2021. január 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb oltási központokat alakítanak ki Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi tanácsot tegnap azért hívták sürgősen össze, hogy a testület hagyja jóvá újabb öt oltópont kialakítását a municípium területén. Ezek között van három iskola sportterme, valamint a Mihai Eminescu Ifjúsági Ház és a polgármesteri hivatal víkendtelepi vendégháza.


Az iskolák mellett a bevásárlóközpontokban is  kialakítanának oltási központokat
Fotó: Nagy Tibor
A testületnek a kormány tavalyi 1031-es számú, a koronavírus-járvány miatti morbiditás és mortalitás csökkentését célzó stratégiája alapján jóvá kellett hagynia a három tanintézet esetében a rendeltetés megváltoztatását, vagyis a sporttermek berendezését oltóközpontnak. A három tanintézet az A. I. Cuza, a Tudor Vladimirescu és a Serafim Duicu általános iskolák. Ezek mellett a polgármesteri hivatal vendégházában és az Eminescu házban is oltóközpontot rendeznek be. A tanintézetekkel kapcsolatosan több tanácsos felvetette, hogy abban az esetben, ha a gyerekek ismét járnak iskolába, hogyan lehet majd tornaórát tartani, ha a sporttermekben oltóközpont lesz, a polgármesteri hivatal iskolákért felelős igazgatóságának vezetője közölte, találnak majd megoldást rá, mint ahogyan gondoskodnak az oltópontok, iskolák, tanulók biztonságáról is. A testület megszavazta a határozattervezetet, amit a polgármesteri hivatal a tanfelügyelőségen keresztül a minisztériumba is eljuttat jóváhagyás végett.
Megkeresésünkre dr. Ferencz Loránd, a közegészségügyi igazgatóság aligazgatója elmondta, az intézmény kell engedélyezze ezeknek az oltópontoknak a működését, amire akkor kerül sor, ha megfelelnek bizonyos feltételeknek. Az engedélyeztető járványügyi szakosztály a helyszínen ellenőrzi, hogy megvan-e minden feltétel, hogy biztonságosan sor kerülhessen a lakosság oltására, ezt követően adja meg az engedélyt. Ugyanez érvényes a nagyáruházakban kialakítandó oltópontokra is. Az oltási kampány második szakaszának indítása kapcsán Mara Togănel prefektus ugyanis szerdán a szupermarketek képviselőivel tárgyalt arról, hogy adjanak lehetőséget oltási központok kialakítására. A prefektusi közlemény szerint három nagyáruház adott pozitív választ. Dr. Ferencz Loránd szerint a nagy bevásárlóközpontokban azért jó kialakítani ezeket a helyiségeket, mert nagyon sok ember fordul meg itt, könnyen elérhetővé válik számukra az oltás. Minden ilyen oltópontot a közegészségügy engedélyez, miután az előírt kritériumoknak – az oltást végző egészségügyi személyzet, munkafeltételek, szükség esetén elsősegélynyújtást biztosító szakszemélyzet, mentőautó a helyszínen – megfelelnek. Az aligazgató hozzátette, az oltási kampány második szakasza január 15-én, pénteken indul, ekkortól lehet védőoltásra feliratkozni, az első oltásokra várhatóan január 18-tól kerül sor. Marosvásárhelyen az oltási kampány második szakaszában a jelenleg működő két központ mellett újabb nyolc oltópont fog a lakosság rendelkezésére állni.