2021. január 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kamarazeneest a Kultúrpalota nagyterméből 

November 26-án, csütörtökön 19 órától kamarazeneest élő közvetítése követhető a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterméből a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. Fellép a filharmónia fúvósoktettje, műsoron: Mozart- és Beethoven-művek. 


Marosvásárhelyen megkezdték a meleg ételt biztosító utalványok kiosztását 

A juttatást a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság nyilvántartásaiban szereplő, 75. életévüket betöltött azon személyek igényelhetik, akiknek jövedelme nem haladja meg a szociális juttatás értékét, és akikre a 115/2020. számú sürgősségi kormányrendelet előírásai vonatkoznak, amelyek értelmében 4 hónapon keresztül biztosítanak meleg ételt a hátrányos helyzetű személyeknek. A szociális utalványban hajléktalan személyek vagy családok, kilakoltatott személyek, családok és állandó lakhellyel nem rendelkező gyerekes családok, egyedülálló szülők is részesülnek. A kártyákat havonta 180 lejjel töltik fel. Bővebb információkért a 0365-430-851-es telefonszámot lehet hívni, vagy személyesen a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóságot a Dózsa György út 9. szám alatti székhelyen, hétfőtől péntekig 8–12 óra között, az egészségbiztonsági intézkedések betartásával. 


Adventi koszorúk a Máltai Szeretetszolgálattól 

A Marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei adventi koszorúkat és karácsonyi dekorációkat készítettek eladásra, a bevételből a nehéz helyzetben lévő személyeket támogatnák. A kínálatot a Máltai Szeretetszolgálat Facebook-oldalán lehet megtekinteni, rendelni is innen lehet. 


Külföldi ösztöndíj orvosis diákoknak

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem mesteri és doktori képzésben részt vevő hallgatói pályázhatnak a Bajor Akadémiai Központ 2021–22-es tanévre meghirdetett ösztöndíjprogramjára. A pályázatok leadási határideje december 1. Bővebb tájékoztatás a https://www.uni-regensburg.de/bayhost/english1/ bayhost/english/scholarships/study-in-bavaria/index.html linken található.


Évszakok – az Ariel színház online előadása

November 29-én, vasárnap 10–20 óra között a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Évszakok című előadása tekinthető meg az interneten. Jegyet az Ariel színház jegypénztáránál (Nyomda utca 4. szám) lehet váltani személyesen pénteken 10–13, illetve 17–19 óra között. Az előadás linkjét a néző által megadott e-mail-címre küldik el, a jegyvásárlást követően. További információk a 0740-566-454 mobilszámon kérhetők naponta 9–13 óra között. 


Adománygyűjtés a Szent Erzsébet Társulás részére 

„Angyalok a városban” jelszóval adománygyűjtést szerveznek, melynek célja, hogy a Szent Erzsébet Társulás Pál atya által vezetett gyermekotthonában karácsonyra ünnepi hangulatot teremtsenek. Az adományokból lábbeliket vásárolnának az otthon lakóinak, valamint a karácsonyi ünnepi vacsora költségeit fedeznék. Az adományok összegyűjtése érdekében több üzletben gyűjtődobozokat helyeznek el, ugyanakkor a templomba járókat is arra kérik, hogy támogassák a tevékenységüket. A jó szándékot az önkéntesek és a gondozottak bevonásával készített mézeskalács figurákkal és képeslapokkal fogják meghálálni – tájékoztatott Baranka Katalin, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem szociális munkás szakának másodéves hallgatója és Kovács Lajos-Alpár, akik a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum önkéntes diákjaival szervezik az adománygyűjtést. 


Űrkiállítás a Shopping Cityben

A marosvásárhelyi Shopping Cityben megnyílt a Space in the City című űrkiállítás, amely a különleges látnivalók mellett arra is lehetőséget nyújt, hogy a látogatók kipróbálják a NASA űrhajósainak hivatalos edzőprogramját. A kiállítás január 3-ig tekinthető meg.