2021. április 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhely tiszta környezetéért

Marosvásárhelyen március 27-én kezdődött a hulladéknak számító, használhatatlan elektronikai és elektromos készülékek begyűjtése. A Tiszta környezetért elnevezésű akciót a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal koordinálásával a RoEcologic Recycling, valamint a RecoLamp hulladékgyűjtésre szakosodott cégek végzik. A következő gyűjtésekre szom- batonként április 10-én, 17-én és 20-án 8-12 óra között kerül sor. 


Fotó: Nagy TiborMárcius 27-én a Gyémánt piac környékén, a Barátság, a Bánát, a Jövő, a Harmónia utcában, valamint a Pandúrok utján, a Mol benzinkútnál elhelyezett konténerekbe gyűjtötték be a hulladékot. Április 3-án a Moldova utcában, a Szupernél, a Brassó utcai kazánháznál, a Kövesdombon a Maros Művészegyüttes mögött, a Parângului utcai Profi üzletnél, a Szentjánosbogár óvoda mellett, a Koós Ferenc és a Godeanu utca kereszteződésénél helyezték el a konténereket. 

A Tudor és a Kövesdomb negyed lakói – már aki felfigyelt a hirdetésekre – megszabadulhattak a lakásban tárolt kacatoktól, a régi televízióktól, számítógépektől, hűtőszekrényektől, gáztűzhelyektől, mosógépektől, porszívóktól, vasalóktól, világítótestektől, égőktől, neoncsövektől, elemektől és akkumulátoroktól. 

Marius Libeg, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtószóvivője elmondta, hogy az akció első két szombatján 18 tonna hulladékot gyűjtöttek össze az említett gyűjtőpontokon. 

Szombatonként folytatódik az akció

E hét végén, április 10-én a Kárpátok sétányon, a Darina üzlet mellett, a Szabadi utcai játszótérnél, a Constantin Hagi Stoian utcában, az új tömbházak környékén, a Szabadság utca és a N. Bălcescu utca kereszteződésénél az autóbusz- megállóban, a sportcsarnoknál, a Levendula utca és a Iuliu Maniu utca kereszteződésénél helyeznek ki konténereket. 

Április 17-én az Árvácska utcai kazánháznál, az Aurel Filimon utcai parkolónál, a főtéren a kiskatedrálisnál, a Rozmaring utcában, a Vajdahunyad és a Kudzsir utca kereszteződésénél, valamint a Resica utcában lesznek gyűjtőpontok. 

Április 24-én a Ştefan cel Mare utcai parkolóban, a Mihai Eminescu Művelődési Ház melletti parkolóban, a Béke utca és a Coşbuc utca kereszteződésénél, a Făget utca és a Székely Vértanúk utca kereszteződésénél lehet leadni a hulladékot.

Segítséget nyújtanak az időseknek

Azok, akik eddig elmulasztották – és sokan vannak ilyenek – a lakhelyükhöz közeli pontokon leadni a fölöslegessé vált elektronikai és elektromos tárgyakat, a következő szombatokon elvihetik ezeket a város más övezetében működő gyűjtőpontokra. 

Tudni kell, hogy a konténerek csak szombaton adott időintervallumban, 8-12 óra között vannak a gyűjtőpontokon, utána elviszik őket, hogy illetéktelen személyek ne turkálják és dobálják összevissza a begyűjtött tárgyakat. 

Ha az idős emberek a megadott helyre nem tudják elszállítani a nehezebb elektronikai és elektromos hulladékot, segítséget kérhetnek a 0748-196-767-es telefonszámon. Az illetékesek megoldást találnak az 50 kilósnál nehezebb tárgyak elszállítására is. 

Marius Libeg szerint a hulladékgyűjtés sikeresnek bizonyult, ezért  legalább évente kétszer megismétlik.