2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Varázsbőrönd projekt

Halmozottan, illetve súlyosan sérült kiskorúak interaktív színházi foglalkozások általi fejlesztését tűzte ki célul a marosvásárhelyi Alpha Transilvană Alapítvány Varázsbőrönd nevű projektjével, amely a MOL Románia és a Közösségért Alapítvány finanszírozásával, A gyermekek egészségéért MOL-program keretében valósult meg. 

Fotó: Alpha Transilvană Alapítvány


A tavaly decemberben indított projektben az Alpha Kitartás nappali központjába járó 40 kiskorú, 4 és 15 év közötti gyermekek vettek részt. A gyerekeknek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős hallgatói, valamint az Alpha Transilvană Alapítvány szakemberei tartottak heti rendszerességgel interaktív színházi foglalkozásokat. Az együttlétek különböző, a hónapok jellegzetességeihez kötődő tematikákra összpontosítottak: decemberben a karácsony, januárban a tél, februárban a karnevál, márciusban az édesanyák, áprilisban a húsvét, májusban a tavasz, júniusban a nyár, júliusban a vakáció volt a központi téma. A foglalkozások megszervezésekor nagy hangsúlyt fektettek a változatosságra, a gyermekek bábszínházi és színházi előadásokból, a zenés, táncos színház világából is  ízelítőt kaptak, illetve más szórakoztató tevékenységeken is részt vettek.

A projekt nyolc hónapja alatt sikerült fejleszteni a gyerekek kognitív képességeit, szociális kompetenciáját, önkifejezési formáit, kommunikációs készségét. Mindezt a projekt elején és végén végzett kérdőíves felmérés is bizonyította.

A Varázsbőrönd július 25-én, ma délelőtt 10 órakor a marosvásárhelyi várban egy művészi produkcióval zárul. Ez alkalommal a Kitartás központ gyermekei, valamint az Alpha Transilvană Alapítvány szakemberei és további munkatársai közösen lépnek közönség elé.