2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb oltóközpontok nyíltak

Április 13-án Maros megyében öt új oltóközpont nyílt meg: Szászrégenben, Marosszentgyörgyön, Erdőszentgyörgyön, Marosszentkirályon és Dédán. Jelenleg megyénkben 19 oltóközpont működik. A hét elején újabb, közel hatezer adag vakcina érkezett Maros megyébe, ebből 4248 Pfizer, 1360 Astra-Zeneca, és 320 adag Moderna. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint az oltási kampány kezdete óta Maros megyébe 102 ezer adag oltóanyag érkezett, ebből 83 ezer adag Pfizer, 13 ezer adag Astra-Zeneca, és 5600 adag Moderna. Április 12-ig 98 ezer adag oltóanyagot adtak be megyénkben, több mint 41 ezren már a második dózist is megkapták – derül ki a prefektúra közleményéből.


Kitakarítják a Maros-partot

A Föld napja alkalmából a Marosvásárhelyi Rádió partnereivel közösen idén is megszervezi Maros-parti takarító akcióját. A járványügyi előírásokat tiszteletben tartva, idén a Hétfák és a szentkirályi gát közötti szakaszon tisztítják meg a folyó mindkét partját. A zsúfoltság elkerülése érdekében az esemény április 17-én, szombaton több munkaponton reggel 10-től délután 4 óráig tart. A kitakarítandó partszakasz Marosszentgyörgy, Marosszentanna, Marosszentkirály és Marosvásárhely területeit érinti. Mivel a Maros-parti takarító akció több helyszínen zajlik, a szervezők mindenkit arra kérnek, hogy a lakhelyéhez legközelebb eső munkapontokat válassza, ahol az önkénteseknek zsákokat, kesztyűt adnak. Ezek a helyszínek: a Gokart, a komp, a Kárpátok sétány, a volt Május 1. strand mögött, a töltésen, az ócskapiac bejárata mellett, a nagyhíd alatt, a Sziget utcában, a szentkirályi gát mellett a töltésen, az Egyesülés negyedben, a gyaloghídnál, a Maros utcában, valamint az Árvíz utca 10. szám alatt, a Moove mászóterem előtt.


Helyi termékek vására a Rákóczi lépcső aljában

Pénteken, április 16-án 8–19 óra között ismét lesz hagyományos helyi termékek vására Marosvásárhelyen, a Rákóczi lépcső aljában, a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán. A vásárba ezúttal is gazdag felhozatallal várják a vásárlókat: többek között hús- és tejtermékek, kézműves sajtok, mézek, lekvárok, szörpök, bor, pálinka, fagylalt, valamint ékszerek és más kézműves termékek lesznek kaphatók.


Filmzene – rendkívüli szimfonikus hangverseny

Április 15-én, csütörtökön 19 órától rendkívüli szimfonikus koncert élő közvetítése követhető a Kultúrpalota nagyterméből a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Concert Band együttesét Remus Grama vezényli. Az Erdély Tv-vel közösen szervezett koncerten híres filmek zenéje csendül fel (A szépség és a szörnyeteg, a Csillagok háborúja, A Karib-tenger kalózai, A gyűrűk ura és A rózsaszín párduc). 


Mesejátékok a virtuális térben

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház társulata a járványhelyzet miatt áprilisban nem játszik közönség előtt. A betervezett mesejátékok élő közvetítésben (live stream), illetve rögzített online előadásként követhetők. Április 16-án, pénteken 18 órától élő közvetítésben A varázstükör nézhető meg. 18-án, vasárnap délelőtt 10 órától a János vitéz látható online rögzített előadásként, 23-án, pénteken 18 órától élő közvetítésben a Volt egyszer egy… tekinthető meg.