2021. január 20., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az online tanítás színe és fonákja

 – ezzel a cimmel szervez egy, a Facebookon követhető online kerekasztal-beszélgetést január 14-én 19 órától a Transindex.ro. A beszélgetésen szakemberek vitatják meg a járványhelyzet miatt hónapok óta online térbe kényszerített oktatás kapcsán felmerülő problémákat. Meghívottak: Váradi Izabella, az Oktatási Minisztérium, az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ tanácsosa, Popa Márta, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium igazgatója, valamint Ferencz-Salamon Alpár, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos szakmai alelnöke.

Kezdődik a fametszés Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen a napokban kezdik meg a fametszést – közölte a polgármesteri hivatal. Erre azért van szükség, hogy megelőzzék a viharok okozta esetleges károkat. Első körben a Nicolae Bălcescu lakónegyedben veszik sorra a fákat, a lakókat a munka megkezdése előtt egy nappal értesítik. Arra kérik őket, hogy a meghirdetett időpontra tegyék szabaddá a zöldövezetet, illetve a munkálatok ideje alatt ne parkolják autóikat a metszésre kijelölt fák környékén.

Összefogás a csiksomlyói tűzvész károsultjaiért

Mint ismeretes, január 7-én este több mint 20 lakóház vált Csíksomlyón tűzvész martalékává, és megközelítőleg 250 személy vesztette el otthonát. Ezen családok megsegítésére szervez adománygyűjtést a Proactiv Transilvania Egyesület Marosvásárhelyen és környékén. Kelemen Áron elnök lapunknak elmondta, adományban elfogadnak pénzt, tartós élelmiszert, egyszer használatos evőeszközöket, tányérokat, poharakat, szalvétákat, pelenkát, tisztasági betéteket, tisztálkodási szereket (szappan, fogkefe, fogkrém), valamint toalettpapírt, törlőkendőt. Adományozási szándékukat az érintettek a 0741-436-367-es telefonszámon jelezhetik, ezt követően az egyesület önkéntesei személyesen, az adományozók otthonában veszik át tőlük a felkínált javakat. Pénzadományokat személyes átvétellel vagy Revolut-applikáción keresztül fogadnak a 0741-436-367-es telefonszámra. Adományozni január 18-ig lehet.

Utószilveszteri hangversenyek – közönséggel

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia január 14-én, ma és 15-én, pénteken este 7 órától közönség előtt tartja meg utószilveszteri hangversenyeit. A filharmónia szimfonikus zenekarát Victor Dumănescu vezényli, közreműködik a vegyes kar, szólista Borsos Edith szoprán. A járványügyi intézkedések betartása érdekében hangversenyenként csak 186 jegyet adhatnak el. Jegyek a filharmónia jegypénztáránál kaphatók. A jegypénztár csütörtökön 10-19 óra között tart nyitva.

Gyalogosgázolás a város Koronka felőli kijáratánál

Január 13-án, szerdán reggel gyalogosgázolás történt Marosvásárhely Koronka felőli kijáratának a közelében, az 1918. December 1. utca, valamint a Segesvári út kereszteződésénél. A Maros megyei rendőrség sajtószóvivője szerint egy 47 éves gépkocsivezető egy 54 éves férfit gázolt el. Az illető súlyosan megsérült, a rohammentő szolgálat eszméletlen állapotban szállította kórházba. A helyszíni vizsgálatokból kiderült, hogy a gépkocsivezető nem fogyasztott alkoholt, azonban bűnügyi eljárás indult ellene. A baleset pontos körülményeit egyelőre vizsgálják.
Hírszerkesztő: Menyhárt Borbála