2021. április 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Befizethetők a helyi adók és illetékek

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala tájékoztatja a magán- és jogi személyiségű adófizetőket, hogy január 11-től kezdődően befizethetik a helyi adókat és illetékeket az intézmény ügyfélablakainál, magánszemélyek pedig a Tudor lakónegyedbeli irodában is. A magánszemélyek online is kifizethetik adóikat és illetékeiket a www.ghiseul.ro portálon keresztül elektronikus pénzátutalással, az intézmény www.tirgumures.ro honlapjáról a ghiseul.ro applikáció megnyitásával. Az ingatlanok értékelő (felmérő) jelentését legkésőbb március 31-ig kell benyújtani. Bővebb tájékoztatás a www.tirgumures.ro honlapon, az Adók, illetékek és bírságok gombra kattintva.

Kezdődik a fametszés

Marosvásárhelyen a napokban kezdik meg a fametszést – jelentette be a polgármesteri hivatal. Erre azért van szükség, hogy megelőzzék a viharok okozta esetleges károkat. Első körben a Nicolae Bălcescu lakónegyedben veszik sorra a fákat, a lakókat a munka megkezdése előtt egy nappal értesítik. Arra kérik őket, hogy a meghirdetett időpontra tegyék szabaddá a zöldövezetet, illetve a munkálatok ideje alatt ne parkolják autóikat a metszésre kijelölt fák környékén.

Utószilveszteri hangversenyek – közönséggel

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia január 14-én, csütörtökön és 15-én, pénteken este 7 órától közönség előtt tartja meg utószilveszteri hangversenyeit. A filharmónia szimfonikus zenekarát Victor Dumănescu vezényli, közreműködik a vegyes kar, szólista Borsos Edith szoprán. A járványügyi intézkedések betartása érdekében hangversenyenként csak 186 jegyet adhatnak el. Jegyek a filharmónia jegypénztáránál kaphatók. A jegypénztár hétfőtől szerdáig 10-18 óra, csütörtökön 10-19 óra között tart nyitva. A járványügyi helyzet okozta esetleges változásokról a szervezők időben értesítik a sajtót és a közönséget.

Történelem-népszerűsítő pályázat ötödikeseknek

A magyarországi Gyermekjóléti Alapítvány TIK-TOK History’5 néven pályázatot hirdet hazai és határon túli ötödik osztályos diákok számára. A résztvevőknek egy TikTok-videót kell készíteniük bármilyen műfajban a történelem tantárgy népszerűsítése céljával. A videókat március 15-ig lehet beküldeni az alábbi e-mail-címre: magyarkulturaert@gmail.com. A tárgyközlemény rovatban fel kell tüntetni a TikTok Wizard 2021 megjegyzést. Valamennyi szabályosan beküldött videó felkerül a https://www.facebook.com/
orszagosmecslaszlotarsasag/ Facebook-oldalra. Eredményhirdetés áprilisban várható. Az első helyezett 10.000, a második 5000, a további négy helyezett 1000 forint értékű ajándékutalványban részesül. A verseny támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Kultúráért, Oktatásért Nonprofit Kft.

Az Ariel színház kínálata

A marosvásárhelyi Ariel színház hosszú szünet után a Vándor Miska című előadásra várja közönségét január 15-én, pénteken 18 órától a színház Nyomda utcai nagytermébe, ahova maszkkal, a bejáratnál történő érintésmentes testhőmérés és kézfertőtlenítés után lehet belépni. A nézők legalább 10-15 perccel kezdés előtt érkezzenek meg a bejárathoz, az előadás végén pedig az esetleges torlódást megelőzve hagyják el a termet. A 6 év alatti gyermekeknek a maszk viselése nem kötelező. A helyek száma korlátozott; előzetes helyfoglalás szükséges a 0740-566-454 telefonszámon (naponta 9-13 óra között hívható). Január 17-én, vasárnap 10-22 óra között online lesz elérhető a Tűzmadár című mesejáték. Az előadásra online lehet jegyet váltani, a színház honlapján, a Műsor/naptár menüpontot megnyitva, a JEGYVÁSÁRLÁS címkére kattintva. A vásárláshoz szükséges link az előadás Facebook-eseményében is megtalálható, az Ariel színház Facebook-oldalán. Péntekenként továbbra is ingyenesen követhető a Matyi és barátai című bábos videósorozat egy-egy újabb epizódja az Ariel színház Facebook-oldalán. A teljes sorozat a következő linken érhető el: https://www.facebook.com/watch/ 836710049751952/836848053802197

Május 1. – strandtörténeti állandó kiállításra

A marosvásárhelyi Artecotur Egyesület a Maros Sportklubbal közösen gyűjtést szervez fotókiállításhoz. Azokat a digitális és/vagy analóg módon (papírképek) készített felvételeket várják, amelyek az egykori marosvásárhelyi Május 1. strandon készültek. A felvételek tükrözhetik a fürdő hangulatát, vagy valamilyen sporteseményen készültek (úszás, vízilabda), illetve olyan sportolókat, csapatot ábrázolnak, akiknek/amelyeknek a karrierje az egykori strandhoz kötődik. A fényképekből előválogatás után állandó kiállítás lesz, amelynek anyagát az új uszoda falaira helyezik ki. A digitális képeket a gyvajda67@gmail.com e-mail-címre várják, míg a papírképeket a Népújság Dózsa György utca 9. szám alatti, a II. emeleten levő apróhirdetéses irodájába lehet borítékban eljuttatni, ahonnan szkennelés után visszaszolgáltatjuk a tulajdonosnak. A lehetőség szerint mind a digitális, mind a papírképekhez mellékeljenek leírást a következő információkkal: a fénykép szerzőjének neve, elérhetősége, készítésének időpontja, az ábrázolt személyek, sportolók, csapatok neve, esetleg a sportesemény megnevezése (helyi, megyei bajnokság, emlékverseny stb.). Bővebb információ a 0744-604-244-es telefonszámon.

Zsögödi Nagy Imre képei a Kultúrpalotában

Január 31-ig látogatható a Maros Megyei Múzeum – Művészeti Múzeum által szervezett kiállítás, ahol megtekinthetők Zsögödi Nagy Imre képei. A marosvásárhelyi Kultúrpalotában keddtől péntekig 9-16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem. A Művészeti Múzeumban megtekinthetők Zsögödi Nagy Imre képei. A Maros Megyei Múzeum – Művészeti Múzeum által szervezett kiállítás 125 munkáját mutatja be, melyek tekintélyes részét, mintegy 100 művet a festő 1959-ben adományozta a múzeumnak. A tárlat Nagy Imre művészi útkeresésének néhány irányát tárja elénk: az olajfestékkel, vízfestékkel, temperával, tintával és fametszéssel készített művei technikai szakértelmét is bizonyítják. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt.
Hírszerkesztő: Kaáli Nagy Botond