2021. január 20., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Karácsonyi vásár – online 

A marosvásárhelyi Philothea Klub a járványhelyzetre való tekintettel idén a virtuális térben szervezi meg hagyományos karácsonyi vásárát. Az ajándéktárgyakat december 2–15. között a Philothea Klub Facebook-oldalán lehet megtekinteni, hozzászólásban foglalhatók, és a helyszínen (Kossuth/Călăraşilor utca 2. szám) személyesen vehetők át. 


Meleg ételt biztosító utalványok Marosvásárhelyen 

A juttatást a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság nyilvántartásaiban szereplő, 75. életévüket betöltött személyek igényelhetik, akiknek jövedelme nem haladja meg a szociális juttatás értékét, és akikre a 115/2020. számú sürgősségi kormányrendelet előírásai vonatkoznak, amelyek értelmében 4 hónapon keresztül biztosítanak meleg ételt a hátrányos helyzetű személyeknek. A szociális utalványban hajléktalan személyek vagy családok, kilakoltatott személyek, családok és állandó lakhellyel nem rendelkező gyerekes családok, egyedülálló szülők is részesülnek. A kártyákat havonta 180 lejjel töltik fel. Bővebb információkért a 0365-430-851-es telefonszámot lehet hívni, vagy személyesen a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóságot a Dózsa György út 9. szám alatti székhelyen, hétfőtől péntekig 8–12 óra között, az egészségbiztonsági intézkedések betartásával. 


Iratkozás matematika szakkörbe 

Elkezdődött a beiratkozás a Vályi-kör 2020/2021-es tanévének tevékenységeire. A járvány miatt ebben a tanévben a Vályi Gyula Matematika Társaság online tartja a szakköri tevékenységet. A tanulók beiratkozás után vehetnek részt rajta; a kör a Google G Suite for Education platformon fog zajlani, a Google Meet, Google Drive, Google Docs és a Google Classroom felületeket használva. Beiratkozni az alábbi linken található nyomtatvány kitöltésével lehet: https://docs.google.com/forms/d/14Ri8U_rhsqCD1H5k-nN2FpWvcLTut6NbcT96l7gFnFM/edit?usp=sharing. 


Törvénysértők rács mögött 

November 25-én a rendőrség letartóztatott egy 27 éves segesvári férfit, a közúti közlekedés szabályainak megsértése miatt a segesvári bíróság 4 év és 4 hónap szabadságvesztésre ítélte. Ugyanaznap Marosludason egy maroskecei férfit tartóztattak le, őt a ludasi bíróság fizikai erőszak miatt 250 nap börtönbüntetésre ítélte. Mindkét törvénysértőt a marosvásárhelyi börtönbe kísérték. 


Adománygyűjtés a Szent Erzsébet Társulásnak 

„Angyalok a városban” jelszóval adománygyűjtést szerveznek, melynek célja, hogy a Szent Erzsébet Társulás Pál atya által vezetett gyermekotthonában karácsonyra ünnepi hangulatot teremtsenek. Az adományokból lábbeliket vásárolnának az otthon lakóinak, valamint a karácsonyi ünnepi vacsora költségeit fedeznék. Az adományok összegyűjtése érdekében több üzletben gyűjtődobozokat helyeznek el, ugyanakkor a templomba járókat is arra kérik, hogy támogassák a tevékenységüket. A jó szándékot az önkéntesek és a gondozottak bevonásával készített mézeskalács figurákkal és képeslapokkal fogják meghálálni – tájékoztatott Baranka Katalin, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem szociális munkás szakának másodéves hallgatója és Kovács Lajos-Alpár, akik a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum önkéntes diákjaival szervezik az adománygyűjtést. 


Űrkiállítás a Shopping Cityben 

A marosvásárhelyi Shopping Cityben megnyílt a Space in the City című űrkiállítás, amely a különleges látnivalók mellett arra is lehetőséget nyújt, hogy a látogatók kipróbálják a NASA űrhajósainak hivatalos edzőprogramját. A kiállítás január 3-ig tekinthető meg.