2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Maros megyében koncertezett Mága Zoltán

Szászrégenben, Marosvásárhelyen és Segesváron koncertezett a világhírű Mága Zoltán hegedűművész és kamarazenekara. A jótékonysági koncertek nemcsak a segítségnyújtásról szóltak, hanem arról is, hogy milyen mértékben tud összefogni egy közösségi ügy érdekében Maros megye lakossága. Közel 5000 eurónyi adomány gyűlt össze, amelyet a három településen működő, a magyar közösség számára példaértékű munkát végző civil szervezeteknek ajánlanak fel a szervezők.

Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a megyei Nőszervezet elnöke elmondta, hogy a Nőszervezet kiemelkedő szerepet vállal a rászorulók, a kiszolgáltatottak megsegítésében: „e célból támogatjuk már harmadszorra ezt a jótékonysági missziót, amelyet idéntől három Maros megyei településre sikerült eljuttatnunk. Mindhárom civil szervezet közösségünk számára elengedhetetlen tevekénységet folytat. A szászrégeni Diakónia Keresztény Alapítvány 2004 óta feladatának tartja az élet megóvását, a betegek és hátrányos helyzetűek segítését a gyógyulás, remény és lelki támasz nyújtásán keresztül. A 2018 óta önerőből működtetett marosvásárhelyi Bíbola Fejlesztő és Képzőközpont ernyőszervezetként szolgál a korai fejlesztő szakembereknek, mára már 30 Down-kóros gyereket részesít rendszeres fejlesztésben, valamint sok más rövid időtartamú program szervezésében fejti ki tevékenységét. Az 1993-ban megalakult segesvári Gaudeamus Alapítvány fő célja a segesvári és környékbeli szórványban élő magyar nemzetiségű diákok anyanyelvi és keresztény értékrend szerinti nevelésének és oktatásának a támogatása.” Csép Andrea elmondta, hogy az adományban részesülők Szászrégenben, a hegedűk városában, egy mesterhangszerrel ajándékozták meg a Prima Primissima díjas hegedűvirtuózt, míg Marosvásárhelyen egy közös énekléssel mondtak köszönetet a Bíbola központba járó gyerekek szülei és a szakemberek a támogatásért. „Az a tény, hogy a jótékonysági koncerten ez alkalommal is ilyen nagyszámban vettek részt, azt bizonyítja, hogy a Maros megyeiek elkötelezettek a nemes cél és közösségi ügy iránt” – fogalmazott Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője.

Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész beszédében rámutatott, hogy mindig is nagyra becsülte azt a törekvést, azt a munkát, amit Kelemen Hunor és az RMDSZ végzett, képviselt, melynek eredményeként szolgál az, hogy „Erdélyben a magyarság, a székelység meg tudja őrizni mindazokat az értékeket, amelyek minden magyar számára, Magyarország számára is a legfontosabbak”.