2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

XIX. Nyárádszeredai Kertésznap

Március 6-án, szombaton tartják meg a nyárádszeredai kertésznapot a művelődési házban és előterében. Az eseményre várják a kertészeti szaporítóanyagokat, időszerű kertészeti, szőlészeti, méhészeti és mezőgazdasági termékeket, kellékeket, kisgépeket előállító/forgalmazó cégeket és magántermelőket. A kertésznap keretében gyümölcs-, szőlő-, zöldségtermesztési, növényvédelmi és virágkötészeti tanácsadást is igénybe vehetnek az érdeklődők. A Mentor Könyvek Kiadó standján mezőgazdasági és más témájú könyvek közül is válogathatnak/vásárolhatnak a látogatók. A kiállítófelület igénylését március 5-ig lehet jelezni a 0748-620-908-as telefonszámon. A szervezők mindenkit az érvényben lévő egészségügyi előírások betartására kérnek.

MDT-kongresszus 

Március 6-án, szombaton 16 órai kezdettel a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében tartja meg II. kongresszusát a Maros Megyei Magyar Diáktanács – tájékoztatott közleményben a diáktanács vezetősége.

Március 31-ig meghosszabbították a határidőt

Nagyon sokan keresik fel a marosvásárhelyi városházát a köztisztasági illetékre (szemétdíjra) vonatkozó nyilatkozatok benyújtásáért. A zsúfoltság elkerülése, a járványügyi előírások betartása és a várakozási idő csökkentése érdekében, Soós Zoltán polgármester kezdeményezésére a nyilatkozatok benyújtásának határidejét március 31-ig meghosszabbították. A nyilatkozatokat online is be lehet küldenik a declaratii.salubrizare@tirgumures.ro e-mail-címre. A nyomtatvány a polgármesteri hivatal honlapjáról tölthető le. 

Március 1-jén ingyenes a korcsolyázás

Március 1-jén, hétfőn, a márciuska ünnepe alkalmából ingyenes lesz a belépés a várban található korcsolyapályára, keddtől a várigazgatóság vezetősége elbontatja a jégpályát, s ezzel lezárul a téli korcsolyaszezon.

Mezőpanitban online is lehet adót fizetni

A község lakói online is kifizethetik a helyi adókat és illetékeket, ugyanis az önkormányzat csatlakozott a www.ghiseul.ro online platformhoz. Ennek a segítségével otthonról vagy a munkahelyről is pillanatok alatt kifizethető az adó és a büntetések is. A szolgáltatás a nap bármely órájában elérhető. Az elektronikus pénzátutaláshoz be kell jelentkezni. A regisztráció csupán pár percet vesz igénybe, és nagyon egyszerű.

2,65%-os munkanélküliségi ráta

A Maros Megyei Munkaközvetítő Hivatal kimutatásai szerint januárban 2,65% volt a munkanélküliségi ráta, 6241 munkanélkülit jegyeztek, ebből 2940 nő. Munkanélküli-segélyben 2253 személy részesül, közel ezer személy nem rendelkezik jövedelemmel. A hivatal 174 cég 624 munkahelyét kínálja az álláskeresőknek. A szakmunkások közül a következőket keresik: asztalos, hegesztő, esztergályos, építőipari munkás, textilipari munkás, buszsofőr, de szakképzetlen munkásokra is van igény. 

Oktatással egybekötött síhétvége felnőtteknek

Az Outward Bound Romania február 26–28. között síhétvégét tart olyan felnőtteknek és családoknak, akik szakképzett síoktatók támogatásával biztonságos körülmények között szeretnék megtanulni a síelés alapjait, és bővíteni szeretnék baráti körüket. Jelentkezni lehet egyénileg vagy csoportosan. A helyszín: Outward Bound Ifjúsági Központ, Szováta, illetve a Havas Bucsin pálya.További információ a 0265/250-939, 0769- 224-290 telefonszámokon, e-mail: info@outwardbound.ro 

Tekerj egy jó célért! 

A Marosszéki Közösségi Alapítvány idén is megszervezi a Tekerj egy jó célért! kerékpáros jótékonysági akciót, már várják a támogatandó projekteket. Az alapítvány illetékesei arra kérik mindazokat, akik figyelemre méltó, anyagi erőforrást igénylő kezdeményezéseket, megvalósításokat javasolnának, hogy március 15-ig nevezzék be azokat az adománygyűjtő akció internetes oldalán. Az április 17–18-ára tervezett tevékenységről a www.pedaleaza.org honlapon, valamint az esemény Facebook-oldalán (https://fb.me/e/1asV32rW6) lehet többet megtudni.


Hírszerkesztő: Mezey Sarolta