2021. január 18., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A 26. marosvásárhelyi könyvvásár online

Online térbe kényszerült a november 12–15. között zajló Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. Az erdélyi magyar írókról és könyvkiadásról szóló programok online, élőben lesznek követhetők a vásár Facebook-oldalán. A vasarhely.ro/konyvvasar honlapon az erdélyi kiadók újdonságaiba lehet bepillantani, valamint elérhetők a kiadók online boltjai, ahonnan vásári jellegű kedvezménnyel vásárolhatók meg a kiadványok.

Az Electrica ügyfélszolgálata áttért a távmunkára 

A Dél-erdélyi Electrica áramszolgáltató tájékoztatása szerint a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt egyelőre meghatározatlan ideig szünetel az ügyfélfogadás az intézmény szerződéseket, műszaki engedélyeket kibocsátó osztályán. Azok a fogyasztók, akik szerződést kötnének vagy engedélyeztetni szeretnék a villanyáram bekötését, az alábbi elérhetőségeken kommunikálhatnak a szolgáltatóval: az office.mures@distributie-energie.ro e-mail-címen, faxon a 0265-205-704-es számon; postai küldeményben az 540320 Marosvásárhely, Călăraşilor utca 103. sz. címen, vagy a 0265-929-es fizetős számon, illetve a 0800500929 ingyenes zöldszámon. A pénztárablakoknál egyelőre lehet számlát fizetni, természetesen az előírásszerű óvintézkedések betartása mellett.

Bezárják az ócskapiacot

A marosvásárhelyi katasztrófavédelmi bizottság október 28-i ülésén azt a határozatot hozta, hogy az ócskapiac, valamint a Mircea Birău fedett uszoda meghatározatlan időre bezár. Utóbbi esetében az intézkedés nem vonatkozik a leigazolt sportolókra, ők a járványügyi előírásokat betartva továbbra is használhatják az uszodát. A döntést az új koronavírussal megfertőződött személyek számának megugrása miatt hozta a bizottság.

Segítség karanténban lévőknek

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a szociális igazgatóságon keresztül, a 725/2020-as számú rendelet előírásainak megfelelően élelmet biztosít a házi elkülönítésben levő és a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság nyilvántartásában szereplő kiszolgáltatott személyek számára (a 18/2017-es sürgősségi kormányrendelet 7. cikkelyének 2. bekezdése szerint), a házi elkülönítés/karantén 14 napos időtartamára, a SARS-COV–2-vírus terjedésének korlátozása érdekében. Bővebb tájékoztatás a szociális igazgatóságon, a 0365/430-859-es telefonszám 103-as mellékállomásán kérhető.

Székhelyet igénylők figyelmébe

Azok a civil szervezetek, politikai alakulatok és közintézmények, amelyek székhelyet igényelnek Marosvásárhelyen, november15-ig iratkozhatnak fel a 2021-re vonatkozó prioritási listára. Azokat a kérelmezőket is várják, akik az előző években is igényeltek helyiséget, és szeretnének felkerülni a listára, az iratcsomó frissítése céljából. A típuskérvényeket a 10-es irodában (földszint) lehet beszerezni.

Csendőrségi toborzás

A marosvásárhelyi Ferdinánd király mobil csendőralakulat személyzetet alkalmaz külső forrásból ideiglenes jelleggel, a veszélyhelyzet idejére. 33 betöltetlen altiszti állásba várják azokat a jelentkezőket, akik eleget tesznek a követelményeknek. Jelentkezni november 8-áig lehet, bővebb felvilágosítással a www.jandarmeriamobilamures.ro honlapon szolgálnak.

Hírszerkesztő: Szer Pálosy Piroska