2021. február 25., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megjelent a Mörfi naplója

A szerző kiadásában megjelent a Mörfi naplója című könyv. A 360 oldalas kötet első részében a Népújságban közölt cikksorozat olvasható. A második részbe a naplóból kimaradt újabb írásokat sorolta a szerző. A harmadik részben a Mörfi-kötetek kritikái és a szerzővel készült interjúk találhatók. A kötet nem kerül könyvkereskedésekbe, kizárólag a szerzőnél kapható. Tekintettel a közelgő karácsonyra, a kötet a Bernády Ház udvarán (Horea u. 6 sz.) is megvásárolható december 10-én, csütörtökön 14 és 17 óra között
(ára 30 lej). Az érdeklődők vásárlási szándékukat telefonon közöljék a szerzővel, naponta 18–20 óra között (Kuszálik Péter, 0770-186-675).

Méhésztanfolyam

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Maros megyei szervezete  méhésztanfolyamot indított. A 360 órás elméleti, illetve gyakorlati képzés befejezése és a záróvizsga sikeres letétele után a résztvevők a Munkaügyi Minisztérium és az Oktatási Minisztérium által elismert oklevelet kapnak. Érdeklődni, feliratkozni Kiss Miklós falugazdásznál a 0787-828-403-as telefonszámon, vagy személyesen, hétköznap 9 és 17 óra között Marosvásárhelyen, a szervezet Laposnya utca 23. szám alatti székhelyén lehet.

 Adománygyűjtés a Szent Erzsébet Társulás részére

„Angyalok a városban” jelszóval adománygyűjtést szerveznek, melynek célja, hogy a Szent Erzsébet Társulás Pál atya által vezetett gyermekotthonában karácsonyi ünnepi hangulatot teremtsenek. Az adományokból lábbeliket vásárolnának az otthon lakóinak, valamint a karácsonyi ünnepi vacsora költségeit fedeznék. Az adományok összegyűjtése érdekében több üzletben gyűjtődobozokat helyeznek el, ugyanakkor a templomba járókat is arra kérik, hogy támogassák a tevékenységüket. A jó szándékot az önkéntesek és a gondozottak bevonásával készített mézeskalács figurákkal és képeslapokkal fogják meghálálni – tájékoztatott Baranka Katalin, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem szociális munkás szakának másodéves hallgatója és Kovács Lajos-Alpár, akik a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum önkéntes diákjaival szervezik az adománygyűjtést.

Adventi koszorúk a Máltai Szeretetszolgálattól

A Marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei adventi koszorúkat és karácsonyi dekorációkat készítettek eladásra, a bevételből a nehéz helyzetben lévő személyeket támogatnák. A kínálatot a Máltai Szeretetszolgálat Facebook-oldalán lehet megtekinteni, rendelni is onnan lehet.

Előzetesben a kiskorú „elrablói”

December 2-án 24 órára őrizetbe vették, 3-án pedig harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték azt a két marosvásárhelyi férfit, akiket egy kiskorú elrablásával gyanúsítanak. A férfiakat (egy 22 és egy 44 éves) azzal gyanúsítják, hogy november 30-án, hétfőn 17 óra 40 perckor Marosvásárhelyen, a Béga utcában erőszakkal egy szürke Audi márkájú gépjárműbe ültettek és magukkal vittek egy 15 éves székelyudvarhelyi lányt. A rendőrség nagy erőkkel indított országos körözést, másnap azonban a lány és nagybátyja jelentkezett a rendőrségen, azt nyilatkozva, hogy a megye településein több órán át kocsikáztak vele, majd visszatértek, és egy megyeszékhelyi buszállomáson kitették. A rendőrség tájékoztatása szerint az ügy kivizsgálását az ügyészség folytatja a bűncselekmény körülményeinek kiderítése érdekében.

Az elmélet gyakorlata/A gyakorlat elmélete – online

December 8-án, kedden 13 órától Az elmélet gyakorlata/A gyakorlat elmélete című előadás-sorozat keretében az MTA KAB Színháztudományi Szakbizottságának vendégelőadója Cziboly Ádám, a bergeni Nyugat-norvégiai Egyetem tanára. Előadásának címe: Kell-e a részvétel?, avagy képes-e megszólítani a színház a közösségi média generációját? Az előadás az MTA KAB Zoom-csatornáján elérhető, a https://zoom.us/j/ 92622600531... linken. Szeretettel várják minden érdeklődő bekapcsolódását az eseménybe.

Karácsonyi vásár – online

A marosvásárhelyi Philothea Klub a járványhelyzetre való tekintettel idén a virtuális térben tartja meg hagyományos karácsonyi vásárát. Az ajándéktárgyakat de-cember 15-ig  a Philothea Klub Facebook-oldalán lehet megtekinteni, hozzászólásban le lehet foglalni, és a helyszínen (Kossuth/Călăraşilor utca 2. szám) személyesen vehetők át.
Hírszerkesztő: Szer Pálosy Piroska