot építünk. E két beruházás után úszásoktatást indítunk, és a teremsportokat is népszerűsíteni fogjuk, például a kézilabdát, kosárlabdát, asztaliteniszt és egyéb tevékenységeket, amelyekre közösségi igény mutatkozik” – emelte ki a kezdeményezés fontosságát Csibi Attila Zoltán polgármester, hozzátéve, hogy mindkét, állami forrásból megvalósuló létesítmény a futballpálya szomszédságában kap helyet, az önkormányzatnak csak a közművesítésüket kell megoldania, egyéb hozzájárulása nincs. 

A sportcsarnok esetében lejárt a közbeszerzési eljárás, kiválasztották a kivetelezőt, következik a szerződéskötés, az uszodára az érdekelt cégek megtették ajánlataikat, most történik a kiértékelés, a kivitelező kiválasztása. A tervek szerint mindkét megvalósítás a jövő évben meg kellene valósuljon, a városvezető pedig  reális esélyt lát arra, hogy ez így is legyen. 

 Ilyen lesz majd a tanuszoda – jelenleg az ajánlatokat értékelik ki (látványterv: CNI)