2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az elmúlt napokban Maros megye több megyei útszakaszán is megjelentek a munkagépek, és elkezdték az utak kátyúzását. A múlt hét elején a korszerűsítési munkálatok is elkezdődtek. Elsőként a 153-as megyei út Nyárádremetén áthaladó részére került új aszfaltszőnyeg egy 2,5 km-es szakaszon, e héttől viszont már több megyei úton is aszfaltozni fognak.


„Az elmúlt két hónapban a koronavírus-járvány elleni küzdelem volt a figyelmünk középpontjában, és a lakosság egészségét védő intézkedésekre és beruházásokra koncentráltunk. Ettől függetlenül nem állnak le az infrastrukturális fejlesztések sem, hiszen továbbra is szükségünk van utakra, és az utazási korlátozások feloldásával ismét megnő majd a forgalom. Fontos, hogy biztonságosan közlekedhessünk, ugyanakkor a gazdaság újraindítása szempontjából is lényeges, hogy ne álljanak le ezek a beruházások” – hangsúlyozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. 

A tanácselnök ugyanakkor kiemelte, hogy a megyei tanács idei költségvetése jóval szűkösebb a tavalyinál. „A kisebb költségvetés miatt nem tudunk új, nagy munkálatokat elindítani. A tavaly elkezdett beruházások azonban folytatódnak, a kátyúzás és javítás mellett dolgoznak a cégek a Bözödön áthaladó megyei úton, a Szederjes–Erked–Hargita megye határa út aszfaltozásán, a Ludas–Nagysármás–Beszterce-Naszód megye határán áthaladó út aszfaltozásán, továbbá a Mezőszengyel–Mezőbodon–Kisikland kö- zötti megyei út és a marosorbói út korszerűsítésén.”

A Maros Megyei Tanács április elején három évre szóló keretszerződést kötött a megyei utak karbantartására és kátyúzására. A megye öt övezetében a Drumuri şi Poduri Mureş cég nyerte meg a munkálatokra kiírt szerződést, a hatodikban a Probicons céggel kötött szerződést a megyei önkormányzat. A keretszerződések összértéke 7,9 millió lej.Folyamatban van a versenytárgyalás a megyei utakon tervezett nagyobb méretű javítási munkálatokra, új aszfaltszőnyeg elhelyezésére is. Az érdekelt cégek április közepéig nyújthatták be árajánlataikat, most folyik ezeknek az elbírálása, és várhatóan júniusban kerülhet sor a szerződések aláírására. A megyei tanács idén 33 km útszakasz aszfaltozását foglalta bele a költségvetésbe, emellett további 18 km-es szakaszon lesz új aszfaltszőnyeg leterítve a tavaly megkötött keretszerződés alapján. A nyárádremetei út aszfaltozását, valamint a héten kezdődő aszfaltozási munkálatokat a tavaly megkötött szerződések alapján végzik a cégek. 

A nyár elején elkezdődik a Nyárádtő és Dicsőszentmárton közötti megyei út felújítása is. Ennek a forgalmas, és jelenleg nagyon rossz állapotban lévő 24 km-es szakasznak a helyreállítására uniós támogatást nyert a megyei tanács. A munkálatok kivitelezésre a szerződést tavaly írta alá a megyei önkormányzat, a versenytárgyalást megnyerő cégtársulás időközben elkészítette a műszaki terveket, és várhatóan júniusban kezdik el a munkát. Szintén a nyári hónapokban kezdődik el a Szentágota és Segesvár közötti 106-os megyei út korszerűsítése. Ez is uniós forrásokból történik, a beruházás a Szeben Megyei Tanáccsal partner- ségben valósul meg.

A Maros Megyei Tanács sajtóirodája