2021. október 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kevesebben, kevesebbet, kevesebbeknek

Idén ismét megszervezték a vármezői hőlégballon-fesztivált, de ezúttal nem mindenki örülhetett a látványnak, és még kevesebben a lebegés és a madártávlat élményének.

A tavaly a koronavírus-járvány miatt nem szervezték meg a hagyományos hőlégballon-fesztivált, ehhez képes már nagy előrelépésnek számít az, hogy bár jóval szűkebb keretek között, de idén sor kerülhetett erre – tájékoztatta a Népújságot Lőrincz Miklós, a fesztivál főszervezője.

Sokan hiába utaztak fel a hét végén Vármezőbe, mert az eddigi fesztiválok helyszínén egy árva lelket sem találtak, így csalódottan kénytelenek voltak visszafordulni. Ugyan az adott helyszínen sem légi jármű, sem szervező, sem látogatóknak hagyott üzenet nem volt, a fesztiválra mégis sor került, de ezúttal egy másik helyszínen gyülekeztek a csapatok. Ennek egyszerű oka a járvány, pontosabban az, hogy képtelenség lett volna megfelelően szűrni az embereket, azaz oltási vagy immunitási igazolást, esetleg tesztet kérni a belépőktől akkora tömegben, mint amilyen az utóbbi években felkereste a fesztivált (a szervezők két évvel ezelőtt harmincezerre becsülték a három nap alatt megfordult látogatók számát – a szerző megjegyzése). Ezért úgy döntöttek, hogy mindent leegyszerűsítenek, és idén csak egy baráti és szakmai találkozót szerveznek zárt keretek között. Ezért nem hirdették meg a rendezvényt a nagyközönségnek, és nem fogadtak nézőket sem, és érthető módon csak a maguk kedvére végeztek szabadrepülést, minden egyéb programtól is eltekintettek az idén. Kevesebbet is repültek: pénteken az eső miatt nem lehetett felszállni, szombaton viszont reggel is és délután is sikerült felemelkedni a ballonokkal, ugyanúgy vasárnap is, hiszen az idő ehhez kedvező volt. A szombati repüléseket a deményházi tetőről indították, így akinek szerencséje volt (éppen a fesztivál érdekében arra tartók vagy csak egyszerű átutazók) végigkövethették a hatalmas ponyvakupolák kiterítését, felfújását és a levegőbe emelkedést. A reggeli repülés egy óránál is többet tarthat az időjárás függvényében, aki viszont délután repült, annak meg kellett elégednie 30-45 perccel, hiszen 19 órakor volt a napnyugta, ezért igazán messzire nem sodródhattak a léggömbök.

Idén kevesebb hőlégballon emelkedett fel, de akinek szerencséje volt, az élvezhette az élményt 


Idén csak hazai és magyarországi csapatok érkeztek a Várhegy alá, négy erdélyi és öt anyaországi, más országokból különböző okok miatt nem tudtak eljönni a meghívottak. A négy repülés alatt a kilenc ballonnal mintegy 60-70 személy emelkedett a levegőbe a hét végén, de csak azok, akik jó előre bejelentkeztek erre a szervezőknél – tudtuk meg.

Az idei fesztivál éppen a tizenötödik volt a sorban. A jubileumi alkalom kapcsán Magyari Péter, Nyárádremete község polgármestere lapunknak elmondta: ez a rendezvény igenis fontos a községnek, ugyanis ilyenkor rengeteg ember megfordul itt, a hét végén is – az útlezárás ellenére – annyi autó parkolt le a vármezői úton, hogy szombaton a légballonokat szállító autók csak rendőri segítséggel juthattak ki a főútra. A polgármester maga is egy helyi ballonos csapat tagja, és a kezdetektől részt vesz a szervezésben. Elmondta: nemcsak ilyen alkalmakkor, hanem máskor is lehet hozzájuk fordulni, ismerik a helyet, a légáramlatokat, van másfél évtizedes tapasztalatuk, ezért ha az idő megfelelő, szívesen fogadják a repülni vágyókat előzetes egyeztetés után.

A kiskőrösi Buborék ballonosklub az egyike azoknak, amelyek minden fesztiválon itt voltak eddig. Örömmel járnak ide, egyrészt mert hatszáz kilométert utazva még mindig magyarul beszélő nemzettársakat találnak itt, másrészt mert Székelyföld a világ legszebb csodája: lenyűgöző a táj és az emberek, akiktől mindig hatalmas szeretetet, barátokat kaptak – mondta rajongva lapunk kérdésére Szentendrei László csapattag, aki egy keresztfiúval is gazdagodott itt. Alföldiként nehéz volt megszoknia a repülést a dombok, erdők, hegyek fölött, de aki megtanulja, arra csodálatos élmények várnak – állítja. Hasonlóan vélekedett a törökbálinti Unique klub tagja, Funtek Melinda, aki évente jár ide. Nagy élmény itt lenni, és ezt nem zavarja sem a járvány (hiszen beoltatták magukat), sem az, hogy nincs hatalmas közönség, de annak ellenére, hogy zárt rendezvény, sokan betértek ide.

A rendezvényt a néhai Kádár Levente indította, ugyanő volt a főszervezője 2017-ben bekövetkezett hirtelen haláláig. Barátai örök kegyelettel emlékeznek rá, minden évben kifüggesztenek egy őt ábrázoló molinót a következő szöveggel: „Kék eget, kapitány, te mindig velünk leszel!”

Minden alkalommal emlékeznek a fesztivál elindítójára, néhai Kádár Leventére is

Fotó: Gligor Róbert László