2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szünetel a jogi tanácsadás

A koronavírus-járvány elleni óvintézkedésként továbbra is szünetel szerkesztőségünkben a jogi tanácsadás. A helyzet alakulása függvényében időben értesítjük olvasóinkat a legközelebbi alkalomról, amikor jogi ügyeikkel Molnár Loránd ügyvédhez fordulhatnak. 

Ingyeninternet Segesvár közterületén

Segesvár sikeresen pályázott az Európai Bizottság Wifi4EU programjára, melynek keretében 225 romániai település egyenként 15.000 eurót kap nyilvános, vezeték nélküli internethálózat kialakítására. Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean polgármester a napokban írta alá a kivitelezésre a szerződést. Eszerint a város 26 pontján – 12 kültéri és 14 beltéri helyen – szerelnek fel routereket. Az elkövetkezőkben a turisztikai övezetben – egyebek mellett a vár, az Octavian Goga, a Múzeum téren, az Óratoronynál –, a turisztikai információs központnál, a városi könyvtárnál, a H. Oberth tér Egyesülés (Unirii) parkjában, az 1918. December úton, illetve a segesvári kórház bizonyos részlegein (szülészet, gyermekgyógyászat, sürgősségi, belgyógyászat) lehet majd térítésmentesen internetezni. Mostanáig nem volt ilyen szolgáltatás Segesvár közterületein.

A székely ember együtt születik a fával

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében május 14-én, csütörtökön 20 órától az intézmény Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/cultcov.ro) levetítik dr. Kinda István néprajzkutató és Simon József filmes szakember három rövid néprajzi dokumentumfilmjét, amelyek különleges háromszéki fafeldolgozási eljárásokat és termékeket mutatnak be. A nézők a 19. század óta zsindelykészítéséről híres Gelence, a csernátoni Haszmann-faragóiskola és Csomakőrös sajátos hagyományvilágába, az utolsó mesteremberek által őrzött mindennapjaiba nyerhetnek bepillantást. A dokumentumfilmek a Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás digitalizálás és népszerűsítés által című, Norvégia, Liechtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként készültek.

A varázsfurulya – premier előtti vetítés

A Székelyföldi Legendárium rajzfilmsorozatának új részében nagyapó ifjú legényként tűnik fel, Zete és Rika pedig megismeri Firtos várának és a Likaskőnek a történetét, amelyben nagyapó varázsfurulyájának is fontos szerep jutott. A premier előtti vetítésre május 13-án, szerdán 19.30-tól kerül sor a Legendárum Facebook-oldalán. 

Az erdő álma – meghosszabbították a határidőt 

A Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület ötödik alkalommal írta ki és bonyolítja a magyarországi és határon túli magyar tannyelvű általános és középiskolák diákjait megcélzó pályázati programját. Minden évben arra kérik a gyermekeket, hogy írják le a természetben tapasztalt élményeiket a felhívás tartalmának figyelembevételével, versben, prózában, mesében. Idén Az erdő álma címmel várják az írásokat, a járványügyi helyzet miatt a beküldési határidőt április 16-ról június 15-re módosították. Korcsoportok: 6–9 év, 10–14 év, 15–19 év, kategóriák: vers, próza és mese. Minden korcsoportban és kategóriában az első hat helyen végzett diákot díjazza a zsűri, melynek elnöke Halász Judit Kossuth- és Jászai-díjas színművész. Bővebb információk a www.nagyerdoertegyesulet.hu honlapon.

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó