2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Álmaim iskolája – fogalmazásverseny kisiskolásoknak

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a román és a magyar kultúra napja (január 15. és 22.) alkalmából a város kulturális intézményeivel együttműködésben tematikus fogalmazásversenyt hirdet elemi iskolások számára. A román tagozatos kisdiákoktól január 15 -e és 25-e között román nyelven, a magyar tagozatosoktól január 22-e és február elseje között magyar nyelven várnak Álmaim iskolája címmel írásokat. A kézzel írt, egy oldalnál nem hosszabb fogalmazásokat, meséket a polgármesteri hivatal székhelyén (Győzelem tér 3. szám), a 13-as irodában kell benyújtani január 25-ig, illetve február elsejéig a szerző nevének és elérhetőségének (a szülő telefonszámának) feltüntetésével. A beérkezett írásokat szakmai zsűri értékeli, a legszebb fogalmazásokat ünnepélyes keretek között díjazzák.


Hatéves a helyi termelők vására

Hat éve rendezik meg Marosvásárhelyen minden hónap harmadik péntekén a helyi termelők vásárát (Local Farmers’ Market). A születésnapi – és egyben idei első – vásárra január 21-én 8 és 19 óra között kerül sor a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán, a Rákóczi lépcső alatti kis utcában. A vásárlók ezúttal is házi készítésű ételek, italok és helyi kézműves termékek gazdag kínálatából válogathatnak. 


Vonat gázolt el egy autót

Vasárnap este a Beszterce-Naszód megyei Mezőkecseden, egy sorompó nélküli vasúti átjárónál egy Beszterce és Marosludas között közlekedő személyvonat elgázolt egy autót, a balesetben két kiskorú vesztette életét. A tizenéves áldozatok testvérek voltak, a Maros megyei Tuson településen éltek. A velük utazó két férfi – a gyerekek 41 éves apja és a jármű 32 éves uzdiszentpéteri vezetője – fejsérüléseket szenvedett. A két felnőtt állapota nem volt súlyos, eszméletüknél voltak, amikor a helyszínre kihívott mentőegység kórházba szállította őket. A tragédia után az érintett vágányon másfél órára leállt a vasúti forgalom. A vonat húsz utasa közül senkinek nem volt szüksége orvosi ellátásra. A mozdonyvezetőt és a személygépcsi sofőrjét alkoholtesztnek vetették alá a rendőrök, a teszt szerint egyikük sem fogyasztott szeszes italt. A baleset pontos körülményeit tovább vizsgálják. 


Vadászpuskával lőtték meg

Múlt szombaton Kerelőszentpálon vadászpuskával lőttek meg egy kukoricát szedő asszonyt. A nőt egyik ujján találták el, könnyebb sérülést szenvedett. Az esetet egy, a helyszínen tartózkodó férfi jelentette a 112-es sürgősségi hívószámon. A rendőrök megállapították, hogy a környéken vadászat folyt. Az ügyben gondatlanságból elkövetett testi sértés és jogtalan fegyverhasználat miatt indult eljárás.


Folytatódik a kultúra hete

A marosvásárhelyi Studium–Prospero Alapítvány negyedik alkalommal ünnepli egyhetes rendezvénysorozattal a román és a magyar kultúra napját. A január 15-től 22-ig tartó programsorozat 18-án, kedden (ma) 17 órától Novák Mária Baby szakácskönyve című munkájának bemutatójával folytatódik a Bolyai utca 15. szám alatti Studium HUB látványkávézóban, a kiadványt Demeter László és Jancsó Katalin ismerteti. A Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesülettel és a Tortoma Kiadóval közösen szervezett könyvbemutatón örmény ételeket is meg lehet kóstolni. 19-én, szerdán 10 és 16 óra között gyermekfoglalkozásokra kerül sor a Bolyai utcai kávézó alagsorában: csuszatorony-építés, kukoricafejtés, élőszavas mesemondás és alkalmazott bábművészeti előadás. Meghívottak: Kelemen Vera kézműves, Tekei Erika, az Erdélyi Hagyományok Háza munkatársa, Kali Barabási Hajnalka és Tálas Ferenc pedagógusok.


Hangverseny a román kultúra napjára

Január 20-án, csütörtökön 19 órakor rendkívüli vokálszimfonikus hangverseny lesz a Kultúrpalota nagytermében a román kultúra napja alkalmából. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia és a Marosvásárhelyi TVR együttműködésében zajló koncerten a filharmónia szimfonikus zenekarát és vegyes karát Vlad Maistorovici vezényli, szólista Daniel Rowland angliai hegedűművész. Műsoron: Vlad Maistorovici-, M. A. Turnage-, Bartók Béla- és George Enescu-művek.


A brémai muzsikusok az Arielben

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban január 21-én, pénteken 18 órától A brémai muzsikusok című nagytermi mesejáték látható. Rendező: Vidovszky György. A járványhelyzet miatt az előadásra a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen helyet kell foglalni a 0740-566-454-es telefonszámon. A 12 évnél idősebb nézők a védettség bizonyításával vehetnek részt a mesejátékon, a maszk viselése 6 év fölött kötelező.