2021. január 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bezár az ócskapiac

A marosvásárhelyi vészhelyzeti bizottság október 28-i ülésén azt a határozatot hozta, hogy az ócskapiac, valamint a Mircea Birău fedett uszoda meghatározatlan időre bezár. Utóbbi esetében az intézkedés nem vonatkozik a leigazolt sportolókra, ők a járványügyi előírásokat betartva továbbra is használhatják az uszodát. A döntést az új koronavírussal megfertőződött személyek számának rendkívüli növekedése miatt hozta a bizottság.


Pénteken iktatják be a megyei tanács elnökét

Október 30-án, pénteken déli 12 órától a közigazgatási palota nagy gyűléstermében kerül sor a Maros Megyei Tanács alakuló ülésére. A beiktatási szertartás keretében fogja letenni a hivatali esküt Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és a megyei önkormányzati testület azon tagjai, akiknek a mandátumát már érvényesítette a törvényszék. Az alakuló ülést a koronavírus-járvány miatt bevezetett egészségügyi biztonsági intézkedéseknek megfelelően, a résztvevők számának korlátozása és a fizikai távolságtartás betartása közepette szervezik meg.


Szülőföldön magyarul – pénteken lejár a határidő 

Mint ismeretes, a magyar anyanyelvű oktatásban részesülő gyermekek szülei október 30-áig igényelhetik a Szülőföldön magyarul program keretében a 2019–2020-as tanévre nyújtott magyarországi támogatást. A program lebonyolítói az igénylők küldeményét – a szükséges iratokkal – a postai bélyegző legkésőbb október 30-i dátumával fogadják el. Bővebb tájékoztatás a 0266-244-450-es telefonszámon, illetve a www.szulofoldonmagyarul.ro internetes oldalon kérhető.


Az égig érő paszuly – online 

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház társulata a járványügyi helyzet alakulása miatt szünetelteti a közönség előtt zajló tevékenységét, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermekek ne maradjanak bábszínházi élmények nélkül. A közönséget a virtuális térben követhető mesejátékokkal várják. November 1-jén, vasárnap 10 és 20 óra között Az égig érő paszuly című bábelőadás látható. Az előadás linkjét a néző által megadott e-mail-címre küldi el a színház a jegyvásárlást követően. Bővebb tájékoztatás a 0740-566-454-es telefonszámon naponta 9–13 óra között.


Karrierkeringő – online könyvbemutató 

Október 29-én, csütörtökön 19 órától online rendezvényen mutatják be Neumann Ottó Karrierkeringő című regényét. Az ismert újságíró kötetének cselekménye a hetvenes-nyolcvanas évek Romániájában játszódik, két, mindenáron vagy majdnem mindenáron érvényesülni igyekvő fiatalember élettörténetét ábrázolja. Hiteles és mélyen emberi korrajz a mű, valószerűtlen fordulatokkal, mindvégig a megtörténhetőség keretei közt maradva, egy falusi iskola tanári szobájától a Ceauşescu-rendszer elitjének zárt világáig. A könyv a Holnap Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg, a szerzővel Simon Judit, valamint Szűcs László beszélget. Az online kötetbemutató 19 órától élőben az alábbi linkre kattintva követhető: https://www.twitch.tv/varadlive