2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több település került vörös besorolásba

A koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt több Maros megyei település került magasabb kockázati besorolásba. Az ezer lakosra számított esetszám figyelembevételével március 24-én a fertőzöttek száma tizenhárom településen haladta meg a 3 ezreléket. Marossárpatakon és Oláhkocsárdon több mint 6, Görgényoroszfaluban és Magyarbükkösön 5 ezrelékkel, Marosoroszfaluban és Marosfelfaluban több mint 3 ezrelékkel számolnak. Ezt a küszöböt Vajdaszentivány, Alsóköhér, Mezőkirályfalva, Szászrégen, Koronka, Marosszentanna és Marosszentkirály is meghaladja. A járványügyi operatív testület tegnapi döntése értelmében ezeken a településeken bezárnak a bárok, kávézók és az éttermek belső terei. Iskolába csupán az elemi osztályosok mehetnek. A Prefektusi Hivatal tájékoztatása szerint Szásznádas, Mezőgerebenes, Kutyfalva, Jedd, Maroskeresztúr, Mezősályi és Marosvásárhely a fertőzöttek számát tekintve sárga övezet.

Március 31. az adófizetés határideje 

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala tájékoztatja az adófizetőket, hogy az idei épület-, terület- és járműadó befizetésének első határideje március 31. Az adóknak e határidőig történő teljes mértékű kifizetése esetén 10 százalékos kedvezményben részesülnek. Az épületadóra vonatkozó felértékelési jelentéseket, valamint a köztisztasági nyilatkozatokat is március 31-éig kell benyújtani. A hivatal továbbra is javasolja az elektronikus fizetési lehetőségeket a ghiseul.ro vagy az elektronikus adóügyi szolgáltatások portálja révén, a www.tirgumures.ro honlapon. Az adókat és illetékeket készpénzzel, illetve bankkártyával is ki lehet fizetni a polgármesteri hivatal ügyfélablakainál és a Tudor lakónegyedi adóbegyűjtő irodában. 

Meghosszabbítják a nyugdíjasok buszbérletének érvényességét

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal tájékoztatja a városban élő nyugdíjasokat, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel, a helyi közszállítási vállalattal egyeztetve az a döntés született, hogy a március 31-éig szóló bérletek érvényességét egyelőre június 30-ig automatikusan meghosszabbítják, majd ezt a járványügyi helyzet alakulásának a függvényében tovább hosszabbíthatják. Az intézkedés célja az időskorúak védelme, a zsúfoltság elkerülése a vállalat jegyirodáinál – áll a polgármesteri hivatal közleményében.

Húsvéti nyelvtáborok

 Az Outward Bound angol és német outdoor tábort szervez a tavaszi vakációkban, április 6–10. és május 4–8. között V–VIII.-os gyerekek számára. A táborba középhaladó angolosok és németesek jelentkezését várják, akik fejleszteni szeretnék nyelvtudásukat. A program tevékenységei: interaktív játékok és gyakorlatok, tájékozódás iránytű és térkép segítségével, hegyi túrák, kötélkerti tevékenységek. A programot hazai és külföldi oktatók vezetik élménypedagógiai módszerek alkalmazásával. A hangsúlyt arra helyezik, hogy a gyerekek merjenek beszélni. Érdeklődni és iratkozni az info@outwardbound címen vagy a 0769-224-290-as telefonszámon lehet.

Segítenek bejelentkezni az oltásra 

Az RMDSZ egy éve nyújt segítséget a járvánnyal kapcsolatos magyar nyelvű tájékoztatásban, mostantól pedig az oltással kapcsolatos regisztrációból is kiveszi a részét – tájékoztat a szövetség közleménye. Ezért első körben a járványnak leginkább kitettek két csoportját, a 65 év felettieket, valamint a krónikus betegeket várják az RMDSZ helyi székházaiba, illetve az Eurotrans Alapítvány irodáiba, ahol segítenek az online regisztrációban. Maros megyében Marosvásárhelyen, a Dózsa György utca 9. szám alatt, a földszinten, hétfőtől péntekig 9-15 óra között várják az érdekelteket, akik a 0265-264-442, 0752-668-949 telefonszámokon is érdeklődhetnek.

Elektronikai hulladékot gyűjtenek Marosvásárhelyen 

A tiszta környezetért mottóval március 27-én 8 és 12 óra között a hulladékba szánt elektronikai és elektromos készülékek begyűjtését szervezi meg a Recolapm, a Ro Ecologic és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal. A gyűjtőpontok a Merészség (Cutezanţei) utcában a Gyémánt piac mögötti szeméttároló környékén, a Barátság utcában a hőközpont környékén, a Bánát utcában a Casa Mureşană mellett, a Jövő utcában a föld alatti szeméttároló mellett, a Pandúrok útján a Mol benzinkút környékén, továbbá a Harmónia utca 7. szám alatt, a park környékén lesznek. 
Hírszerkesztő: Mezey Sarolta