2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A romániai veszélyhelyzettel kapcsolatos lakossági kérdésekre válaszolt a Stratégiai Kommunikációs Csoport, ezek közül tallóztunk.

– A 65 éven felüli idősek számára megmaradtak a korábbi kijárási korlátozások?

– Nem. Az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság feloldotta a szükségállapotban az idősek számára érvényben lévő időkorlátokat, tehát az idősek a nap bármely órájában elhagyhatják az otthonukat. Ugyanakkor továbbra is érvényes az az ajánlás, miszerint csak a legszükségesebb esetben menjenek el otthonról, és kerüljék a forgalmas helyeket.

– A települések közötti utazáshoz szükséges egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot kézzel is meg lehet írni?

– Igen, ha tartalmazza a hivatalos formanyomtatványban kért adatokat. Ugyanazt a nyilatkozatot különböző napokon is fel lehet használni, amennyiben az utazás célpontja nem változik. Ebben az esetben a régi dátumot egy vonallal át kell húzni, és az új dátumot kell odaírni.

– Megbüntethetik azt, aki nem használ védőmaszkot?

– Igen. Az orrot és szájat eltakaró védőmaszk használata május 15-től kötelező a zárt nyilvános helyeken, mint például a tömegközlekedésben, üzletekben, munkahelyen. A 2020/55-ös törvény értelmében 500-2500 lej közötti bírságra számíthatnak azok, akik az előírt helyeken nem hordanak maszkot.

– Este 10 óra után érvényben marad valamilyen korlátozás?

– Az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság által előírt korlátozások a nap bármely szakaszára érvényesek, nincsenek külön az éjjeli órákra érvényes korlátozások.

– Ha valaki külföldről érkezik, a vele együtt élő személyeknek is hatósági karanténba/házi elkülönítésbe kell vonulnia 14 napra?

– Igen. Ha valaki külföldről jön az országba, 14 napig elkülönítésbe kell mennie a vele egy háztartásban élőkkel együtt, de választhatja a hatósági karantént is abban az esetben, ha egyedül utazott, és nem szeretné itthon kitenni a családját a fertőzésnek.

– Hányan vehetnek részt a nyilatkozat 9. pontjában feltüntetett családi eseményeken?

– Amennyiben a családi esemény templomban megtartott esküvő, keresztelő vagy temetés, ezen legtöbb 8 személy vehet részt. Ha a szertartást a templomkertben végzik, a résztvevők számát nem korlátozzák, de be kell tartani az óvintézkedéseket. Beltéri családi zártkörű eseményeken (évfordulók, partik, megemlékezések) is csak maximum 8-an vehetnek részt, és be kell tartani az előírt higiéniai rendelkezéseket, és amennyire lehetséges, tartsunk távolságot. 

A veszélyhelyzettel kapcsolatos bővebb információ a https://korona.rmdsz.ro/ honlapon található.