2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

a román mentőorvos Ekeng halála miatt

Jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bukaresti ítélőtábla hétfőn azt a román mentőorvost, aki 2016-ban nem részesítette megfelelő elsősegélynyújtásban Patrick Ekeng kameruni labdarúgót, így a játékos elhunyt.

Mihaela Elena Duţát tavaly júniusban ítélték el első fokon másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre, amit most az ítélőtábla megerősített, és elutasította a fellebbezések többségét. A jogerős ítélet szerint a mentőorvosnak és az őt foglalkoztató  Puls Medica Kft. magán mentővállalatnak közösen több mint 200 ezer euró kártérítést kell fizetniük Ekeng családtagjainak. Emellett a mentőorvost 60 nap közmunkára ítélték.

A Bukaresti Dinamo egykori középpályása a Konstancai Viitorul elleni bajnoki mérkőzés 69. percében lett rosszul. A labdarúgó hét perccel korábban állt be csereként, majd szívrohamot kapott. Az ügyészek szerint a mentőorvos nem tartotta be az ilyen esetekre előírt eljárást, és nem kezdte el már a pályán a játékos újraélesztését.

Mihaela Elena Duţă a tragédia után azt állította, a játékosnak még volt pulzusa, amikor rosszul lett, ezért nem végzett rajta újraélesztést a pályán. A boncolási eredmények szerint Ekeng egy afrikai emberekre jellemző szívbetegségben szenvedett, és ez okozta halálát.


 Fotó: APEredményjelző

Labdarúgó 1. liga, 24. forduló: Aradi UTA – Botosáni FC 0-0, Konstancai Viitorul – Jászvásári CSM Politehnica 0-0, a 65. percben köd miatt félbeszakadt, a hátralévő 25 percet tegnap délután játszották le.

Az élcsoport: 1. Bukaresti FCSB 51 pont (49-21), 2. Kolozsvári CFR 51 (31-12), 3. CSU Craiova 47.