2021. április 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mától befizethetők a helyi adók és illetékek 

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala tájékoztatja a magán- és jogi személyiségű adófizetőket, hogy 2021. 01. 11-től kezdődően befizethetik a helyi adókat és illetékeket az intézmény ügyfélablakainál, magánszemélyek pedig a Tudor lakónegyedbeli irodában is. A magánszemélyek online is kifizethetik adóikat és illetékeiket a www.ghiseul.ro portálon keresztül elektronikus pénzátutalással, az intézmény www.tirgumures.ro honlapjáról a ghiseul.ro applikáció megnyitásával. Az ingatlanok értékelő (felmérő) jelentését legkésőbb március 31-ig kell benyújtani. Bővebb tájékoztatás a www.tirgumures.ro honlapon, az Adók, illetékek és bírságok gombra kattintva. 


Gyertyagyújtás a doni áldozatok emlékére

A járványügyi helyzetre való tekintettel idén elmarad az EMKE Maros megyei szervezete és a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport által évről évre megszervezett nyilvános megemlékezés. Ennek ellenére a korábbi emlékrendezvények szervezői arra kérik a megemlékezni vágyókat, hogy a Don-kanyari offenzíva 78. évfordulóján, január 12-én, kedden egyénileg helyezzék el koszorúikat, és gyújtsanak gyertyát az elesettek emlékére a marosvásárhelyi római katolikus temetőben, a Don-kanyari áldozatok emlékművénél.


Kezdődik a fametszés

Marosvásárhelyen a napokban kezdik meg a fametszést – jelentette be a polgármesteri hivatal. Erre azért van szükség, hogy megelőzzék a viharok okozta esetleges károkat. Első körben a Nicolae Bălcescu lakónegyedben veszik sorra a fákat, a lakókat a munka megkezdése előtt egy nappal értesítik. Arra kérik őket, hogy a meghirdetett időpontra tegyék szabaddá a zöldövezetet, illetve a munkálatok ideje alatt ne parkolják autóikat a metszésre kijelölt fák környékén.


Segítség karanténban lévőknek

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a szociális igazgatóságon keresztül, a 725/2020-as számú rendelet előírásainak megfelelően élelmet biztosít a házi elkülönítésben levő és a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság nyilvántartásában szereplő kiszolgáltatott személyek számára, a házi elkülönítés/karantén 14 napos időtartamára, a SARS-COV-2 vírus terjedésének korlátozása érdekében. Bővebb tájékoztatás a szociális igazgatóságon, a 0365-430-859-es telefonszám 103-as mellékállomásán kérhető.


Fenyőt az állatoknak!

A polgármesteri hivatal a marosvásárhelyi állatkerttel közösen elindította a Fenyőt az állatoknak! elnevezésű kampányt. Az állatkert pénztáránál átveszik a lebontott karácsonyfákat, hogy ezeket különböző célokra használják fel. A kisebb ágakat etetésre, a nagyobbakat pedig az állatok élőhelyének komfortosabbá tételére használják. Átveszik a cserepes karácsonyi fenyőket is, melyeket a park területén ültetnek el.


Megjelent a Mörfi naplója

A szerző kiadásában megjelent a Mörfi naplója című könyv. A 360 oldalas kötet első részében a Népújságban közölt cikksorozat olvasható. A második részbe a naplóból kimaradt újabb írásokat sorolta a szerző. A harmadik részben a Mörfi-kötetek kritikái és a szerzővel készült interjúk találhatók. A kötet nem kerül könyvkereskedésekbe, kizárólag a szerzőnél kapható, ára 30 lej. Az érdeklődők vásárlási szándékukat telefonon közöljék a szerzővel, naponta 18–20 óra között (Kuszálik Péter, 0770-186-675).