2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ingyenes laborvizsgálatok 

Akinek laboratóriumi vizsgálatra van szüksége, a május végéig hátralevő napokban családorvosi beutaló alapján ingyenesen elvégzik – értesült a Népújság. A megyei egészségbiztosítási pénztár ugyanis 866.730 lejjel egészítette ki a laboratóriumok májusi költségvetését. Ha ezt az összeget nem használják fel a hónap végéig, nem vihetik át júniusra, a pénztár ugyanis megtakarításnak nyilvánítja, és az újraelosztás részét képezi – tájékoztatott dr. Butiulca Manuel-Augustin, a megyei egészségbiztosító pénztár vezérigazgatója. 


Jövő héten iratkoznak a nyolcadikosok

A nyolcadikos diákok jövő héten, júnus 2–5. között iratkozhatnak be az általános iskolai tanulmányokat záró országos képességfelmérőre. A megmérettetés június 15-én a román nyelv és irodalomból zajló vizsgával kezdődik, 17-én matematikából, 18-án anyanyelvből adhatnak számot tudá-sukról a kisérettségizők. Az ideiglenes vizsgaeredményeket júnus 22-én függesztik ki, a fellebbezéseket aznap 16–19 óra között fogadják. A végső eredményeket júnus 27-én hozzák nyilvánosságra. 


Kinyitott a megyei könyvtár

A Maros Megyei Könyvtár tegnaptól ismét fogadja a közönséget. A könyvtár épületeibe való belépésre és a dokumentumokhoz való hozzáférésre is vonatkoznak az általános érvényű biztonsági szabályok. Az intézmény valamennyi részlegén és kirendeltségén naponta 10-17.30 óra között fogadják az olvasókat, 14-15 óra között pedig szünetet tartanak a helyiségek fertőtlenítése érdekében.


Megnyitották a Hadsereg téri piacot 

Május 18-ától megnyitották a marosvásárhelyi Hadsereg téri piacot, amely naponta 8-18 óra között várja a vásárlókat. A piac bejárata a Ialomiţei utcában, kijárata a Hadsereg téri kapunál van. Mind az eladóknak, mind a vásárlóknak maszkot kell viselniük, az eladóknak a kesztyűviselés is kötelező.


A dzsungel könyve – musical az interneten 

Újabb előadással bővül a Nézz vissza Haraggal online színházi élménysorozat. A szatmárnémeti Harag György Társulat előadásában május 27-én, szerdán 19 órai kezdettel Geszti Péter, Békés Pál és Dés László közönségkedvenc musicalje, A dzsungel könyve tekinthető meg Nagy Regina rendezésében a társulat YouTube-csatornáján. A musical 24 órán át lesz elérhető.


Virtuális orgonahangverseny

Május 29-én, pénteken 20.10 órától Kozma Zsombor gyergyószárhegyi orgonaművész előadását hallgathatják meg a klasszikus zene kedvelői a www.facebook.com/pg/KulturalisKozpont/events Facebook-oldalon. Műsoron: Charles Tournemire – Improvizáció a Te Deum dallamára, Loui Vierne – Berceuse, Johannes Brahms – Korálelőjáték és fúga – „O Traurightkeit, o Herzeleid”, Hidas Frigyes – szonáta, II. tétel, César Franck – A-moll korál – A mon éléve Augusta Holmes, G. T. Thalben-Ball – Elegy, William Albrought – Sweet sixteenths, concert rag for organ, Pietro A. Yon – Humoresque L’Organo Primitivo – Toccatina for Flute. A hangversenyre a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében a Hargitai Megyenapok rendezvénysorozata részeként kerül sor.


Gyermekelőadások

Május 27-én, szerdán 10.30-tól a Csíki Játékszín Kunigunda hagyománya című mesemusicaljét nézhetik meg az érdeklődők Márkó Eszter rendezésében a YouTube-csatornán, az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=kHNcBWzttgM&feature=youtu.be. Június 1-jén, hétfőn 11 órától a Halvirág bábszínház Diófácska című bábjátéka, déli 12 órától a Figura Stúdió Színház Az élet fája című gyermekelőadása látható a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Facebook-oldalán, a http://www.facebook.com/pg/KulturalisKozpont/events linken. Ez utóbbi előadás rendezője: Csíki Zsolt.


Közúti balesetek

Péntek este Marosvásárhelyen, a Cuza Vodă, Szabadság, George Enescu és Ballada utcák kereszteződésénél, a körforgalomban közúti baleset történt. Egy 28 éves, nyárádtői gépkocsivezető a George Enescu utcában a kötelező elsőbbségadás elmulasztása miatt elütött egy 54 éves biciklist. Az illető súlyosan megsérült. Az alkoholteszt kimutatta, hogy mind a sofőr, mind a biciklis ittas volt. Szintén péntek este Mezőméhesen egy 32 éves gépkocsivezető, elvesztve uralmát járműve fölött, egy oszlopnak ütközött. Az alkoholteszt kimutatta, hogy az illető szeszes italt fogyasztott. 


Betöréses lopás Gernyeszegen

Vasárnap a gernyeszegi rendőrök azonosítottak egy 24 éves helyi lakost, akit betöréssel és lopással gyanúsítanak. A gyanú szerint az illető a vasárnapra virradó éjszaka erőszakkal behatolt egy lakatlan ingatlanba, ahonnan munkaeszközöket tulajdonított el körülbelül 200 lej értékben. A javakat visszaszerezték, az ügy kivizsgálása folytatódik.