2021. január 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Backamadaras is piros övezet lett 

Maros megyében 11-re nőtt azon települések száma, ahol kötelező védőmaszkot viselni minden kinti és benti közterületen. A listára Backamadaras is felkerült, ahol az utóbbi 14 nap az új koronavírusos esetek száma meghaladta az 1000 főre eső hármat. Az oktatási intézmények itt is áttértek a digitális tanrendre, kötelezővé vált az orrot és szájat eltakaró maszk viselése az öt év fölötti személyek számára minden kültéri és beltéri közterületen. Felfüggesztik továbbá a mozik, színházak, előadótermek, játéktermek tevékenységét, tilossá válik a beltéri étel- és italkiszolgálás. A szállodák, panziók csak saját szállóvendégeiket szolgálhatják ki beltéri éttermeikben. 


Zárva az erdőszentgyörgyi piac

A koronavírus-járvány terjedése miatt meghatározatlan időre felfüggesztették Erdőszentgyörgyön a hetipiac működését. 


Márton Evelin a meghívott

A héten folytatódik az Írók az iskolában nevű projekt. Október 27-én, kedden és 29-én, csütörtökön Márton Evelin találkozik a virtuális térben a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum diákjaival. Az online találkozón a diákok kötetlen beszélgetés révén kerülhetnek közvetlen kapcsolatba a kortárs irodalommal. Az esemény szervezője a Podium Egyesület, közreműködik Brandner Emőke tanárnő.


Virágvásár Marosvásárhely főterén 

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala szervezésében csütörtöktől virágvásár lesz. Október 29-én a főtéri vásáron az évszaknak megfelelő virágokat és virágkompozícióikat állítják ki a termesztők. Az önkormányzat közleménye szerint a virágvásárt az érvényben levő törvényes előírások mellett szervezik meg, a Covid–19-járvány terjedésének megelőzésére és visszaszorítására vonatkozó feltételek betartásával. 


Szülőföldön magyarul – pénteken lejár a határidő 

Mint ismeretes, a magyar anyanyelvű oktatásban részesülő gyermekek szülei október 30-áig igényelhetik a Szülőföldön magyarul program keretében a 2019–2020-as tanévre nyújtott magyarországi támogatást. A program lebonyolítói az igénylők küldeményét – a szükséges iratokkal – a postai bélyegző legkésőbb október 30-i dátumával fogadják el. Bővebb tájékoztatás a 0266-244-450-es telefonszámon, illetve a www.szulofoldonmagyarul.ro internetes oldalon kérhető.


Bankkártyákat klónozott

Vasárnap a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség bűncselekményeket vizsgáló ügyosztálya elővezetési parancsot hajtott végre egy 42 éves szászrégeni férfi esetében, aki a gyanú szerint bűntársaival az Egyesült Államokban 2019-től mostanáig bankkártyákat klónozott, és több személy számlájáról pénzt vett le. A rendőrség szervezett bűnözés elleni alakulata a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság ügyészeivel együttműködésben házkutatást tartott a férfi lakásán. Az illetőt 30 napra előzetes letartóztatásba helyezték. 


Hangszermesék Szászrégenben 

Október 28-án, szerdán 18 órától a szászrégeni Eugen Nicoară művelődési házban a Hangszermesék című előadásra várják az érdeklődőket. Egy énekes, három zenész, gyakorló muzsikusok vallanak mesterségükről, hangszereikről, életre szóló elköteleződésükről a népzene, a hagyományos erdélyi kultúra mellett. Nemcsak élő zene, hanem élő szó is bőven elhangzik az egy óra alatt. A szervezők mindenkinek ajánlják az előadást, aki szeretne bepillantani a vonós népi hangszerek, éneklés varázslatos világába, sok zenével, egy együttes belső viszonyrendszerén keresztül. Előadják: Kásler Magdi – ének, Üver zenekar: Bartis Zoltán – hegedű, György Attila – brácsa, Kostyák Márton – bőgő. Szerkesztette Kelemen László, rendezte Török Viola. A program szakmai partnere a Hagyományok Háza. Szervező: Nyárádmente Kistérségi Társulás. Az előadásra a járvány megelőzésére vonatkozó óvintézkedések betartásával kerül sor (max. 80 személy, kötelező a maszk viselése, távolságtartás). A belépés ingyenes. Elérhetőség: 0757-109-450, 0741-024-882. 


Az égigérő paszuly – online 

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház társulata a járványügyi helyzet alakulása miatt szünetelteti a közönség előtt zajló tevékenységét, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermekek ne maradjanak bábszínházi élmények nélkül. Az elkövetkezőkben a közönséget a virtuális térben követhető mesejátékokkal várják. November 1-jén, vasárnap 10 és 20 óra között Az égigérő paszuly című bábelőadás látható. Az előadás linkjét a néző által megadott e-mail-címre küldi el a színház a jegyvásárlást követően. Bővebb tájékoztatás a 0740-566-454-es telefonszámon naponta 9–13 óra között. 


Time of Dreams – Álomidő 

Ezzel a címmel nyílik absztrakt festészeti és szobrászati kiállítás november 2-án a Maros Megyei Könyvtár Amerikai sarok részlegén. A kiállító Péterfi József marosvásárhelyi szobrászművész, aki 1980-ban a helyi népművészeti iskolában Lucia Călinescu tanár diákjaként képzőművészeti szakon végzett, később Mureşan Vasile szobrászművész műhelyében tanult. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt munkáival. Time of Dreams – Álomidő című tárlatát hétfőn, szerdán és pénteken 9–14.30, csütörtökön 12–19.30 között lehet megtekinteni a vírusjárvány terjedését megelőző szabályok tiszteletben tartásával. 


Online dicsőítő koncert 

Az udvarfalvi Reménység zenekar november 28-án, szombaton 21 órától Nincs más név címmel online dicsőítő koncertet tart. A számos új, időszerű dalt megszólaltató, élő közvetítés a 2004-ben alakult együttes Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján lesz követhető.