2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Második számát kínálja az olvasónak az Újvárad folyóirat. Versekkel Ozsváth Zsuzsa, Korpa Tamás, Antal Balázs és Irlanda Kristóf, míg szépprózával Kiss Tibor Noé, Murányi Sándor Olivér és György Alida jelentkezik. Köztes idill címmel Szkárosi Endre „épüléstörténeti emlékiratából” közöl a lap részleteket. Esszét Egressy Zoltán publikál Spontán címmel. Nyelvpolitikáról, nyelvi jogokról értekezik a Tandemben a rovatgazda Magyari Sára, valamint Nádor Orsolya nyelvész. Radu Ţuculescu író a Dialog/Párbeszéd rovatban Akár egy Marquez-történetben című visszaemlékezésével van jelen. Forgács Áron #cancel című írása a kitörlés kultúrájával foglalkozik. Biró Árpád Levente első múzeumi sétája a Darvas–La Roche-házba vezet. A kamasz a legdrámaibb karakter című interjúban Pass Andrea drámaíró-rendező vall pályájáról. Zsidó Ferenc Alexandru Muşina Macska-e a cica? című kötetét méltatja. Bozsódi-Nagy Orsolya Csel nélküli diadal című recenziója a Queens Gambit (Vezércsel) című minisorozatot ajánlja. Hegyi Réka a Barabás Miklós Céh kolozsvári gyűjteményes kiállítását értékeli, míg Bartha Réka a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat egyik korábbi előadása, a Nézd, ki van itt! című szatíra online vetítését, Bíró Józseffel a főszerepben. Új rovat a Ketten egy páston, Boka László és Demény Péter ezúttal a kétszáz éve született Charles Baudelaire életéről és költészetéről értekezik. Folytatódik az Előhívás, melyben Kőrössi P. József a hetvenes évekből hív elő emléket és képet, világmegváltó társairól.

A Művészet rovatban Kányádi Iréne az In progress című, a nagyváradi várban rendezett csoportos kiállítás installációit, multimédia, projekcióit, videómontázsait méltatja.

Az Újvárad friss száma kapható Marosvásárhelyen (Gutenberg könyvesüzlet, Kobak könyvesbolt, Bookman könyvárus), illetve online az aholnap.ro oldalon.