2021. április 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megyei vírushelyzet

Január 11-éig, hétfőig Maros megyében a vírusjárvány kitörése óta 15.678 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A tegnapi adatok szerint 24 óra alatt 29 új esettel nőtt a fertőzöttek száma, az érintetteknek korábban nem volt pozitív koronavírustesztjük. Az új betegek mellett megyeszinten 13 személynél már korábban kimutatták a fertőzést, és a megismételt teszt is pozitív lett. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint hétfőn 241 Covid–19-fertőzöttet kezeltek a megye kórházaiban. Eddig 14.197-en gyógyultak meg – a kórházi ellátásban részesült, illetve az otthoni elkülönítésben levő személyeket is beleértve – , 1340 tünetmentes fertőzött tíz nap múlva, további 576 kérésre távozhatott a kórházból. A hétfői adatok szerint jelenleg 38 személy van koronavírus-fertőzés gyanújával beutalva. A megye kórházaiban tegnapig 536 fertőzött hunyt el – olvasható a Maros megyei prefektúra közleményében.

Gyertyagyújtás a doni áldozatok emlékére

A járványügyi helyzetre való tekintettel idén elmarad az EMKE Maros megyei szervezete és a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport hagyományos nyilvános megemlékezése. Ennek ellenére a korábbi emlékrendezvények szervezői arra kérik a megemlékezni vágyókat, hogy a Don-kanyari offenzíva 78. évfordulóján, január 12-én, kedden (ma) egyénileg helyezzék el koszorúikat, és gyújtsanak gyertyát az elesettek emlékére a marosvásárhelyi római katolikus temetőben, a Don-kanyari áldozatok emlékművénél – áll a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport és az EMKE Maros megyei szervezete nevében Benkő Zoltán történész és dr. Ábrám Zoltán által aláírt levélben.

Történelem-népszerűsítő pályázat ötödikeseknek

A magyarországi Gyermekjóléti Alapítvány TIK-TOK History’5 néven pályázatot hirdet hazai és határon túli ötödik osztályos diákok számára. A résztvevőknek egy TikTok-videót kell készíteni bármilyen műfajban a történelem tantárgy népszerűsítése céljával. A videókat március 15-ig lehet beküldeni az alábbi e-mail-címre: magyarkulturaert@gmail.com. A tárgy-közlemény rovatban fel kell tüntetni a TikTok Wizard 2021 megjegyzést. Valamennyi szabályosan beküldött videó felkerül a https://www.facebook.com/orszagosmecslaszlotarsasag/ Facebook-oldalra. Eredményhirdetés áprilisban várható. Az első helyezett 10.000, a második 5000, a további négy helyezett 1000 forint értékű ajándékutalványban részesül. A verseny támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Kultúráért, Oktatásért Nonprofit Kft.

Energiaárliberalizáció-ábécé

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) új online sorozatát Nagy Bege Zoltán, az Országos Energiaár- szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke indítja, aki a hazai villamos energia piacának változásairól fog beszélni. Az érdeklődők többet megtudhatnak arról, hogy mit jelenthet valójában az energiaszektor árliberalizációja, és téma lesz az is, hogy mit érdemes a fogyasztónak figyelembe vennie, ha szolgáltatót vált. Január 25-én Csata Zsombor PhD és szociológus Etnicitás a gazdasági döntésekben című előadása hallgatható meg. A 2020 tavaszán indított, heti rendszerességgel frissülő élő közvetítéseket továbbra is a szervezet Facebook-oldalán lehet követni. Az előadások célja az aktuális gazdasági kérdések megvitatása, ezáltal az erdélyi vállalkozók útbaigazítása a fejlődés, valamint új lehetőségek felismerése érdekében. Bővebb tájékoztatás a szervezet Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/rmkt.ro/

Barangolások a palóc mesék birodalmában

A Hagyományok Háza szervezésében január 15-én, pénteken román idő szerint 19.30-tól a Barangolások a palóc mesék birodalmában – Zabartól Galgamácsáig című rendezvény tekinthető meg, illetve hallgatható az interneten. Előadó: Villányi Péter folklorista. A rendezvény ingyenesen köverthető, regisztrálni az alábbi linken lehet: https://forms.gle/AuXihRnH2VHJXcTW6. Bővebb tájékoztatás a https://hagyomanyokhaza.hu/
.../barangolasok-paloc-mesek... honlapon.
Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó