2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Segítenek bejelentkezni az oltásra 

Az RMDSZ egy éve nyújt segítséget a járvánnyal kapcsolatos magyar nyelvű tájékoztatásban, mostantól pedig az oltással kapcsolatos regisztrációból is kiveszi a részét – tájékoztat a szövetség közleménye. Ezért első körben a járványnak leginkább kitettek két csoportját, a 65 év felettieket, valamint a krónikus betegeket várják az RMDSZ helyi székházaiba, illetve az Eurotrans Alapítvány irodáiba, ahol segítenek az online regisztrációban. Maros megyében Marosvásárhelyen, a Dózsa György utca 9. szám alatt, a földszinten, hétfőtől péntekig 9-15 óra között várják az érdekelteket, akik a 0265-264-442, 0752-668-949 telefonszámokon is érdeklődhetnek. 

Meghosszabbították a nyugdíjasok buszbérletének érvényességét 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal tájékoztatja a városban élő nyugdíjasokat, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel, a helyi közszállítási vállalattal egyeztetve a március 31-éig szóló bérletek érvényességét egyelőre június 30-ig automatikusan meghosszabbítják, majd ezt a járványügyi helyzet alakulásának a függvényében tovább hosszabbíthatják. Az intézkedés célja az időskorúak védelme, a zsúfoltság elkerülése az új nyugdíjasbérletek kibocsátásánál – áll a polgármesteri hivatal közleményében 

Közelednek a próbavizsgák 

A próbaérettségi már elkezdődött, 24-én, ma a tizenkettedikesek a választott tantárgyból, 25-én anyanyelvből próbavizsgáznak A kisérettségire készülő nyolcadikosok március 29-én román nyelv és irodalomból, 30-án matematikából, 31-én anyanyelvből adhatnak számot felkészültségükről. A megmérettetések célja, hogy a diákok tisztában legyenek azzal, mennyire állnak készen a valódi vizsgákra, illetve milyen hiányosságokat kell bepótolniuk.

Szombaton is lehet adót fizetni 

Március 31-ig szombatonként 8-12 óra között nyitva tartanak a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Adó- és Illetékügyi Igazgatóságának pénztárai. Így hét végén is benyújthatók a hulladékilleték kiszámításához szükséges nyilatkozatok, és befizethetők a helyi adók és illetékek. A hivatal a hét közben tapasztalt zsúfoltság csökkentése érdekében, valamint a késő délutánig dolgozók munkaprogramja figyelembevételével döntött a szombati nyitvatartásról. 

Húsvéti nyelvtáborok 

Az Outward Bound angol és német outdoor tábort szervez a tavaszi vakációkban, április 6-10. és május 4-8. között V-VIII.-os gyerekek számára. A táborba középhaladó angolosok és németesek jelentkezését várják, akik fejleszteni szeretnék nyelvtudásukat. A program tevékenységei: interaktív játékok és gyakorlatok, tájékozódás iránytű és térkép segítségével, hegyi túrák, kötélkerti tevékenységek. A programot hazai és külföldi oktatók vezetik, élménypedagógiai módszerek alkalmazásával. A hangsúlyt arra helyezik, hogy a gyerekek merjenek beszélni. Érdeklődni és iratkozni az info@outwardbound címen vagy a 0769-224-290-as telefonszámon lehet. 

Elekes Gyula tűzzománc-kiállítása

Székelyudvarhelyi művész a Bernády Galéria új vendége. Az Örökség című tűzzománc kiállítása nemrég nyílt meg a marosvásárhelyi Bernády Házban. A kiállító Marosvásárhelyen a művészeti líceum diákja volt, a tűzzománc technikával 1980-ban kezdett el foglalkozni, azóta is folyamatosan tovább képezte magát német, spanyol magániskolákban és alkotóműhelyekben, valamint a Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben. Az utóbbi alkotótelepen díjakkal is elismerték munkásságát. A Magyar Zománcművészek Társaságának tagja. Számos egyéni tárlata volt itthon, Németországban, Spanyolországban, Oroszországban, Magyarországon. 

A Vándor Miska az Arielben 

Március 26-án, pénteken 18 órától a Vándor Miska című bábjátékra várják a gyermekeket és felnőtt kísérőiket a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagytermébe. Az előadás live stream változatát (élő közvetítés) szórványban élő gyermekeknek ajánlja fel a színház, a kezdeményezést a Bethlen Gábor Alap támogatta. Az előadáson a helyek száma korlátozott, előzetes helyfoglalás szükséges a 0740-566-454-es telefonszámon (naponta 9–13 óra között). 

Hírszerkesztő: Kaáli Nagy Botond