2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múzeumlátogatás óvintézkedésekkel

Európa-szerte ezen a hétvégén mutatták volna meg éjszakai arcukat a múzeumok, a koronavírus-járvány miatt azonban a kulturális élményekben gazdag, nagy tömegeket megmozgató rendezvénysorozat elmarad. A kiállítófelületek, galériák a szükségállapot május 15-i feloldását követően, a megfelelő óvintézkedések mellett nyithatnak ki. Ennek kapcsán Fülöp Tímeával, a marosvásárhelyi Kultúrpalota igazgatójával beszélgettünk.

– A vezetőtanács szerdai megbeszélésén eldőlt, hogy a Palota június 1-jén nyitja meg újra kapuit. Az elkövetkező hetekben igyekszünk biztonságos körülményeket teremteni a látogatáshoz, az egészségügyi minisztérum és a Romániai Múzeumok Hálózata ajánlásait is figyelembe véve.

– Milyen intézkedésekre lesz szükség?

– Ki kell jelölni az útvonalat a látogatók közötti másfél méteres távolság betartására, biztosítani kell a különálló kijáratot és bejáratot, valamint lehetőséget kell teremteni a kéz és a lábbeli fertőtlenítésére. A személyzetet fel kell készíteni a látogatói óvintézkedések betartatására. Az érkezők a testhőmérséklet megmérése után léphetnek majd be az épületbe. Máskor ebben az időszakban már áttértünk a nyári programra, idén marad a téli nyitvatartás, tehát keddtől péntekig 18 óra helyett 16 óráig, hétvégén 14.30-ig lesz látogatható a Palota. 

– A június 1-jei nyitáskor mit tekinthet meg a nagyérdemű?

– Külön programmal nem készülünk, erre a jelenlegi helyzetben nincs lehetőség. Ezt egyébként az épületben zajló nagyméretű felújítási munkálatok sem tennék lehetővé. Jövő hónaptól az előcsarnokot, a hangversenytermet és részlegesen a Tükörtermet lehet majd megnézni, ez utóbbiban a munkálatok miatt az eredeti bútorzat egy része most hiányzik. A Kultúrpalotában egyébként jelenleg csak az állandó kiállítások lennének megtekinthetők, a tavaly októberben megnyitott erdélyi festészeti tárlatot idén áprilisig láthatta vendégül a Palota. 

– A Maros Megyei Múzeum milyen jelentősebb tárlatnyitói maradtak el a pandémia miatt?

– Most, május 18-án, a Múzeumok Éjszakája keretében nyílt volna meg a várban a nápolyi múzeum tulajdonában levő Pompeji-tárlat, amely a járvány kitörése előtt világ körüli útra indult, jelenleg Lengyelországban van. Kárpótlásként az elmaradt programokért virtuális sétára hívjuk az érdeklődőket, a www.kulturpalota.ro honlapon az erdélyi festészeti kiállítás termeiben nézelődhetnek a művészetbarátok. Emellett a Maros Megyei Múzeum honlapját (muzeulmures.ro) és Facebook-oldalát is érdemes figyelemmel kísérni.