2021. október 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hagyományőrzés és jövőbe tekintés

Új igazgatója van a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniának! György Levente nagybőgőművész, karmester és nemzetközi hírű operaénekes nemrégiben nyerte meg a szép emlékű Vasile Cazan tavalyi halála után megüresedett igazgatói helyre kiírt versenyvizsgát, így ismét teljessé vált a nagy múltú intézmény vezetősége.


György LeventeGyörgy Levente 1977-ben született, kapcsolata a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniával negyed évszázadra nyúlik vissza: 1995 és 2001 között az intézmény kisegítő nagybőgőse és énekese volt, ugyanezen időszakban a kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia nagybőgőse, 1996 és 2000 között a Kolozsvári Magyar Opera nagybőgőszólamának vezetője. 2001-ben Svájcba távozott, 2002–2003-ban a berni 

konzervatórium nagybőgőtanára, 2004–2005-ben a berni filharmónia nagybőgőse, 2008–2011-ben a svájci Biel-Solothurn Opera basszusbariton szólóénekese, míg 2011–2020 között a németországi, hildesheimi Theater für Niedersachsen szólóénekese. Karmesterként vezényelt svájci, csehországi és svájci szimfonikus zenekarokat és énekkarokat, diákként, majd egyetemi hallgatóként a kolozsvári Sigismund Toduţă zeneiskola és a Gheorghe Dima zeneakadémia végzettje, ezt követően nagybőgő, karmester és ének szakon tanult a berni Hochscule der Künste, valamint a bieli Schweizer Opernstudio és a zürichi Hochschule Musik und Theater hallgatójaként, mindeközben pedig svájci és németországi egyesületek, múzeumok és koncertszervezők projektvezetőjeként is tevékenykedett. Öt nyelven beszél.


Fotó: Nagy TiborAz új igazgatót bemutató sajtótájékoztatóra kedd délelőtt került sor a Kultúrpalota kistermében, ahol a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniát eltartó Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc üdvözölte a megjelenteket, velük egyetemben az új igazgatót. Arra kért mindenkit, hogy emlékezzenek meg az előző vezetőről, Vasile Cazanról is, aki egy éve távozott el közülünk, és aki nagyon jó barátságban volt György Leventével.

 – Hisszük, hogy a filharmónia új igazgatója méltó utódja Vasile Cazannak. Több évtizedet töltött különböző európai filharmóniáknál, operaházaknál, és végül hazajött Marosvásárhelyre, hogy kamatoztassa azt a tapasztalatot, amelyet külföldön szerzett. Úgy vélem, hogy megtaláltuk benne azt a vezetőt, aki tovább tudja igazgatni a neves marosvásárhelyi filharmóniát, amely a megyei önkormányzathoz tartozó legnagyobb létszámú és költségvetésű intézmény. Büszkeség tölt el, amikor halljuk őket koncertezni, ám a nagy létszám miatt erőskezű vezető kell, aki be tudja bizonyítani, hogy a filharmóniának van jövője is, nem csak múltja. A megyei önkormányzat ugyanúgy, ahogyan eddig, továbbra is támogatja a kulturális intézményeket, és minden segítséget megad a filharmóniának, hogy új igazgatója eredményes munkát végezhessen.

A kisteremben meg lehetett tekinteni azokat a régi plakátokat, németországi és svájci opera- szerepeket megörökítő fényképeket és a Vasile Cazant György Leventével együtt ábrázoló fotót, amelyet az új igazgató állíttatott ki a sajtótájékoztató idejére. 

– A Vasile Cazannal való barátságunk miatt állíttattam ki ezeket a fotókat. Kapcsolatom a marosvásárhelyi filharmóniával a kilencvenes években, 1996-ban kezdődött, amikor öt évig ide jártam mint kisegítő orgonista, zongorista, énekes, a plakátok ezen koncertek plakátjai. Az elmúlt 20 évben a zürichi főiskolán tanultam, és svájci operaházakban énekeltem. Folytatni fogom a hagyományt, amelyet Vasile Cazan elkezdett, sokat fogok dolgozni a kórussal is, a külföldön szerzett tapasztalataimat használom fel az itt végzendő munkámhoz. Nagyon fontos számomra a fiatal közönség, szeretném a fiatalokat visszacsábítani a filharmóniába. Operaesteket tervezek, vetítésekkel, feliratokkal, valamint sok workshopot szervezünk majd fiatal művészeknek. A kórus eddig csak a vokálszimfonikus hangversenyeken lépett fel, holott rengeteg opera van, ahol hatalmas szerepet kap az énekkar, csakúgy, mint az orgona, amelyet itt kevésszer hallhatunk. Ezen is változtatni szeretnék, valamint nagyon sok külföldi művészt szeretnék hívni Marosvásárhelyre koncertezni. 2001-ben mentem el Kolozsvárról Bern-be, 20 év után visszatértem, időközben több mint 1500 előadásban szerepeltem. Németországban a klasszikus zene egy igazi, hatalmas ipar, és mialatt ebben a zeneiparban dolgoztam, sokszor azt kérdeztem magamtól, hogy a tehetségemet miért ne állíthatnám azok szolgálatába, akik ott élnek, ahonnan eljöttem. Miután megtudtam, hogy Vasile Cazan elhunyt, úgy döntöttem, hogy hazatérek és megpróbálom, komolyan készültem a versenyvizsgára – mondta György Levente.

A Maros Megyei Tanács alelnöke, a tanács alá tartozó kulturális intézményekért felelő Kovács Levente hozzátette: a 2021-es esztendő a tervezés éve volt, a versenyvizsgát követően a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia is biztos alapokra került, Vasile Cazan utódja ugyanazon elhivatottsággal, szeretettel fogja végezni a munkáját. 

– A kulturális intézmények támogatása számunkra kiemelt fontossággal bír. Nehéz költségvetési év van mögöttünk, amelyben – ahogyan a jelenlegi helyzetben is – az egészségügy támogatása a legfontosabb, de így is 38 millió lejjel támogatjuk a megyei kulturális intézmények működését. A külföldi szakmai berkekben is elismert művészként tevékenykedő György Levente által vezetett intézményt továbbra is a támogatásunkról biztosítjuk – mondta a Maros Megyei Tanács alelnöke.