2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hét folyamán több adventi jótékonysági megmozdulást is szerveztek Szovátán a rászorulók érdekében.

Az önkormányzat kezdeményezésére a hét első napján délután tizenegy helyi fodrász kereste fel a helyi Szent József Gyermekotthont, hogy levágják az ott nevelkedő mintegy hatvan gyerek haját az ünnep előtt. A fodrászok lelkesen dolgoztak, hogy a bentlakó lányok többségének a kívánt Kleopátra-frizurát, a fiúknak a klasszikus tüskés, rövid hajformát megalkossák. 

Az idén sem feledkezett el a szovátai gyerekekről Abodi Nagy Blanka székelyudvarhelyi énekesnő, aki évente szervez hagyományos jótékonysági koncertet a városban. Az ideire szombaton 18 órától kerül sor Adventi áhítat címmel a Domokos Kázmér művelődési házban: a színpadra lépő művésznő a Fundamentum zenekar kíséretében adja elő ünnepi dalait. A belépő értéke 15 lej, amit az előadók adományként ajánlanak fel a szovátai Szent József Gyermekotthon számára.

Idén is indított jótékonysági akciót a szovátai Kicsi Gomba étterem, amely az adventi időszakban évek óta arra törekszik, hogy a karácsony a szokottnál valamivel több legyen akár a családban, akár a közösségen belül. Ezért most felhívást intézett, hogy bárki legyen „JÓTevő JÓtevő”. Azaz a hét folyamán a város lakosai mellett a turistákat is szívesen látják, hogy csatlakozzanak a Medve-tó partján álló vendéglő kezdeményezéséhez. Az étterem két főételt ajánlott fel jótékony célra, és az abból származó teljes bevételt két nehéz élethelyzetbe került embernek ajándékozza. A kezdeményezők két súlyos betegségben szenvedő szovátai személyt szeretnének megsegíteni az összegyűlt pénzösszegből: egy myeloma multiplexben szenvedő nagymamát, valamint egy nemrégiben özvegyen maradt édesanyát, akinél nyaki nyirokcsomó-daganatot állapítottak meg. Ha bárki Szovátán jár, és úgy érzi, hogy megenged magának egy ebédet/vacsorát, ezzel a rászorulókon segíthet. „Kísérje jótett az adventi időszakot, és legyen tartalmasabb karácsonyunk!” – áll a kezdeményezők felhívásában.

Szívesen dolgoztak a fodrásznők, a gyerekek is örültek az új frizuráknak