2021. október 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

Ma kezdődik és október 3-ig tart a 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amely idén visszatér hagyományos helyszínére, a Kultúrpalotába. Jegyek, bérletek a helyszínen vásárolhatók, a részletes program és egyéb információk megtalálhatók az alternativeiff.ro oldalon.


Október 15-ig igényelhetők szociális lakások 

Október 15-ig lehet feliratkozni a szociális, fiataloknak épített ANL-, illetve állami alapból épített lakások jövő évi bérlésére. Azoknak, akik az elmúlt években kerültek fel a várólistára, de még nem jutottak lakáshoz, jelentkezniük kell az adataik időszerűsítése érdekében. A típusnyomtatvány letölthető a polgármesteri hivatal honlapjáról: www.tirgumures.ro, illetve igényelhető a hivatal 10-es irodájában. A kérvényeket a 13-as irodában iktatják, illetve a primaria@tirgumures.ro vagy az infopublic@tirgumures.ro e-mail-címen fogadják. Tájékoztatás a 0265-268-330-as telefonszám 197-es mellékállomásán.


Őszi Csodaházikó – Mese mese mátka

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata idén is folytatja Csodaházikó-sorozatát. Az évad első gyerekfoglalkozása szeptember 30-án, csütörtökön 12 órától Mese mese mátka címen a magyar népmese napját ünnepli Benedek Elek születésnapján. A sorozat előadásai közösségi élményt is nyújtanak a gyermekeknek. Szereplők: Benő Kinga, Fodor Piroska, Fülöp Bea, Kiss Bora, Korpos András, Szabadi Nóra, Ördög Miklós Levente, Tamás Fábián Csanád. Projektvezető: Benő Kinga. Ügyelő: Rigmányi Lehel. A nagytermi gyermekműsort díjmentesen, nagykorú kíséretében tekintheti meg a gyerekközönség. A járványügyi szabályozások miatt korlátozott számú férőhely áll rendelkezésre, a belépés a járványügyi intézkedések szigorú betartásával történik. A színház tájékoztatja az érdeklődőket, hogy az előadás jellege miatt kizárólag magyar nyelven lehet követni. Az ingyenes jegyek előzetesen kizárólag személyesen a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztáránál (nyitvatartás hétköznapokon 9 és 19 óra között, telefonszám: 0365-806-865) válthatók ki, illetve a helyszínen előadás előtt egy órával.


Tanévnyitó a Művészeti Egyetemen 

Hetvenötödik alkalommal tárja ki kapuit a művészetek iránt elkötelezett hallgatók előtt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. Az ünnepélyes tanévnyitó október 1-jén, pénteken délelőtt 10 órától lesz az egyetem udvarán. 


Zsebre szabott könyvvásár 

A Mentor Könyvek Kiadó és a Teleki Téka szervezésében rendezik meg az újabb Zsebre szabott könyvvásárt október 1-jén, pénteken 10 és 18 óra között a Teleki Téka udvarán. A Múzeumok Könyvtári Éjszakája 2021 esemény keretében szervezett könyvvásáron a könyvek (szépirodalom, ismeretterjesztő, gyermek- és ifjúsági irodalom, művészeti albumok) 10-80%-os kedvezménnyel kaphatók. 


Marosvásárhelyi szobrok – pályázat diákoknak 

A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány a Bernády Napok alkalmával Marosvásárhelyi szobrok címmel hirdet pályázatot V–VIII. és IX–XII. osztályos diákok számára. A pályázók rövid vagy hosszabb kísérőszöveggel ellátott rövidfilmmel, rajz- vagy festmény-összeállítással jelentkezhetnek. A pályázati művek beküldési határideje október 22., 14 óra. További tájékoztatásért és könyvészetért a Bernády Házban (tel. 0265-266-855) vagy a 0745-196-236-os telefonszámon lehet érdeklődni. A fokozódó járványveszély miatt a szokásos városi szintű csoportos diákvetélkedő és a hagyományossá vált sportvetélkedő elmarad.


Filmtettfeszt Marosvásárhelyen is

Október 6-án indul a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 21. kiadása. A fesztivált szokás szerint Kolozsvár központtal, összesen 15 városban tartják meg, új helyszín idén Marosvásárhely. A program gerincét a legváltozatosabb műfajú új magyar filmek alkotják – több hazai premier is van közöttük (pl. Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története) –, ezek nagy része fesztiválon kívül nem lenne megtekinthető a romániai mozikban. A fesztivált továbbra is igyekeznek megtartani ingyenesnek és biztonságosnak: a szervezők szigorúan ragaszkodnak a maszkviseléshez és a fertőtlenítéshez, ahol pedig a járványadatok megkövetelik, csak védettségi igazolással engedik be a nézőket a vetítőtermekbe. A filmek, a program és további információk megtalálhatók a Filmtettfeszt honlapján, a filmtettfeszt.ro-n vagy az esemény Facebook-oldalán.


Előadás a magyar népmese napján 

A szászrégeni Petru Maior Városi Könyvtár és a Humana Regun Egyesület szeptember 30-án, a magyar népmese napján déli 12 órától előadóestet szervez a könyvtár előadótermében Száraz tónak nedves partján címmel. Meghívott: Kozsik József színművész.


CT Project – My Shakespeare Songs 

Szeptember 29-én 18 órától a marosvásárhelyi Spectrum Színházban meghívott előadásként kerül sor a CT Project koncertjére, amelynek címe My Shakespeare Songs. A koncert zeneszerzője és egyik előadója Cári Tibor ismert zeneszerző, akinek új zenei projektje a mai zene világába emeli Shakespeare szonettjeit és drámai szövegeit. A versekhez izgalmas és friss zenei feldolgozások születtek, de a koncert alatt megszólalnak a színházi Shakespeare-előadásokhoz írt dalok, zenék is, egy kicsit újragondolva. A koncerten keveredik a kortárs improvizatív zene a klasszikus és elektronikus zenei világgal. A dalok több nyelven (magyar, angol, francia) hangzanak el. A zenekar tagjai: Cári Tibor zeneszerző (billentyűs, énekes), Kiss Attila színművész (gitáros, énekes), Vajda Boróka színinövendék (énekes), mindhárman a temesvári Csiky Gergely Színház tagjai, valamint Veress Albert színész, a Csíki Játékszín jelenlegi igazgatója (vokál, dobos) és Szabó J. Attila csellós. Az előadás bemutatója Gyulán, a Várszínházban volt, a Shakespeare-fesztiválon. Helyfoglalás a gyvajda67@gmail.com e-mail-címen, a jegyeket előadás előtt a helyszínen lehet átvenni. Az előadáson az érvényben levő egészségügyi szabályok betartása kötelező.


Négykezes zongoraest

Október 5-én, kedden este 7 órától a Kultúrpalota nagytermében kerül sor Szigeti Emanuela és Vanda Albotă (Németország) négykezes zongoraestjére. Műsoron: J. Brahms – Keringők, op. 39, Fr. Schubert – Á-dúr rondó, S. Rachmaninov – 6. Morceaux, op. 11 és F. Behr – Csárdásalbum magyar népdalok alapján.