2021. június 19., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szülők Akadémiája 

Június 14-én, hétfőn délután 5 órától először szervezik meg Erdélyben a Szülők Akadémiája előadás-sorozatot, amelynek meghívottja dr. Kádár Annamária pszichológus. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) általános iskolásokat foglalkoztató Fiatal Tehetség Programjának (FIT) keretében szülőknek szóló beszélgetésre kerül sor Tehetséges a gyermekem? Hogyan ismerhetem fel képességeit és támogathatom őt? címmel. A beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium – Erdély Facebook-oldalon élőben közvetítik. A sajtó és a szülők kérdéseire dr. Kádár Annamária élőben válaszol. A beszélgetést Fugel Edina, az MCC erdélyi szakmai tevékenységéért felelős igazgatója moderálja. További részletek a Facebook-eseményen: Szülők Akadémiája – dr. Kádár Annamáriával.

Oltás a Transilvania Motor Ring pályán

Az oltási kampány részeként érdekes kezdeményezéssel rukkolt elő a Maros Megyei Prefektúra, a Maros Megyei Tanáccsal, a Transilvania Motor Ringgel, valamint a Romániai Sportautó-szövetséggel közösen. Június 17-18-án 10 és 18 óra között mobil oltópont lesz a csergedi motorsportpályán, és akik beoltatják magukat a helyszínen a Johnson & Johnson vakcinával, azokat a romániai bajnokságok legismertebb autóversenyzői elviszik egy körre a csergedi versenypályára.

Tájfutó verseny gyerekeknek 

Június 21-én, hétfőn 10 órától az Orienter klubbal közösen iskolásoknak tájfutó versenyt szerveznek a marosvásárhelyi állatkert mellett, mintegy 80 résztvevővel. Az esemény a Tájfutás az iskolában, a Bethlen Gábor Alap által finanszírozott projekt része, amelyet 2019-ben indítottak el, és öt iskola, mintegy 12 osztályközösség vett részt benne. Tematikus testnevelésórákon játékosan bemutatták a tájfutást az iskolák udvarán, a cél a sport népszerűsítése, valamint az utánpótlás kinevelése. A projekt részeként egy kiadvány is készült tanároknak arról, hogy miként lehet az iskolában izgalmas tornaórákon oktatni a tájfutást.

Kinyit a Mircea Birău uszoda 

Június 15-től látogatható lesz a marosvásárhelyi Mircea Birău uszoda. Keddtől péntekig az esti órákban, 20–22 óra között, hétvégén reggel 6 és este 10 óra között fogadják a nagyközönséget, a nap többi részében a sportolóknak tartják fenn a használati jogot. A járványhelyzetre való tekintettel egyszerre legtöbb 40-en tartózkodhatnak az épületben. A belépéshez előzetesen be kell jelentkezni. A koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása miatt továbbra sem használható a szauna, az infraszauna, a gőzfürdő, a jacuzzi és a szolárium. Előjegyzést a 0734-560- 937 telefonszámon lehet kérni.

Szent Lukács-festőtábor Marosszentgyörgyön

Egy év kényszerszünet után június 12–19. között a Marosszentgyörgyi Római Katolikus Plébánián újra lesz Szent Lukács festőtábor, a 7. Témája a béke. A tábor művészeti irányítója Czirjék Lajos, a Maros Megyei Képzőművészek Egyesületének elnöke. Résztvevők: Abonyi Mária, Albert Olga, Czirjék Lajos, Dávid Gyöngyvér, Demeter Magdolna, Duha László, Jung Ildikó, Kakasi Irén, Kárp Klára, Kelemen Tibor, Kovács Ágnes, Magyari Júlia, Neagoi Zsófia, Orbán Ferenc, Soó Emma, Takács Judit, Veress Zsuzsanna, Vescan Rodica. A tábor házigazdája a plébánia, Baricz Lajos plébános. 

Vásár-hely a Vár sétányon 

A marosvásárhelyi Vár sétányon június 11-13. között tizenharmadik alkalommal tartják meg a Vásár-hely elnevezésű helyi és kézművestermékek vásárát, ahol az árusok termelői áron értékesítik portékáikat pénteken 11–20, szombaton 10–22 és vasárnap 10–19 óra között. A rendezvényre havonta egyszer kerül sor. 

 Hírszerkesztő: Mezey Sarolta