2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bogdán Zsolt előadóestje

Bartis Attila, méltán közismert marosvásárhelyi származású író novelláival hozzájárul, hogy a történelemből ne nyomtalanul essen ki a kommunizmus negyven éve, hogy a következő kérdések ne maradjanak válasz nélkül: Mi volt a kommunizmus? Mi volt a román kommunizmus? Mit jelentett a díszmagyar Romániában a kommunizmus alatt? Mi volt az, hogy Marosvásárhely? Bartis Attila hat novellájából Amikor… címmel szerkesztett és rendezett előadást Bogdán Zsolt színművész. A produkcióra szeptember 23-án, szerdán, valamint 29-én, kedden este 7 órától kerül sor a Maros Művészegyüttes előadótermében. Jegyek a helyszínen kaphatók, előzetes helyfoglalás szükséges. Helyfoglalás a 0757-059-594-es telefonszámon.


A történeti Erdély

Székely Árpád A történeti Erdély című kötetének vetítéssel egybekötött bemutatójára szeptember 16-án, szerdán, ma 19 órától kerül sor Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Tanulmányi Házban (Rózsák tere 61.) az Erdélyi Kárpát-Egyesület Marosvásárhelyi Osztálya szervezésében. Közreműködik a Tűzvarázs együttes. A történeti Erdély című természetjáró kalauz több mint 30 természetföldrajzi kistáj (hegység, dombság, medence) közel 60 természeti értékét és túraútvonalát mutatja be fotókkal, térképekkel és 3D-domborzatmodellekkel kiegészítve. A járványügyi helyzet miatt részvételi szándékukat jelezzék a 0749-071-453-as telefonon. 


A Nemzeti Nagytermében a Duplakanyar 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának szeptember 19-re meghirdetett Duplakanyar című előadása az eredeti színhelyről, a nyári színpadról a Nemzeti Színház Nagytermébe költözik. Az előadás kezdési időpontja továbbra is 20 óra. A színház a már megvásárolt jegyeket átfoglalta a nagytermi nézőterére. Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki torlódás a jegypénztár előtt, a színház kéri nézőit, hogy új helyjegyeiket előre váltsák ki a színház nagytermi jegypénztáránál a már megvásárolt jegy felmutatásával. Jegyvásárlás továbbra is a színház nagytermi jegypénztáránál (nyitvatartás hétköznapokon 12 és 18 óra között, telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon. Bővebb információkért kövessék a Tompa Miklós Társulat honlapját (www.nemzetiszinhaz.ro), Facebook-, valamint Instagram-oldalát. 


Reliktum

E címmel hozza el Marosvásárhelyre is előadását a Bekecs Néptáncszínház. A szeptember 25-én, pénteken 19 órakor a Kultúrpalotában sorra kerülő előadással az alkotók őseink hagyatékát igyekeznek átmenteni a modern világba. A zenei anyagok és a különböző tájegységek táncainak választásánál a fő szempont a változatosság, az igényesség és a hitelesség volt. A műsorban az alábbi települések táncai jelennek meg: Gyergyóremete, Gyergyóalfalu és Orotva a Gyergyói-medencéből, a Mezőségről Magyarpalatka, a Kalotaszeg vidékéről Nádaspapfalva, Kide és Bodonkút, valamint az Alföldről nagyecsedi táncok. Zenei szerkesztő Koncz Gergely. Rendező-koreográfus: Farkas Tamás és Farkas Ágnes. Muzsikál a Tokos zenekar. Énekel Samu Etel Imola. A helyek száma korlátozott, jegyeket elővételben a Kultúrpalota jegypénztáránál lehet váltani keddtől péntekig 9 és 15.30 óra között, valamint szombaton és vasárnap 9 és 14.30 óra között. Jegyárak: nyugdíjas- és gyerekjegy 15, felnőttjegy 20 lej, valamint előadás előtt a helyszínen 50 és 100 lej értékű mecénásjegyeket is lehet váltani. 


Őszi harmóniák 

Őszi harmóniák – nem csak szabadtéri zenei fesztivál címmel zajlik szimfonikus koncertsorozat szeptemberben a Maros Megyei Tanács és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szervezésében. Szeptember 17-én, csütörtökön 18 órakor a Teleki Téka udvarán a filharmónia fúvósoktettje Mozart-, Brahms-, Al. Paşcanu-műveket játszik. Jegyek a filharmónia jegypénztáránál kedden, szerdán és csütörtökön 10 és 13 óra között kaphatók, a bérletek nem érvényesek. A megmaradó jegyeket a koncert napján a helyszínen 17–17.30 óra között lehet megvásárolni. A szervezők arra kérik a nagyérdeműt, hogy 30 perccel a koncert előtt legyen ott, és tartsa be a járványügyi óvintézkedéseket. Rossz idő esetén a rendezvényt egy későbbi időpontra halasztják. 


Folkest a tékában 

A Maros Művészegyüttes újabb folkestekkel készül a Téka-szerdák alkalmával. Megújult műsorukban Elektől a Kis-Küküllő mentéig kalauzolják a nézőket táncban, dalban, muzsikában. A repertoárban kibédi táncok, bihari dallamok Bartók Béla gyűjtéséből, eleki táncok, válaszúti dalok, mezőségi legényes, vízmelléki dallamok, cigány ritmusok, egy keserves Szászcsávásról, cigánytáncok szerepelnek. A soron következő előadás időpontja: szeptember 16., szerda, ma 19 óra. A járványügyi protokoll betartása érdekében a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik, kötelező a szájmaszk viselése. A távolságtartás miatt a helyek száma korlátozott, jegyek a helyszínen kaphatók, előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon.